13 chestii de luni până joi

Redacția | 15 Mai 2017

Începe Săptămâna Pride.

Luni, 15 mai

A început săptămâna Pride, care culminează sâmbătă cu marșul de la Arcul de Triumf. Printre evenimente: miercuri, la CNDB se joacă La Institutul Schimbării, show-ul realizat de Paul Dunca despre problematica asumării corpului, sexualității și identității de gen, care pornește de la poveștile comunității transgender românești, proiecții de film, workshop-uri și desigur, Queer Night, la Kran. Nu rata nici scurtmetrajele LGBT de la Share Cafe, care sunt unul și unul. Program și detalii. 

De la ora 17:00, la Sala Toma Caragiu Studio Space a Teatrului Bulandra se lansează prima istorie a light-designului de teatru, în prezența autorului cărții, Yaron Abulafia. 

Tot azi începe și Festivalul Național de Arte pentru Liceeni Florian Pittiș, ediția cu numărul 10. De azi până miercuri, de la ora 18:00, ai program de teatru şi muzică adresat liceenilor, într-un festival organizat de Trupa de Teatru As şi o parte din elevii Colegiului Național Gheorghe Lazăr, București. #hailapittiș

Marți, 16 mai

De la 20:00, la Linotip (str. Ion Brezoianu, nr. 23-25, în clădirea Universul) este Nesomn, un spectacol de teatru-dans de Arcadie Rusu. În distribuție: Ioana Marchidan, Diana Spiridon, Anda Stoian, Briana Stanciu, Ștefan Lupu și Arcadie Rusu.

Marți seară, la Food Hood (str. Șelari, nr. 4) e concert Kepler not Kopernikus, proiectul paralel și alter-ego-ul cosmic al celor de la Karpov not Kasparov. În deschidere, trupa Ulise. Intrarea este liberă.

Miercuri, 17 mai


Începe a doua ediție Relief, laborator de teatru tânăr, care aduce pe scena teatrului Excelsior șase trupe de teatru de adolescenți de prin toată țara. Liceenii își prezintă spectacolele cu care au venit de acasă și câte o scenă din Goldoni pe care o pregătesc zilele astea cu regizori și muzicieni din noua generație. Intrarea este liberă, iar programul spectacolelor îl găsești aici. #TeenFilter 

Până la TIFF mai e mai puțin de o lună, așa că dacă vrei să afli mai multe despre cel mai mare festival de film de la noi, MIhai Chirilov și Tudor Giurgiu stau de vorbă cu Ana-Maria Sandu la noua ediție Intersecțiile de miercuri, de la ora 20:00, la Rezidența Scena9.

Queen of Silence / Regina tăcerii, de Agnieszka Zwiefka, este un documentar din 2014 despre Denisa Gabor, o fetiță romă de zece ani, care locuiește undeva la marginea Wroclawului, în Polonia și care nu poate auzi. Regizoarea o urmărește mai multe anotimpuri, și încearcă să vizualizeze viața interioară a fetiței pornind de la muzica ei favorită - pentru că deși nu aude, Denisa simte ritmul. Câștigător la One World România 2015, filmul va fi proiectat de la ora 21:00 la Manasia. 

Tot în cadrul #PrideWeek, la Iași se proiectează documentarul Revoluția genului, cu Katie Couric (2017). La invitația organizației RiseOUT, de la orele 18:00, la Centrul Cultural German Iași.

Joi, 18 mai

Salonul de Proiecte, Centrul Ceh și ODD propun un trio de evenimente pentru seara asta. Începând cu ora 20:00, la Future Museum (Centrul Ceh) e vernisajul expoziției Home is where my problems are de Ovidiu Anton, care conține trei filme-eseuri și instalaţia de desene 3m² of Anarchy.

La ODD se deschide expoziția Feed your friends, un proiect al Roxane Bovet, Lucas Cantori, Yoan Mudry & Camilla Paolino, care include 35 de artiști străini. 

În afara unui punct azuriu (Dincolo de Pământ) este discuția care va avea loc de la 19:00 cu Ralo Mayer, Ștefan Tiron și Ovidiu Țichindeleanu despre povestirea științifico-fantastică a savantului rus Konstantin Eduardovici Țiolkovski (1857 – 1935), a cărei acțiune se plasează în viitor, chiar în anul 2017. 

Și la ArCub este un vernisaj: expoziția Ucenicie prin arte. Sorin Costina, colecționar, curatoriată de Erwin Kessler, este una dintre cele mai importante colecții de artă contemporană din anii 1970-1990. Printre artiștii expuși: Corneliu Baba, Horia Bernea, Ștefan Bertalan, Paul Gherasim, Ion Grigorescu, Florin Mitroi, Paul Neagu, Florin Niculiu, Ion Dumitriu și alții.
Pin It email