Cum se lasă Noaptea ursului

Ioana Pelehatăi | 19 Noi 2013

„copiii din spatele blocului în American History X”

În Noaptea ursului, trei băieți își negociază caterinca, problemele, familiile, băiețeala, relațiile și copilăria cum pot ei mai bine. Adică: cu incest, bătaie, jaf, droguri, bullying, diferențe de clasă și stereotipuri despre ce trebuie să faci ca să te faci bărbat și multe alte lucruri frumoase, pe-eent-ru cooo-piiiii.

Cum se lasă noaptea

Textul e scris în 2001, de un spaniol în vârstă de 50+ de ani, iar spectacolul de la Green Hours e regizat de Magda Catone, cu sprijinul coordonatoarei Atelierului de Teatru din Botoșani, Lenuș Teodora Moraru, și al Sorinei Ștefănescu. Voicu Rădescu le-a dat pe mână sala din Green Hours pentru spectacol. Sunt și adulții utili din când în când. Dar poveștile din parcul dintre blocuri sunt ale celor trei băieți, ale noastre, ale acestui aici & acum, într-un parc (jegos), dintre niște blocuri (urâte), dintr-un cartier (sărac), într-un oraș (agresiv), în care puștii (care nu mai sunt copii, ok?) cresc fără să-și dea seama ce li se întâmplă. Spectacolul e al lui Carol Ionescu (cls. A XII-a, CNB George Coșbuc), al lui Vlad Bălan și al lui Alex Voicu (ambii anul II, UNATC).

La început de vară 2013, Vlad, Carol și Alex voiau să plece cu un spectacol la ID Fest, Bacău. S-au tot văzut, câte doi, câte doi, la câte-o bere, câte două. Vlad a fost în trupa în care joacă acum Carol (Brainstorming), Vlad și Alex se știau din festivalurile de liceu și sunt colegi la facultate, iar Carol îl văzuse și el pe Alex prin festivaluri. Au găsit și text. Iar într-o seară, toate astea s-au adunat la aceeași bere. Au început să citească textul pe roluri și așa le-au rămas personajele până azi. S-au „închis într-o cameră două luni” (Vlad) și au mai ieșit doar când puteau spune că au un spectacol – nu o șușă.

Cum vine ursul


Că „ciocari suntem toți” (Alex). Tot săpând după rezolvări ale situațiilor din scenă au trecut prin gama completă de caterinci, cca. 20 de ani. Concurs de râgâituri, intrare în scenă pe skate și nopți în care se adunau să repete, dar sfârșeau uitându-se la Ricky Gervais și What Does the Fox Say pe YouTube (+ Carol: „Bă, astea-s discuții de beție, hai dracu’ să luăm ceva de băut!”). Asta dau acum din casă, s-o ardem mai pe caterincă. Dar n-a fost tocmai caterincă atunci când și-au dat seama, după o lună și jumătate de lucrat în stil laborator, că ajunseseră într-un impas. Spectacolul care le venise de la sine se transformase într-un mecanism fără viață, haos, sânge, instalație.
De partea cealaltă a celui de-al patrulea zid îi așteptau toți cei care se entuziasmaseră când auziseră că ăștia trei lucrează împreună. Vlad: „Toată lumea-mi spunea‚ abia aștept să văd care dintre voi trei e mai bun!’” Ei nu cred în competiția asta (Alex: „Facem teatru pentru că ne place”; Carol: „Și pentru glorie!”), dar ceva trebuia făcut. La festival la Bacău nu mai ajungeau oricum, dar nici „nu puteam s-o lăsăm așa, trebuia s-o finalizăm” (Carol). Așa că Vlad a luat personajele, le-a scris numele pe bilețele, le-a amestecat și au făcut schimb de roluri. Le știau toți perfect. Le știau prea bine. Exercițiul ăsta i-a ajutat să iasă din zona de confort și „să se arunce în situație” (Alex). Au prins încredere în spiritul de cioacă al celuilalt. Cu ajutorul regizorului și al feedback-ului de la alții, spectacolul s-a rezolvat în 4 zile.

Noaptea cui?

Spectacolul e cu „copiii din spatele blocului în American History X” (Vlad). Vlad e cerebralul, Carol e instinctivul, Alex e undeva la mijloc. Stai—vorbim despre actori sau despre personaje? Alex: „acolo pe scenă tot Bubu (Vlad, n.m.) reacționează”. I-am testat și i-am pus să-și pună întrebări unul altuia, în personaj, în timpul interviului. Alex a dat-o pe reîncarnare (Carol + Vlad: „ești gay!”). Vlad i-a întrebat pe ceilalți de câte ori pe zi sunt geloși pe el. Carol a râs încontinuu. Nu știi unde se opresc ei și încep personajele. Și fie și pentru joaca asta, de-a identitatea versus persona (cu cioace și caterinci!), merită să petreci cu ei Noaptea ursului.

Noaptea ursului (după Ignacio del Moral, r. Magda Catone), cu Vlad Bălan, Carol Ionescu și Alex Voicu, se joacă marți, 19 noiembrie, la Green Hours.
Pin It email