13 chestii de luni până joi

Redacția | 05 Iun 2017

2 festivaluri de film care ne pun pe drumuri, dar și destule chestii de făcut și văzut în București.

Luni, 5 iunie

1. La Cluj, ediția #16 de TIFF mai durează până la sfârșitul săptămânii, așa că, dacă ai cum, dă o fugă până acolo pentru experiențe cinematografice (și nu numai) de neuitat. Filmele sunt foarte multe, așa că va trebui să consulți programul și să faci alegeri grele.

BONUS: citeșțe și un interviu cu producătoarea Oana Giurgiu, director executiv al TIFF.

2. La Centrul Replika se joacă de la ora 19:00, CUNTHATE [URĂ], un spectacol care o să te cam zdruncine, despre efectele pornografiei și tipurile de viol cu care se confruntă femeile. O cronică aici.

3. Knife in the Water, debutul în glorie al lui Roman Polanski, e proiectat în mansardă la Lente (str. Arcului, nr. 8), de la 20:30. Intrarea e liberă, iar după film discuțiile sunt încurajate.

Marți, 6 iunie

4. De la 19:30, la TNB are premiera spectacolului Umbre de Marilia Samper, în regia lui Vlad Cristache. Spectacolul este o montare a unui cunoscut text contemporan al unei dramaturge spaniole, cu Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Ana Ciontea și Gheorghe Visu în rolurile principale.

5. In the name of present, o expoziție de lucrări ale artiștilor Dan Cioca, Gabriela Culic, Daniela Donțu-Hașcevoi, Nadejda Lungu și Corneliu Vasilescu, cât și lucrări din colecția 56 Route semnate de designerul Carmen Emanuela Popa, se vernisează azi la Art Safari, de la orele 18:00, etaj 3, spatiu expozitional C7. Expoziția pregătește un proiect pilot internațional al UNESCO, Academia UNESCO dedicată tinerelor femei. 

6. Soarta Universității Central-Europene (CEU) de la Budapesta se discută și la noi, azi, de la 19:00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, cu Liviu Matei, pro-rector CEU, Marius Dragomir, directorul Centrului de Media, Date și Societate din cadrul CEU, Mihai Politeanu (Inițiativa Romania) și Georgiana Gheorghe de la APADOR-CH. Moderează Iulian Comănescu

Miercuri, 7 iunie

7. Trupa de teatru Seism, pe care am văzut-o anul trecut la Ideo Ideis, joacă spectacolul Copii răi de Mihaela Michailov la Casa de Cultură din Focșani, în cadrul STEV (Stagiunea Teatrală a Elevilor Vrânceni). Le ținem pumnii.

8. Cafeneaua Critică începe la 18:00 la Muzeul Colecțiilor de Artă, în cadrul expoziției Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare. Bogdan Lefter va discuta cu artistul despre relaţia intimă între obiectele personale, colecţionate de-a lungul timpului şi lucrările pe care le semnează. 

9. La Intersecțiile de miercuri (ora 20:00, la Rezidența Scena9), Svetlana Cârstean a invitat o parte din echipa proiectului In a Relationship: Karin Budrugeac pe post de coordonator, Roxana Caia la butoanele de social media, Livia Fălcaru pe vizual și Andreea Dumitrescu, una dintre cei 10 liceeni care au fost angajați cercetători pentru proiect. Proiectul, care a pornit în toamna lui 2016, a fost co-creat împreună cu adolescenți și investighează primele relații și cupluri.

BONUS:
In a Relationship o să fie și la Street Delivery. 

Joi, 8 iunie


10. La Tulcea începe ediția a 6-a a festivalului de film de mediu și oameni Pelicam, cu o selecție brici de documentare, discuții pe tema mediului înconjurător, expoziții și concerte. Anul ăsta e un număr record de filme românești, printre care Planeta Petrila (r: Andrei Dăscălescu) și Transhumanța (r: Dragoș Lumpan). Recomandările noastre aici.

11. Bill Viola, unul dintre întemeietorii artei video, are prima expoziție individuală din România la Cluj, într-un nou spațiu de artă contemporană - Bazis Contemporary (str. Fabricia de Chibrituri, nr. 9, etaj 4). Expoziția se numește Encounters și are vernisajul de la ora 19:00.

12. Joi, vineri și sâmbătă, la Institutul Cervantes se proiectează câte un film cubanez, în cadrul Zilelor Filmului Cubanez. Acestea sunt Conducta (r: Ernesto Daranas), un coming-of-age story al unui băiat de 11 ani care antrenează câini de luptă într-un cartier din Havana, José Martí - El Ojo del Canario (r: Fernando Pérez), despre primii 16 ani ai lui José Martí, unul dintre cei mai importanți scriitori cubanezi și El Premio Flaco (r: Juan Carlos Cremata), o adaptare după o piesă de teatru celebră din dramaturgia cubaneză, în care o fată săracă câștigă din întâmplare o casă nouă. Proiecțiile încep de la ora 19:00, iar intrarea e liberă, cu rezervare la cultbuc@cervantes.es.

13. Asociația De Filosofie Practică organizează la J'ai Bistrot o discuție filosofică relaxată și informală cu tema Trolli, fasciști și umor politic, a cărui moderator e Dan Panaet. Număr maxim de persoane e de 20, iar cei interesați sunt rugați să se înscrie printr-un mail conținând numele, prenumele și numărul de telefon la filocafe@arfp.ro.
Pin It email