Kitsch românesc ieftin şi bun

Karin Budrugeac | 19 Iun 2012

Garajul celor de la McCann Erickson a adăpostit la răcoare 40 de lucrări de kitsch contemporan. Printre care vreo 3 reinterpretări ale răpirii din serai, o răpire a miresei, niște Lady Gaga, Eminem, Steve Jobs și o carpetă cu Michael Jackson.

KITSCH 

Într-una dintre încăperi, mireasa, o păpușă din plastic tare cu obrajii dolofani, dintre cele care tronează pe capota mașinii mirilor cu voalul în vânt, se furase singură pe o motocicletă Sachs Roadster 800. Tot o păpușă nupțială era și-n lucrarea cea mai kitsch, Vali PetrideanJust Married, iar cea mai fuschia Pieta pe care am văzut-o vreodată îi aparține artistei Ana Ștefania Andronic (Buzu). 

Ben Heine a înlocuit portretele mozaic (sigur vă amintiți cel puțin unul-două la viața voastră, mie îmi vin în cap câteva cu Bob Marley) cu portrete digitale pop art din cercuri: Lady Gaga, Elvis, Eminem, Steve Jobs, pe care parcă le și vedeam expuse pe pereții unor corporații. Artistul belgian a expus și o lucrare dintr-o serie mai nostalgică, Pencil vs. Camera, un mix de desen și fotografie. Cei de la Carioca Studio au făcut remakeuri pe print după mari clasici ai picturii, de remarcat Caravaggio și Da Vinci. 

Atelierul de Print a făcut demonstrația de care avea nevoie și anume că printul este o formă de artă care poate fi luată acasă. Lucrările sunt reproduceri în serie limitată, numerotate și autentificate de artiști. Printurile pe pânză expuse puteau fi cumpărate la prețuri între 100 și 400 euro. 

Mi-au mai plăcut: 

Parcă niciodată n-a arătat mai bine Maria Tănase a lui Paul Hitter decât în garajul gri reocupat de oameni, de parcă ne strânseserăm toți s-o auzim cântând blestemul.

Până să dau nas în nas cu lucrarea Ralucăi Băraru - Vânătoarea de mistreți nu întâlnisem o așa bună reprezentare grafică a obsesiei mele cu mistreții. Cromatica și caracatițele m-au dus cu gândul la altă lucrare-obsesie, Visul nevestei de pescar a lui Hokusai.

De la Allan Dalla - secretaire-ul aurit cu sertarul plin de cuburi din lemn. 

Carla Szabo - ochelarii de citit cu monede în loc de lentile: pentru intelectualii din zodia pești. 

*****************
A doua ediție Print Art Fest (PAF!), a avut loc pe 14 iunie, în Garajul McCann Erickson. 
Pin It email