Intimacy. Baroc. E scandal.

Gabriela Piţurlea | 19 Aug 2013

Cum un proiect de master despre cuvinte s-a transformat într-unul despre prietenie.

Intimacy. Vacanța de iarna trecută, de la Sinaia, când, timp de o săptămână, Lia și încă vreo șapte au petrecut în apartamentul unei mătuși plecate din țară. Lia s-a apucat să scrie ce vorbeau oamenii prin casă, a marcat prin desene ce se întâmpla, cum ar fi când s-a stricat centrala fix de Revelion. „Mai ții minte când s-a urcat Ștefan pe tine...” Toate porcăriile posibile dintr-o casă cu prieteni buni și vechi. „Pupi des?” A strâns momentele într-un caiet pe care, dimineața, îl consultau cu toții ca pe o gazetă de perete. Rețeta de clătite. O hartă către gara din Sinaia pentru musafirii cărora nu le place grupul. „Am mătreață pentru că beau bere.”

Baroc. Aceiași oameni din vacanță, de data asta la cămin, în sesiunea de iarnă. Deadline. Mai bei, mai vorbești, faci o temă. E frig, stau înăuntru, Lia Bîra visează papanași. Dacă licența la UNArte a fost despre familie, proiectul ei de master începuse cu ascultarea unor emisiuni radio, și trebuia să fie despre cuvinte și cât de repede li se pierde sensul când sunt scoase din context. Peste iarnă, a devenit despre prieteni, gașca aia de vreo 12 oameni cu care Lia-și petrece timpul liber, majoritatea băieți cunoscuți la Arte, dar și fete cu care se știe de la grădiniță, din Craiova. Tot notând și desenând, Lia a aflat lucruri despre oamenii ăștia, cum ar fi că Roșu, cel care „pare serios, dar are un omuleț happy happy joy joy în el” a avut un pește care a trăit într-un pahar de coniac.

E scandal. E despre luna martie, despre seri de free-style într-un atelier băiețesc unde se bat câmpii și metalul, loc de chefuri și de chinuieli. Nu proiectul Liei a strâns prieteniile, erau uniți deja, poate din seara aia de toamnă din anul trei, când au făcut nuntă în cămin. Luci, cu paltonul lui șmecher cu glugă făcută de o studentă de la Modă, se plictisea și avea chef să se însoare. Lia s-a oferit să-i găsească nevastă printre colegele ei de cameră. Zis-făcut: lumânărele mici puse pe cozi de mop și mătură, un popă cu prosop lung, gri, cu cruce din scotch maro pe el, mire cu floare din șervețel prins cu clește de rufe. Nași, martori, sărbătoare în toată regula. Un tip făcuse atac de panică la parter și venise ambulanța, iar ei coborau cu alaiul de la etajul 2. A tot fost nuntă până pe la 2 dimineața. De-atunci au ținut-o în chefuri și ieșiri.

Matrioșka. Master – Episodul 1. Desenele și cuvintele s-au transformat în trei broșuri. Master – Episodul 2. Cuvintele strânse de la fiecare au prins contur. Lia a cumpărat de la Sinaia două păpuși rusești, cu gândul să facă câte una pentru fiecare prieten. A dat vopseaua jos de pe ele (au ajutat-o băieții), le-a mătuit, le-a vopsit cu negru și a aplicat pe ele cuvintele decupate în autocolant. Apoi a mai luat 10. Fiecare păpușă are 5 straturi, și cam așa decurg și cuvintele de pe ele, de la cum par oamenii ăia din afară, la cum îi vede Lia acum pe fiecare dintre ei. Și va urma.
Pin It email