10 chestii de luni până joi

Redacția | 13 Feb 2017

Porția culturală de dinainte sau după protest.

1. Știm că protestele ne-au cam luat gândul de la altele, dar februarie este Luna istoriei LGBT și un moment important pentru comunitatea LGBT de la noi. 

Luni poți discuta despre dezvoltarea societății civile LGBT, de la 18:00 la British Council, și cine știe, poate vei ajunge să te și implici în asta. Marți, Pieptiș ajunge la tranzit.ro din Iași împreună cu regizorul Patrick Brăila, pe care îl poți lua la întrebări după film, iar la București Mihaela Dancs ne punem să dansăm în Totul pentru endorfine, de la 19:00 la CNDB. Miercuri, filmele câștigătoare de la Serile Filmului Gay 2016 (două lungmetraje și un scurtmetraj) se dau la Centrul Cultural German din Iași, de la 17:00, cu intrare liberă. E musai să te duci dacă vrei să afli mai multe despre cum tratează societatea și statul maghiar persoanele homosexuale, și cum s-au schimbat experiențele de opresiune politică și socială de la căderea comunismului și până în prezent. Tot miercuri, de la 19:00, la Macaz, ne bucurăm de o ediție OUT on screen dedicată scurtmetrajelor LGBT românești, cu 5 filme alese pe sprânceană: Pui de somn (Paul Mureșan), Mamă, tată, trebuie să vă spun ceva (Paul Mureșan), Pieptiș (Patrick Brăila), Letters to God (Ruth Borgfjord) și O noapte în Tokoriki (Roxana Stroe).

Programul complet al Lunii istoriei LGBT. 

Luni, 13 februarie

2. Până pe 3 aprilie, British Documentary va aduce filme britanice mișto în fiecare luni seara, la Studioul „Horia Bernea” de la MȚR. War of Words: Soldier-Poets of the Somme este primul documentar al ediției de anul ăsta. Bătălia de pe Somme e cunoscută drept una dintre cele mai lungi și mai sângeroase bătălii ale Primului Război Mondial. Puțini amintesc, însă, că acolo a luptat un număr impresionant de scriitori și poeți. Narat de Michael Sheen, filmul împletește animație, mărturii, artefacte, jurnale și alte materiale documentare pentru a arăta cum a influențat evenimentul munca lui Siegfried Sassoon, Robert Graves, JRR Tolkien și nu numai. Începe la 19:00. Intrarea e gratuită. 

Marți, 14 februarie

3. Super, festivalul de scurtmetraje făcute de adolescenți, își petrece Valentine's-ul în Bacău, unde a pus de o proiecție și o discuție cu liceenii interesați de regie despre Cum se face un film Super. Dacă te simți vizat, să fii în Atelier, la 19:00.

4. S-a tot discutat luna asta despre bulele noastre și bulele altora, despre cum putem ieși din ele ca să găsim puncte de întâlnire. La ARCUB, de la 19:00, are vernisaj expoziția Contagiune, semnată Dumitru Gorzo. Solo show-ul surprinde o declarație vizuală a ideii că nimic și nimeni nu există autonom și independent față de context. Fiecare insulă social-culturală este conectată / contaminată cu ideile, senzațiile și experiențele din proximitate. În această cheie, auto-conștientizarea devine un act de conciliere între „părți”, care își pierd singularitatea dată de o ipotetică autonomie față de „întreg”. 

5. Până joi, la Cinemateca Eforie e de mers la Săptămâna Filmului Iranian. Marți, de la ora 19:00, este A Row of Reality (r: Ali Vazirian), un film despre doi jurnaliști care încearcă să repună pe picioare o publicație în declin. Un bilet e 5 lei, iar programul îl găsiți aici.

Miercuri, 15 februarie 

6. Linotip este un nou spațiu de dans contemporan în cel mai hip sediu cultural al orașului, Universul (unde e și Apollo111, și teatrul și barul). Zilele astea au premiera două spectacole, dintre care azi poți prinde Babel, de Arcadie Rusu, cu Ioana Marchidan, Galea Bobeicu, Diana Spiridon, Alex Călin, Alin State și Arcadie Rusu, pe muzică de Alexandru Suciu. 

7. Simion Bogdan-Mihai aka Șamanul Mut continuă sezonul IV cu cântări țărănești din Munții Gorjului. Biletul este 20 de lei.

8. La Centrul Cultural Nicolae Bălcescu se joacă din nou Aglaja



Joi, 16 februarie

9. De la ora 21:00, Coma își lansează un clip nou, la piesa Dor, cu un concert în Control. Intrarea este 30 de lei, în limita locurilor disponibile.

10. Spectacolul Ioanei Păun Calul Alb pornește de la cazul torționarului comunist Ioan Ficior, care anul acesta a fost condamnat pentru crime împotriva umanității. Se spune că primea prizonierii pe un cal alb și îi teroriza sărind cu calul peste ei. La Centrul Cultural Replika, de la ora 20:00. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, iar rezervări se fac la clara.traistaru@gmail.com.
Pin It email