11 (unşpe) recomandări de weekend

Ştefania Matache | 22 Ian 2016

Filme de festival în Cluj, teatru în pasaj în Iași, Ada Milea în Sibiu, dansuri, expoziție de fotografi români și iar teatru în București.

1. Azi, de la 19:00, la Teatrul Mic, vedem Anul dispărut. 1989, un spectacol regizat de Ana Mărgineanu care răscolește amintirile din 1989, cele de dinainte ca oala sub presiune să dea în clocot. 

2. Știm că te-ai întrebat cum fac să se descurce persoanele fără adăpost pe un frig ca ăsta. Până duminică (inclusiv), îmbracă un copac din Cișmigiu cu o haină groasă și/sau adu într-o pungă articole cât mai groase de îmbrăcăminte (căciulă, fular, mănuși, pulovere, pantaloni, încălțăminte). Punctul de colectare a lor e la intrarea în parc de lângă stația de troleu (Vel Pitar), pe lângă chioșcul de ziare. Samusocial din România va prelua hainele donate și le va distribui, zilnic, oamenilor care au cea mai mare nevoie de ele. 

3. Șase documentare de la Astra Film Festival ajung weekendul ăsta la Cluj-Napoca, la Cinema Victoria. Dacă ai ocazia să mergi, nu rata The Wolfpack (sâmbătă, 17:30) și Left on Purpose (duminică, 21:00).  

4. Înapoi în București, la Odeon, de la ora 19:30, se joacă spectacolul multimedia Eu. O casă de păpuși, după Ibsen, în regia lui Carmen Lidia Vidu. Păpușa-copil, păpușa-soție, Nora vrea să evadeze din casa de jucărie. Rezervări la casa de bilete a Teatrului Odeon. 
 
5. Tot în seara asta, de pe la 21:00, la Manasia (Stelea Spătarul 13) e bayram cu baklava și zaiafet, babic și ghiudem. Din sumar: harem funk, anatolian pop & disco, prog rock & farsi psychedelic, balkan mambo, acid electro, buricăreală, buzele tale, două petale, potpourri-uri, anii 70', muzică ușoară autohtonă. Intrare liberă, dar spațiu mic.
 
6. Pe cu totul alt vibe, la Kristal (Regina Elisabeta 34) vin Lola Palmer, Alexandra, Nu Zau, Cap și Pitiq. Până în miez de noapte, costă 30 de lei, după, 40. De dansat până dimineață.
 
7. Ada Milea și Bobo Burlăcianu sunt sâmbătă în Sibiu unde au concert cu bucăți din concerte. Începe la 18:00, la Teatrul Gong (Alexandru Odobescu 4), și e un colaj de cântece de pe albumul recent lansat, plus bucăți din Quijote, Nasul și Alcool. Biletul e 14 lei.
 
8. La UNATC (Matei Voievod 75-77), de la ora 19, studenții la master din anul II se joacă de-a Unchiul Vania, după A.P. Cehov. Intrare liberă, cu rezervare la rezervari.unatc@gmail.com.
 
9. Aceeași zi, aceeași oră, dar la Allkimik (Calea Victoriei 16), Oitzarisme adună într-o expoziție-retrospectivă proiectele a 12 fotografi români publicați de revista online în 2015. O să expună, printre alții, George Popescu, Dragoș Râpeanu, Andrei Baciu și Cristina Ţintă. Nostalgie cu 7 fotografi SUB25 selectați de Constantin Nimigean, fondatorul Oitzarisme.
 
10. Serile Housing Stories, episodul 5, persoane fără adăpost. Se întâmplă tot sâmbătă, de la opt juma’, la Manasia. Include proiecția documentarului #Persoane fără adăpost, urmată de un Q&A și o discuție moderată de Andrei Crăciun. Intrare liberă, pe bază de rezervare la 0730588651.
 
11. Pasajul Unirii din Iași e locul unde se va muta teatrul, duminică, de la 19:00, într-un experiment care își propune să mai dezmorțească trecătorii. Spectacolul se numește S-a întâmplat într-o joi și e o producție a Teatrului FiX, după un text de Elise Wilk montat de Adi Iclenzan. Patru actori tineri pun „în scenă” prin mijloace nespectaculoase cinci dintre cele șapte povești de viață, de la 16 ani, până la cu-n picior în groapă. Durează o oră și nu costă nimic.
Pin It email