12 chestii de luni până joi

Carina Cozminschi | 11 Sep 2017

Luni, 11 septembrie

Pasionați de fotografie – get excited. Astăzi începe în București o săptămână dedicată frumosului și celor care îl surprind în fotografiile noastre preferate, oferită de ediția a patra a Bucharest Photo Week. Ne clătim ochii la expoziții, ne luăm notițe la masterclass-uri, ne lămurim despre cum e cu tendințele în fotografie la sesiunele de FAQ și mai salvăm un pic de energie pentru dansatul la party-uri. Programul și toate locațiile între care ne plimbăm săptămâna asta îl găsești aici.

Tot astăzi începe la Institutul Cervantes o lună de evocare a unui regizor care a format cinematografia spaniolă când societatea făcea importanta trecere spre democrație. Deși a dispărut recent, Vicente Aranda rămâne prezent prin operele care l-au consacrat și pe care le putem urmări în fiecare luni, pentru următoarele cinci săptămâni în aceeași locație. Primul din seria de filme, Libertarias, se întâmplă astăzi, la 19:00  și spune povestea crudă a realității războiului și  revoluției.

Marți, 12 septembrie

O întâlnire pe care nu avem voie să o ratăm se întâmplă de la 18:00 la Muzeul Colecțiilor de Artă, în prezența Anei Blandiana și a lui Ștefan Câlția, doi dintre artiștii care au fost supuși cenzurii din perioada comunismului și care au trebuit să învețe să își adapteze arta unui regim plin de constrângeri. Tema discuției este chiar acest regim care i-a influențat, atât ca oameni cât și ca artiști: Despre comunism și alianță civică.

O sesiune de discuții se încinge și la Seneca Anticafe de la 18:30, de data asta referioare la posibilitatea ca singura constantă din viețile noastre să fie de fapt chiar schimbarea. Scânteia care speră să deschidă discuția este o proiecție a unui TED Talk, după care experiențele urmează să fie împărtășite printre cești de ceai și biscuiți cu ovăz savurați printre rafturile pline de volumele noastre preferate din biblioteca Seneca.

Dacă vrei să vezi planeta Saturn mai de aproape, ai șansa în seara asta, când Grupul de inițiativă civică Tei ne invită la o seară de astronomie în parcul Circului. Ei vin cu telescopul, nu-ți rămâne decât să-ți aduci o pătură ca să te holbezi mai bine la cer.

Miercuri, 13 septembrie

Festivalul Película îți promite o experiență completă sud-americană, fără să fii nevoit să părăsești granițele. Timp de cinci zile festivalul ăsta își propune să ne bucure toate simțurile prin proiecții de film, degustări de mâncăruri tradiționale, petreceri tematice, workshopuri și întâlniri cu oameni care aduc puțin din exoticul locului și în Bucureștiul nostru gri. Noi recomandăm să verificați programul de filme, dar să nu vă opriți numai aici, ci să gustați din tot ce are mai bun de oferit pământul sud-american.

A doua conferință a Intersecțiilor de miercuri din septembrie ne pune față în față cu antropologul Florin Dumitrescu, care și-a dedicat viața (re)descoperirii mărfii – a modului în care aceasta poate fi împachetată și prezentată, pentru ca, în final, să fie vândută. De la 20:00 la Rezidența Scena 9, acest guru al marketingului și publicității ne arată și învață cum totul poate fi și este vândut.

De la 20:00 la Point vedem un film nepretențios, care are curajul să se intituleze *Cel mai prost film din istoria UNATC-ului*. În regia lui Serban Racovițeanu, filmul Narcis și Fifi aduce împreună absolvenți din generații mai noi sau mai vechi ai facultății. După proiecție urmează șansa regizorului să se explice și să răspundă la întrebările publicului uimit-contrariat-indignat.

Comunitatea MozaiQ ne ajută să mergem informați la referendumul pentru modificarea articolului 48 din Constituție referitor la familia tradițională care se apropie cu pași repezi, pentru ca, when the time comes, să putem face o alegere conștientă și asumată. Întâlnirea comunitară Ce facem la referendum? are loc la MACAZ de la 19:00 și cântărește toate variantele posibile, oferind argumente pro și contra pentru fiecare alegere posibilă și reprecursiunile pe care le va resimți comunitatea LGBT în fiecare dintre cazuri.

Joi, 14 septembrie

Astăzi de la 19:00 la Spațiul Public European ai șansa să vezi unul din filmele noastre preferate de la One World de anul ăsta – Un film autist normal (Miroslav Janek), în cadrul proiecțiilor alternative de film documentar Kinedok. Documentarul urmărește viețile unor persoane diagnosticate cu sindromul Asperger, având ca scop popularizarea incluziunii și neurodiversității, pentru ca persoanele autiste să nu mai reprezinte o minoritate, ci să fie văzute ca indivizii normali care sunt. (citește aici un interviu cu regizorul)

Dokstation
ne oferă patru zile să îl adorăm din nou pe cel care a fost David Bowie, printr-o serie de concerte, proiecții și workshopuri dedicate omului care ne-a cântat soundtrack-ul adolescenței. La a doua ediție, festivalul se împânzește în tot Bucureștiul, care strălucește aprins în culorile neon ale lui Bowie. Întregul program îl găsiți aici, provocarea vine cum să fim în mai multe locuri în același timp.

O conferință la care noi ne-am propus să ajungem în cadrul Bucharest Photo Week e sesiunea de FAQ de la Gallery cu our girl Andreea Retinschi și Cristian Crisbășan. Tema discuției pleacă de la o idee pe care Andreea a scris-o pe site-ul ei: „Cred că în imagine trebuie să fie un personaj, nu un model”, dezvoltând această idee de a surprinde în fotografie viața și de a crea, mai mult decât orice, o poveste. Întâlnirea începe de la 19:00 și sfatul nostru e să veniți pregătiți cu întrebările pentru cea care a surprins cele mai frumoase povești din vara asta.
Pin It email