Ce trebuie să vezi anul ăsta la Pelicam

Redacția | 02 Iun 2017

Patru zile de documentare, expoziții, concerte și discuții pe tema mediului înconjurător la Festivalul de Film despre mediu și oameni Pelicam 2017.

Săptămâna viitoare la Tulcea începe ediția #6 a Festivalului Internațional de Film despre mediu și oameni Pelicam. Pentru că este unul dintre festivalurile noastre preferate și pentru că are o selecție de filme brici de fiecare dată, am făcut un pic de ordine în program cu ce e musai de văzut anul ăsta: 

The Yes Men

Jaques Servin și Igor Vamos sunt The Yes Men, doi activiști care atrag atenția asupra unor probleme grave legate de mediu sau de drepturile omului în niște moduri funny și eficiente în același timp. Cum ar fi atunci când s-au dat drept reprezentanții World Trade Organization și au vorbit public despre cât de puțin îi pasă organizației despre țările de lumea a 3-a. The Yes Men, care sunt și protagoniștii a 3 documentare (dintre care cel mai recent, The Yes Men are Revolting, a fost prezentat anul trecut la Pelicam), vin la Tulcea, unde vor juriza Competiția Internațională împreună cu Ion Barbu, artist și activist care vrea să transforme orașul minier Petrila prin cultură (protagonistul documentarului Planeta Petrila).

Competiția Internațională

Cele 5 filme ale competiției internaționale sunt, după cum urmează:
- Plastic China (r: Jiuliang Wang) spune povestea unei fetițe de 11 ani din China care trăiește împreună cu familia într-un oraș îngropat în deșeuri, unde ocupația principală este sortatul gunoaielor
- Peter and the Farm (r: Tony Stone), despre un tip care și-a părăsit familia și s-a refugiat într-o fermă, sugerând regizorilor că se gândește să se sinucidă pentru a da un twist filmului
Zona Franca (r: Georgi Lazarevski) prezintă un spațiu la capătul lumii, undeva în Patagonia, care poartă traumele transformării forțate într-un bastion al consumerismului
- Winding (r: Avi Belkin) oferă o nouă privire asupra tensiunilor dintre israelieni și palestinieni
- Freightened: The Real Cost of Shipping (r: Denis Delestrac) - o investigație hardcore despre cum funcționează și care sunt riscurile transportului de mărfuri nowadays

Black Sea Docs

Black Sea Docs adună documentare despre și din țările din jurul Mării Negre, iar anul ăsta, juriul format din Monica Lăzurean-Gorgan (regizoare și producătoare), Carlos Teofilo (directorul festivalului Cine’eco din Portugalia) și Florin Stoican (președintele Asociației Kogayon) va alege din cinci filme din România, Turcia, Rusia și Georgia. Dintre acestea, n-am vrea să ratăm Planeta Petrila, ultimul documentar al lui Andrei Dăscălescu, despre care vorbeam mai sus și Cats (r: Ceyda Torun), care urmărește pisicile din Istanbul și felul în care ne schimbă orașul, aka câte un Aww la fiecare 5 minute.

Filme Românești + Pelicam Talks + Fresh Perspectives

Anul ăsta sunt mai multe documentare românești ca niciodată: în afară de Planeta Petrila, mai avem Transhumanța (r: Dragoș Lumpan), filmul de deschidere al festivalului, Varză, Cartofi și alți Demoni (r: Șerban Georgescu), despre locuitorii satului Lungulețu care trebuie să aleagă între a-și îngropa recolta sau a o vinde pe nimic, Vieți între Ape (r: Oana Ivan), un film care examinează efectele politicilor de mediu asupra turismului și culturii locale + 2 scurtmetraje: Gazda (r: Mircea Albuțiu), care ne prezintă un personaj atipic dintr-o comunitate mică de ruși lipoveni dintr-un sat din Delta Dunării și Avize pentru Soare, un documentar produs de Think Outside the Box și Asociația SNK care urmărește traseul razelor de la Soare până în prizele din casele noastre, prin intermediul experiențelor celor care au înfruntat birocrația și s-au decis să profite de energia solară în casele și birourile lor.

Discuțiile Pelicam Talks vor fi moderate și anul acesta de jurnalista Andra Matzal, iar temele sunt: energia regenerabilă, bioenergie, exploatarea resurselor, economia solidară & socială și reciclare. Invitați vor fi unii dintre regizorii filmelor prezente în festival și specialiști în domeniile respective.

N-am uitat nici de Fresh Perspectives, în care sunt prezentate, în premieră națională, cinci filme pentru publicul tânăr. Premiul secțiunii va fi acordat de cei 5 liceeni care au fost selectați pentru a face parte din juriu.

Expoziții & concert


Petruț Călinescu, Vlad Bâscă, Alez Tomazatos și George Popescu vin la Pelicam cu o expoziție fotografică despre Delta Dunării, oamenii ei și legătura cu natura. Fotografiile lor vor fi expuse în aer liber, în curtea Casei Avramide, pe toată perioada festivalului Pelicam. Festivalul se va încheia în forță cu un concert Partizan.

Citește și: 

Cum să te îmbraci responsabil: 12 sfaturi inspirate de Pelicam 2016
Best of Pelicam 2016: 5 filme

***

Unde puteți sta în Tulcea dacă nu vreți la hotel: Campingul va fi și anul acesta la dispoziția celor care vor să vină la festival cu cortul, pe care îl puteți pune pe malul lacului Ciuperca, unde spațiul este suficient pentru aproximativ 30 de corturi. Campingul cuprinde și o stație de închiriere de biciclete la prețuri speciale de festival.

***
A 6-a ediție a Pelicam IFF are loc între 8 și 11 iunie, la Tulcea. Intrarea la toate proiecțiile și evenimentele este liberă. Programul complet al festivalului îl găsești aici.
Pin It email