12 chestii de luni până joi

Redacția | 22 Iun 2015

Un început de săptămână cu multe vernisaje și expoziții, dar și cu party-uri, lansări de carte și două sărbători păgâne.

Luni, 22 iunie

1. Documentary Mondays - Lunea asta, la Centrul Ceh (Str. Ion Ghica nr. 11) va fi proiectat And There We Are, in the Middle (r: Sebastian Brameshuber), un documentar despre trei adolescenți din Ebensee, acum un orășel austriac ca oricare altul, dar care în timpul celui de-al doilea război mondial a găzduit unul dintre cele mai crunte lagăre de concentrare naziste. Îmbinând momente din viața zilnică a adolescenților cu interviuri cu părinții lor despre istoria si politica actuală a Austriei, filmul devine o meditație asupra schimbărilor dintre generații si relației dintre timpul istoric și timpul personal în Europa de azi.

2. Out of Control #09 - Lana x Britnic - Luni, după lăsatul serii, Out of Control îi are ca invitați pe Lana Dumitru și pe Julien Britnic, care vor împărtăși o mică parte din obsesiile lor muzicale în sala mică din Control.

Marți , 23 iunie

3. Muzeul Țăranului Român sărbătorește Sânzienele în curtea Institutului Francez, începând cu ora 12 și termimând după miezul nopții. Programul include, printre altele, o expoziție de ii, ateliere de împletit coronițe din spice de grâu, vânzări de tot felul de chestii, o lectură din Noaptea de Sânziene al lui Eliade și concert Maria Răducanu. Ținută recomandată: ie / cămașă țărănească.

4. Începând cu marți, Muzeul Antipa va găzdui o expoziție de fluturi tropicali vii, care va ține până pe 16 septembrie. Vor fi prezentate specii larg răspândite în unele regiuni tropicale din America, Asia și Africa și pentru că fluturi sunt foarte influențați de starea vremii, ați face bine să veniți într-o zi călduroasă, după amiază. Programul e de luni până vineri, între 10 și 18:30, iar prețul unui bilet întreg este de 12 lei. Pensionarii, studenții și elevi beneficiază de bilet redus, de 10 lei.

5. Galeria Centrul Artelor Vizuale - Multimedia center (Str. Biserica Enei nr. 16) va găzdui vernisajul expoziției Act the Gap, lucrarea de licență a Alexandrei Ivanciu, absolventă de Foto-video la UNArte, o fuziune între performance, video și sunet și are ca subiect principal traiectoria corpului între problematicile sociale și politice în societatea contemporană.

6. Goodbye Language - Atelier35 împreună cu Centrul Ceh prezintă un proiect creat de artiștii Zbyněk Baladrán, Adriana Gheorghe, Irina Gheorghe, Alina Popa, Marcus Steinweg și Tomáš Svoboda și care pune în discuție relația dintre artă și filosofie, pornește de la întrebarea: ce ar putea însemna o practică minoră în arta contemporană?

Miercuri , 24 iunie

7. Avatarurile străzii - Intersecțiile de miercuri, parte a proiectului București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului, revin de data asta la Hanul Gabroveni cu o discuție al cărui invitat este Marian Pălie, care va discuta despre Avatarurile străzii. Modă, mentalități, obiceiuri de îmbrăcare.

8. RO-KIT. Identitate românească în 50 de componente, o carte care încearcă să prezinte specificul românesc prin mijloace minime de exprimare, semnată de Alexe Popescu și Doru Someșan, se lansează miercuri, de la ora 19, la Lokal. Invitați speciali vor fi Dinu Dumbrăvicean (Faber Studio), Constantin Goagea (Zeppelin), iar lansarea va fi urmată de un DJ set Electric Brother.

9. În cadrul expoziției Working from language a Salonului de proiecte, artistul Ciprian Mureșan va pune în scenă live acțiunea din filmul său Untitled (2015), care a fost prezentat pentru prima dată în expoziția de față. Filmul este compus din mai multe secvențe care surprind interacțiunea dintre un grup de copii și doi păpușari, Lucian Rad și Enikő Takács, în cadrul unui workshop preliminar. Filmul și piesa Untitled (2015) sunt coproduse împreună cu Galeria David Nolan din New York, iar piesa a fost prezentată la ediția actuală a Art Basel în cadrul secțiunii Parcours.

10. Seria întâlnirilor din cadrul expoziției Învățământul artistic bucureștean și arta românească după 1950 continuă la Muzeul Național de Artă Contemporană cu un eveniment având-ul ca invitat pe Petru Lucaci, într-un dialog cu Adrian Guță, curatorul expoziției.

11. Mercuralia - Tete a Tete îl celebrează pe Mercur începând cu ora 9, avându-i responsabili la capitolul auditiv pe Chlorys, Samsa și Mitici de la București.

Joi, 25 iunie

12. Expoziție de master Cutia / Teritorii ÎmprumutateGaleria Posibilă (Str. Popa Petre nr.6) găzduiește două proiecte de master ale Facultății de Arte: Teritorii Împrumutate - Lucian Bran și Cutia -  Sorina Vazelina (Vasilescu). Despre acesta din urmă, autoarea spune „Cutia este un amalgam de benzi desenate care gravitează în jurul amintirilor. Prin cadre, memoria și istoria sunt comprimate în pagini. Între artist book și o colecție de fragmente, lucrarea foloseste diverse metode de tipar și tehnici grafice pentru a traduce trecutul în secvențe. În Cutia, îmi studiez bunicii, ca mecanism de raportare la istorie. Perioada interbelică, războiul, deportările, foametea și regimul, reprezintă o parte din baza de date care a devenit viața bunicilor mei. Pe scurt și din spusele bunicii: Ne-ai făcut Michi mauși!” Expoziția ține până pe 12 iulie.




Pin It email