Teona likes: În lift, mereu, din nou

Teona Galgoţiu | 26 Iun 2014

Au fost odată ca niciodată / un băiat și o fată / care într-o bună zi / au rămas blocați în (...)

Piesa Elevator, scrisă de Gabriel Pintilei în 2004, este inspirată dintr-o întâmplare reală din 2002, Londra, și a ajuns și film, în regia lui George Dorobanțu, cu actorii Iulia Verdeș și Cristi Petrescu. Și filmul și piesa au luat premii internaționale, iar muzica este compusă de Ada Milea. Zicând istoria pe scurt, Elevator e o fantomă care odată la câțiva ani ia o formă palpabilă, de fiecare dată cu alți oameni și în alt loc, dar cu un impact la fel de puternic, cu un ecou la fel de lung.

De data asta se întâmplă la Teatrul Mignon, care e într-adevăr mic, aproape inconfortabil de intim, de zici că actorii joacă special pentru tine. Cel puțin cu Elevator scapi de starea inconfortabilă cum începe spectacolul, însă senzația că în sală sau chiar în tot teatrul sunteți numai tu și ei, se intensifică.

Decorul e minimalist: doi pereți și o podea, ruginite și fragile, adică liftul. Actorii, Florentina Năstase și Vlad Bălan, sunt tăioși - prin replici, prin cum se uită unul la altul, prin cum o iau la goană într-un spațiu atât de mic. Ea, blondă, mică, firavă, se tot strânge în brațe de-a lungul spectacolului, de parcă așa s-ar proteja și consola, de parcă își fredonează un cântec de leagăn, cu care să adoarmă mai repede și mai ușor. El, înalt, brunet, cu trăsături puternice, lovește pereții liftului și îi face să se zguduie, dar niciodată îndeajuns de mult încât să cadă.

Povestea celor doi adolescenți care ajung să se cunoască atât de bine în câteva zile, dar nu cum se întâmplă de obicei într-o relație, ci abrupt, de multe ori spasmodic și bolnav, momentele foarte scurte dar importante de gingășie și căldură fermecându-i și revitalizându-i, este despre frică, frica aia care odată activată, se întinde peste orice și infectează până lasă fără vlagă. Dar pe lângă frică, este despre curiozitate, acompaniată de chicoteli înfundate în palmă, de săruturi atât de așteptate încât par nepermise, și tachinări prelungite, ca să înăbușească tot ce-i rău și latent, tot ce-i inevitabil și nedrept.

de Gabriel Pintilie
cu Florentina Năstase și Vlad Bălan
regia Dorin Boca

Elevator se joacă pe 4 iulie la Teatrul Mignon 
Pin It email