12 (doişpe) recomandări de weekend

Carina Cozminschi | 06 Iul 2017

Outernational Days revine în forță, proiecție pre-ANONIMUL, expoziție Ion Grigorescu, spectacole de la școli de teatru din toată lumea.

VINERI

1. ARCUB face teasing de la unul dintre festivalurile noastre preferate de film de vara asta: Pre-ANONIMUL ne pregătește de la ora 20:00 pentru festivalul care se întâmplă în august la Sfântu Gheorghe, cu proiecția unui film premiat la Cannes pentru scenariu. Filmul Chronic ni-l aduce în vizor și pe invitatul de onoare de anul acesta, regizorul Michel Franco. Cu trei premii Cannes în palmares, Michel Franco o să își petreacă o săptămână vara asta pe malurile Dunării, alături de participanții la festival.

2. Pe plaja de la FOOD HOOD, de la ora 20:00, nu se aud valurile mării, ci ritmurile de jazz a unui combo care promite să te facă să te ridici de pe scaun, să îți lași tenișii și să dansezi cu picioarele în nisip toată noaptea. The Twisters vs. Spectrum pune față în față două proiecte entuziaste: un refresh perfect pentru o seară văratică.

3. Scriitorul francez Emmanuel Ruben trece prin România în călătoria sa pe bicicletă de-a lungul Dunării și se oprește la 17:00 la Cinema Elvire Popescu să ne povestească despre parcursul lui de până acum. S-a urcat pe două roți la Odesssa și are de gând să se dea jos de pe ele doar la Navi Sad, când va scrie o carte despre aventura sa. Dacă faci și tu o călătorie pe bicicletă la scală mai mică - adică până la cinematograf, vei primi o surpriză din partea organizatorilor, așa că hai la pedalat spre eveniment!

4. Outernational Days 2 aduce exotismul orientului în două locații cheie din București: ziua la grădina Uranus 144, noaptea la The ARK , ca să miști din șolduri un weekend întreg. Muzica vine sub forma unui mix eclectic, de la Les Filles de Illighadad din Nigeria la Shamanelismul celor de la IMPEX, de la vinilurile vechi și obscure ale lui Doug Shipton (UK) la band-ul inconfundabil al lui Florin Salam; câte ceva pentru toată lumea. Pe lângă muzică și vibe exotic, festivalul găzduiește și workshop-uri și discuții tematice pentru curajoși și curioși.

5. Primul spectacol regizat de Alex Bogdan se întoarce la Godot Cafe la ora 19:00. Buzunarul cu pâine de Matei Vișniec devine, de data aceasta, „O improvizație urbană despre români, câini și fântânile lor”, cu actorii Alex Nagy & Ștefan Pavel.

SÂMBĂTĂ

6. Sunt artiștii ăia care îți plac mult și pe Youtube, dar te îndrăgostești de ei până peste cap după ce ai ocazia să îi asculți live. Grădina Botanică devine începând cu ora 14:00 și până în miez de noapte gazda unor astfel de artiști: Akua Naru, Boca 45, Robin and the Backstabbers, Deliric X Silent Strike feat. Muse Quartet și alții ale căror note vibrează în aerul cald de vară și ating corzile-care-trebuie de pe creierașe.

7. În cadrul Outernational Days încep de la 16:00 și 17:30 în Grădina Uranus două discuții pe care nu vrem să le ratăm despre Cultural Appropriation și  Manele in Romania – from cultural paradox to social meaning. Speakeri internaționali o să ne ajute să înțelegem despre diferența dintre împrumut cultural și plagiat, despre proto-manele și alte fenomene culturale actuale pe despre care o să vrei să duci vorba după și în grupul tău de prieteni.

DUMINICĂ

9. Pentru întârziați, mai este o șansă să vedeți ultimul film al lui Radu Jude, Inimi Cicatrizate, într-o proiecție specială la Muzeul Național al Literaturii Române. Filmul e o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher, ale cărui manuscrise le găsiți înainte și după film la galeria muzeului, ca să vedeți de unde s-a inspirat Radu Jude pentru scenariu. Intrarea e liberă și discuțiile de după binevenite.

10. Erwin Kessler este curatorul expoziției Ion Grigorescu: Opera pictată 1963-2017 de la MNAR, care prezintă un soi de retrospectivă a picturilor unui artist cunoscut mai degrabă pentru performance-urile și proiectele sale multimedia. Vernisajul are loc la 18:00, la MNAR, aripa Știrbei Vodă.

11. De pe 9 până pe 16 se întâmplă Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru: 11 școli de teatru, din România, Marea Britanie, Rusia sau Macedonia, își vor prezenta spectacolele la Teatrul Bulandra și la Teatrul Metropolis. Spectacolul de deschidere este Lecția lui Ionesco, montat de University of Theatre and Film Arts din Budapesta, de la ora 18:00, la Bulandra, sala Space Studio.

12. Nu știm dacă mai are nevoie de special mention, dar Florin Salam împreună cu orchestra închid de la 22:00 ediția a doua de Outernational Days la Grădina Uranus. Credem totodată ca e enough said.
Pin It email