Basmele lui Cutărică

Karin Budrugeac | 13 Apr 2012

„Mama a pictat gallé-uri și tata a fost gravor. Eu sunt cu desenache, ilustrație, graphic design, bibelouri, astea.”

Ne-au plăcut rezumatele literare grafice ale lui Vlad Mihai, zis Cutărică, parte din proiectul Rezumate Românești pe care l-a lansat săptămâna asta pe site. Ne-am oprit cu greu asupra a 5 titluri din literatura română la care pofteam grafic și l-am rugat să ni le facă. 

„Aveam un blog cu benzi desenate prin clasa a 10-a,” spune el. „Așa am învățat Illustrator și Photoshop. Pe pipăite, pentru că nu îmi plăcea să fac tutoriale. Am citit o carte despre advertising și am venit pornit la București să mă fac copywriter.”

A intrat în organizaţia studenţească Advice Students, unde toată lumea i-a zis că desenează mișto, așa că s-a sucit și a zis că se face art director. După un internship două, s-a angajat la o agenție. Lucra de la 10 la 7 și deși munca de agenție l-a ajutat să învețe meserie, a simțit că nu-i de el. „Uram să trebuiască să aprobe 5-6-7 persoane ce lucram, să vină iar o rundă de revizii, și iar să aprobe alții și alții până ieșea la final ceva total diferit față de ideea pe care pornisem.” Acum e freelancer. „Trăiesc de pe o zi pe alta din freelancing, și merge bine.”

Mad Men and iPod, Becali Words of Wisdom, și mai nou, Rezumate românești. Proiectele lui sunt dintr-o zonă de mitologie urbană, glazurată cu folclor și umor.

„Cred că aș cataloga ce fac ca fiind un pop-art folcloric și cultural autohton. Mă inspir din ce văd la TV, de pe stradă, de pe net. Avem niște personaje care sunt o adevărată mină de aur, o istorie, o moștenire culturală și o mitologie care, cel puțin pentru mine, sunt un izvor continuu de uau și de inspirație.”

Personajele lui preferate ? Scorpii, zmei, zgripțuroaice, mume ale pădurii, sfinte vineri și duminici, și solomonarii, care controlează norii și ploaia.

Povestea despre alter ego-ul lui, Cutărică, este, ca multe dintre desenele lui, destul de ironică. A început să facă lucrări sub numele ăsta acum un an, cu ideea să fie ceva anonim și underground. În prima zi în care a publicat caricaturile cu Becali, spune că site-ul lui a avut 18.000 de vizualizări. De atunci nu mai e așa de anonim.

Ține foarte mult la colecția de bibelouri urbane Viceroy. În afară de asta, mai pictează genți, mape, portofele și vrea să facă și un shop online pentru ele, în care să vândă și lucrări printate.

Despre proiectele viitoare nu vrea să spună prea multe, pentru că sunt super secrete. „Am unul pe țeavă acum, tot pe feeling autohton de-la-sate așa. Și ceva pe mitologie românească, cu niște prieteni, cu mers prin țară și research pe teren (un alt fel de a spune roadtrip). A, și o să mai fac ceva pe manele, o să fie super.”

Vlad Mihai are 20 de ani. 

Pin It email