Jana şi JS: street art în doi

Karin Budrugeac | 09 Sep 2014

Jana și JS sunt un cuplu de artiști ale căror intervenții le găsim în multe orașe din Europa. Despre cum e să creezi în cuplu, tehnica pe care o folosesc și interacțiunea cu mediul, în interviul de mai jos:

1. Pentru început, câte ceva despre voi doi. Câți ani aveți, când v-ați cunoscut și când v-ați apucat de street art? 

Jana are 29 ani, JS face 33. Jana este austriacă, JS francez. Ne-am întâlnit la Madrid acum 10 ani, când împărțeam un apartament în colocație și cam ăla e și momentul când am început să pictăm pe stradă. După asta am locuit la Paris, iar azi stăm la Salzburg în Austria. Acum avem și doi copii mici ;) (n.r Jana a născut o fetiță în luna iulie iar fiul lor are 2 ani) 

2. Tehnica voastră e să faceți stenciluri după fotografii proprii. Puteți să ne-o explicați un pic?

Facem foarte multe fotografii și lucrăm încă și cu analog. Stencilurile pe care le folosim pentru picturi sunt bazate pe fotografiile pe care le facem. E foarte important pentru noi să fim autorii fotografiilor originale și nu doar să luăm niște poze frumoase de pe net.

Tehnica stencilului este foarte simplă. E vorba doar de a decupa zonele pe care vrem să le pictăm dintr-o fotografie imprimată. Nu folosim softuri pentru a transforma fotografia, pur și simplu o imprimăm la mărimea la care ne trebuie și decupăm manual două stenciluri pentru aceeași imagine. Apoi folosim acrilic, spray, acuarelă, cerneală … depinde de suportul pe care pictăm.

3. Cum se-ntâmplă concret colaborarea voastră? Faceți amândoi și fotografie și grafică sau vă repartizați cumva lucrurile? 

Facem fotografiile împreună, decupăm stencilurile împreună și pictăm împreună. Nu ne repartizăm taskurile sistematic. Ne plac amândurora toate etapele de creație ale muncii noastre. În teorie fiecare dintre noi doi ar putea lucra singur, dar în realitate nu funcționează așa.

4. Care sunt spațiile care vă plac cel mai mult într-un oraș? Cum vă alegeți locurile pentru intervenții? 

E greu de zis care locuri ne plac mai mult, toate orașele sunt diferite. Am putea spune că ne plac foate mult cartierele vechi, locurile care poartă în ele istorie și viață. Ne alegem locurile pentru intervenții în funcție de felul în care munca noastră se poate înscrie în spațiul respectiv. E foarte important pentru noi ca ce facem să interacționeze cu mediul, să nu fie doar o pictură pe un perete ci să aibă ceva care să facă aproape natural să-l găsești acolo unde este.

5. Multe dintre creațiile voastre sunt autoportrete și multe dintre ele cu amândoi. E ca o declarație de dragoste: we will always be together. Așa să fie? 

We will always be together e titlul unei expoziții pe care am prezentat-o acum 2 ani la Art to be gallery din Lille (Franța). Titlul face mai degrabă referință la nașterea primului nostru copil și la ideea că orice s-ar întâmpla, de acum înainte vom fi mereu uniți. Faptul că noi apărem foarte mult în creațiile noastre e pentru că ele se inspiră din cotidian, din experiențele și călătoriile noastre. Cuplul este bineînțeles prezent, ca reflexie a acestei relații puternice pe care o avem.

6. Personajele voastre sunt deseori adormite, visătoare, sau într-o stare de relaxare totală, pe pereți sau pe mijloacele în transport. Să fie un fel de apel la tranchilitate în viețile voastre foarte urbane trăite în mare viteză? 

Nu aș spune că e un apel la tranchilitate ci mai degrabă un contrast cu agitația orașelor. Personajele noastre nu sunt neapărat relaxate, ci mai degrabă visătoare, gânditoare, melancolice mai mult ca sigur. 

7. Poate fiecare dintre voi să-ți aleagă o creație preferată și să-mi spună de ce? 

Jana: imaginea cuplului sub un voal. Este ideea de cuplu care încearcă să se protejeze, foarte apropiată de ce resimt eu astăzi.

JS: Cuplul într-un trunchi de copac. Pentru că esențialul pentru noi este locul precis unde plasăm intervenția, pentru ca imaginea să-și câștige tot sensul. Imaginea asta mi se pare atât de simplă și poetică în același timp.

8. Ce e WCA-ul și cum funcționează el? 

WCA (Working Class Artists) este un colectiv format în 2005 în jurul lui Artiste-Ouvrier, un artist-stencilist francez care a schimbat fără îndoială lumea stencilului din punct de vedere al tehnicii. Am fost printre primii membri. Azi, colectivul este compus din artiști din Normandia, Paris, Hamburg și noi, din Salzburg. Pe toți ne reunește această tehnică specială transmisă de Artiste-Ouvrier. De câțiva ani ne întâlnim destul de rar, dar ce ne leagă este această tehnică și o anumită filosofie a muncii de artist.

9. Cum au fost lucrurile la Fort d’Aubervilliers? Câte lucrări ați făcut și cât timp v-a luat? 

Am pictat timp de două zile la Fort d’Aubervilliers, pe ploaie în cea mai parte din timp. Locul este foarte frumos și am mers într-o zi în care eram aproape singuri, ceea ce a făcut c-am regăsit atmosfera de spațiu industrial părăsit, abandonat și necunoscut lumii. Ne-a plăcut foarte mult să intervenim acolo, pentru că suporturile care ne-au fost oferite au fost foarte frumoase.

10. Am găsit la voi și ceea ce pare a fi o reinterpretare a unui tablou de Dali, pe un perete pustiu din Sibiu. Ce ne puteți spune despre vizita voastră în România? Ne-ați lăsat și alte suveniruri? 

Am făcut un road trip în Croația, Ungaria și România în vara lui 2009, care rămâne una dintre cele mai frumoase amintiri din călătoriile noastre împreună. În România am vizitat Sibiul, Copșa mică și Ocna Sibiului – locuri surprinzătoare și de o mare frumusețe. Am trecut prin niște sate absolut minunate! Imaginea cu „Jana la fereastră” este singura pe care am pictat-o în România și a fost multă vreme una dintre preferatele noastre.

Jana et JS / Jana und JS 
Pin It email