Licenţe. UNArte. Foto-video.

28 Iun 2012

Am dat o raită la două dintre vernisajele expozițiilor de licență.

Primul dintre ele a fost pe strada Nicolae Ionescu nr.11, la galeria Art Yourself. Mansarda găzduiește până pe 29 iunie expoziția de licență Nimic Din Ce Ați Mai Văzut Până Acum-ul de Maria Burachu, Bogdan Răuță, Ionuț-Florin Negrilă, Petru Claudiu Anton și Dan Angelescu.

Mi-a sărit în ochi lucrarea Mariei Burachu numită Talk To Me. O serie foto ce acoperă și descoperă viciile sau plăcerile ascunse ale fiecărui subiect. Fotografiile sunt acoperite de mici așternuturi de pat sub care se ascund secretele fiecărui individ: cărți, vopsele, personaje pe jumătate invizibile, crengi de copaci, toate reprezentând simbolul unui secret. Seria sugerează comunicarea dintre oameni și secretele lor, dorința viciilor de a fi acceptate și, prin urmare, vindecate.

Instalația lui Ionuț Negrilă prezintă, la nivel nonverbal, particularitățile pe care subiecții lui le au la rostirea frazei: „Eu sunt perfect/perfectă.” Proiectul lui Dan Angelescu: Cum să realizezi o lucrare video in anul 2012 prezintă obiectiv și ușor formal construcția unui fir narativ prin imagine.

A doua expoziție vizitată e Fără Titlu a Anei Maria Staicu și a lui Alex Gâlmeanu, de la StudioARTE (Str. Episcopiei 2-4).

Lucrarea Anei Maria, numită Oniric, este o proiecție video ce tratează ideea de spațiu al visului, cu o estetică inspirată de filmul de avangardă al anilor 40’. Povestea este construită pe imagini extrase din logica visului, fără o narațiune reală, dar dominată de o puternică concentrație lirică. Simboluri absurde, situații ireale, și o estetică a visului, finalul reprezentând o reîntoarcere la originea visului, un déjà-vu.

În cealaltă cameră am găsit instalația lui Alex Gâlmeanu, care prezintă ideea că tehnicile propagandei comuniste de promovare a liderului suprem sunt folosite azi de publicitate în promovarea consumerismului. Instalația cuprinde 8 obiecte,simboluri ale paradoxului. Mi-au rămas în minte :
Dosar. Pe numele dictatorului – 15 imagini care identifică locuri fizice pe unde a călcat Ceaușescu.
Nicolae Ceaușescu-Bodywear ce reproduce două dintre imaginile cu David Beckham realizate pentru H&M, figura sa fiind înlocuită de cea a lui Ceaușescu.
Cubul Rubik - joc celebru și simbol al Vestului în perioada comunistă, puzzle-ul jocului fiind reprezentat de fețe colorate ale dictatorului ce pot fi așezate și combinate în multiple reinterpretări ale aceleiași figuri.
___
Explicații suplimentare despre proiectul lui Alex Gâlmeanu găsiți și la el pe
blog.
Pin It email