10 chestii de luni până joi

Redacția | 23 Oct 2017

4 zile cu filme din toate colțurile lumii, teatru și discuții:

Luni, 23 octombrie

1. Noua serie Documentary Mondays, care începe azi la Centrul Ceh, va trata probleme legate de artele vizuale, iar astăzi, de la 20:00, vedem Original Copy (r: Florian Heinzen-Ziob & Georg Heinzen), care spune povestea lui Sheikh Rehman, ultimul pictor de afișe din Mumbai. Intrarea este liberă.

2. Azi începe la Cinema Elvira Popescu ediția #3 a Festivalului Filmului Kazah - 3 zile în care poți vedea filme recente ale unor regizori de top, care prezintă cultura şi istoria poporului kazah.

Marți, 24 octombrie

3. Adrian Sitaru este invitatul Ileanei Bîrsan, cu care va vorbi despre cinema la seria de discuții Cercul - de la ora 19:00, la Librăria Cărturești Verona.

4. Dacă vrei să înveți să privești imaginile și filmele cu un ochi critic, află că la Spațiul Public European se întâmplă Istoria filmului european în gif-uri - două sesiuni de curs dedicate în special elevilor și studenților, în care se vor parcurge momente cheie din istoria și diversele curente ale filmului european. Cursurile sunt susținute de Rodica Dominteanu și au loc marți, 24 octombrie, respectiv joi, 26 octombrie, de la 15:30 și durează două ore. Participarea este gratuită, însă trebuie să vă înscrieți la asociatia.proiector@gmail.com.

Miercuri, 25 octombrie

5. La ultima ediție din sezonul 2 al Intersecțiilor de Miercuri, Ana-Maria Sandu va sta de vorbă cu Valeriu Nicolae despre clișee, diferențe, politică și acțiune. De la ora 19:30, la Rezidența Scena9.

6. Miercuri și joi, la Macaz se joacă spectacolul 90, o investigare a perioadei post-socialiste, pornind de la amintirile personale și poveștile de familie ale membrilor echipei spectacolului: David Schwartz, Alexandru Fifea, Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Șerban. Spectacolul începe în ambele zile de la ora 19:00, iar intrarea este liberă, pe bază de rezervare.

Joi, 26 octombrie

7. Despre teatrul independent din România vor vorbi Iulia Popovici, Raluca Voinea și Theodor-Cristian Popescu, moderați de Vasile Ernu, la Muzeul Literaturii Române, de la ora 19:30. Discuția are ca punct de pornire cartea Iuliei Popovici Elefantul din cameră. Ghid despre teatrul independent din România.

8. Azi și mâine, la Cinema Elvira Popescu au loc Zilele Filmului Irlandez, în cadrul cărora vei putea vedea Brooklyn (r: John Crowley) și Halal for Beginners (r: Conor McDermottroe), precedate de câte un scurtmetraj. Proiecțiile încep la 20:30.

9. Tot joi încep și Zilele Filmului Rus, care sunt dedicate cineastului rus Karen Șahnazarov, directorul general Mosfilm. Filmele vor fi proiectate la Cinemateca Eforie, iar programul îl găsești aici.

10. De la ora 19:00, la Cinema Union se lansează Cineama, o colecție unică de filme de scurtmetraj ale fostelor cinecluburi din R.S. România, digitizate de pe suport peliculă de 16 mm din perioada 1957-1989, documentare (etnografice, agricole, reportaje sportive, de protecția muncii), filme eseu, de ficțiune, animație, precum și articole și interviuri cu cei mai activi cineamatori ai vremii. La discuțiile de după vor participa antropologul Bogdan Iancu și directorul cineclubului Stud-Film timp de peste 30 de ani, Emilian Urse.
Pin It email