Potop - Pop Culture România

Miruna Potop | 22 Apr 2013

Potop despre POTOP.

M-am trezit într-o zi cu o poză de la o prietenă cu POTOP scris pe-un geam plouat. Cică e un proiect mișto al unui tip. Îl caut pe Facebook și nu pot să mă abțin și postez: „well, this is fun”. Dl. Șerban Mocanu, mastermindul din spate îmi răspunde și îmi zice că am un nume mișto. Și așa e, după glumele cu vijelie, Noe și catastrofe ajunge să fie un palindrom drăguț.

Șerban are 24 de ani și a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, după ce a dat licența de trei ori pentru că mereu avea câte un proiect și nu învăța deloc. A fost recent racolat de Saatchi& Saatchi, unde e junior art director. Încă i se pare confuză toată experiența: „Până îmi dau seama ce înseamnă treaba asta am să zic că-s’ director. Vreau să îmi zică lumea „domnule director". Și să mă simt super important.”

POTOP e ca o shaorma cu de toate, picantă dacă se poate: niște kitsch și niște pop culture local îmbinat cu folclor. Iar substratul biblic din spatele numelui îl face să se intereseze de Catedrala Neamului și ce mai face BOR. Prin portofoliul lui online au trecut Preafericitul Daniel, Vasilica Tastaman, Eminescu și, recent, tigaia Dry Cooker. Pasionat de cultura 420, a făcut ‘Te 1g pe suflet’ și branding pentru comuna Afumați în parteneriat cu Metrorex și OCB pour les connaisseurs. L-am prins pe acest domn Potop din viața mea și l-am luat la niște întrebări informale, cum ne șade amândurora bine.

Zi-mi povestea ta: cine, ce, cum și de ce?

Șerban Mocanu. Hoinar vizual. Pentru că altceva (încă) n-am găsit de făcut. Am mulți prieteni care fac lucruri mișto. Fotografi, videografi, muzicieni, ilustratori, designeri, oameni de bine. Am încercat să-mi găsesc un drum stând pe lângă ei. Am încercat puțin din toate. Unele s-au prins de mine mai bine ca altele. Acum sunt POTOP. Fac design, art direction, ilustrație, fotografie, clătite, și altele.

Nu că m-ar deranja, ba dimpotrivă, dar de ce POTOP?

E un cuvânt frumos pe multe niveluri. E palindrom. Eu sunt destul de haotic din fire și de multe ori nu știu din ce parte să apuc lucrurile când încep o treabă. Cu POTOP nu contează dacă o iau de la cap la coadă sau de la coadă la cap. POTOP e biblic. Spală păcate. Vine brusc, dar e așteptat de mult. Mătură tot în cale. E dezastru, dar e și un nou început.

American Dad, Futurama sau Archer?

Archer. E vis. Arogant și know-it-all, dar nu poți să te superi pe el.

Cyriak* sau The Oatmeal?

Greu. Otmeal face niște comics foarte mișto, si are niște inițiative beton (recent a strâns bani pentru un muzeu dedicat lui Nikola Tesla), dar Cyriak e bolnav rău. În cel mai bun sens. Deci Cyriak.

Care a ajuns cea mai virală poză de-a ta? Sau lăudată de cunoscuți?

Dacă arunc un ochi pe insights, postul Alte diferențe a avut un reach de 43.000 de oameni. Are de departe cel mai mare număr de share-uri: 289 în momentul ăsta. Evident că sunt mulțumit și fericit, dar asta e o glumă venită pe moment, făcută în 10 minute, și postată la plezneală. Aștept ziua în care o ilustrație să depășească 100 de share-uri. Observ că în general dacă are umor și tratează o zona „delicată”, se viralizează. Asta are biserică și iarbă. Cu toate astea, nu mă așteptam la o reacție atât de puternică.

Cum ți-ai imagina o confruntare grafică între George Roșu și Cutărică?

Pisici cu confetti vs. Călușari de cartier.

Dacă Bucureștiul ar fi un personaj de-al tău cum ar arăta?

Mic, gri, cu coșuri. Dar băiat bun, trebuie doar să ajungi să-l cunoști cu adevărat.

Dacă ai putea să creezi orice... de la designul pentru Lucky Strike la Death Star ce-ar fi?

Îmi doresc să ilustrez o carte de basme și să fac design de jucării. Vreau să dau în mintea copiilor.

Deja te-ai jucat cu plopii fără soț ai poetului neamului, dar pe Nichita cum l-ai simplifica prin desen?

Pe Twitter. „Numai tu şi cu mine
înmultiţi şi împărţiţi
adunaţi şi scăzuţi
rămânem aceiaşi... ” #YOLO

La ce poster de film ai face designul?

Un SF foarte low-budget. Să fie cu mult staniol și colorant alimentar verde.

Ce proiect coci acum?

Am cam cinci proiecte în derulare. Dacă duc două la capăt o să fiu fericit. Asta e. E potop. Dar uite, cadou: ilustrații nepublicate încă cu proverbe și zicători cu animale denumite în latină.

*Cyriak e tipul care s-a ocupat printre altele de videoclipul Cirrus pentru Bonobo.
Pin It email