13 (treişpe) recomandări de weekend

Ştefania Matache | 15 Ian 2016

Weekend plin de evenimente culturale, dar și de dans.

1. Marshland este un thriller spaniol care a ținut spectatorii cu respirația tăiată anul trecut la TIFF și care intră de azi în cinematografe. Doi detectivi, unul cu experiență și celălalt la început de drum, investighează o dispariție care îi duce spre o serie de crime.

2. Azi e Ziua Națională a Culturii și se sărbătorește la Atelier 35 (Șelari 13). Patriotism, tradiționalism, nativism, purism, naționalism și alte –isme sunt subiectele de discuție pe care le propun invitații programului Între încercare și reușită. Se începe de la orele 17:00, cu Adi Schiop, scriitor și antropolog, care vine cu o fină selecție de cultură muzicală din zona etno-pop și șmecherie. Continuarea e un performance al Alinei Popa și al lui Florin Flueraș, Dead Thinking. Încheierea aparține duo-ului Cosima Opartan și Ion Dumitrescu aka Raze de soare și Ion din Dorobanți. Dans.
 
3. Tot de Ziua Culturii, TNB oferă curioșilor șansa să ajungă în culisele noii clădiri, printr-un tur ghidat de Ionuț Corpaci. Turul începe la ora 14:00 și este gratuit.
 
4. În seara asta, de la 19:00, la Clubul Țăranului e Gala Hate Awards, un eveniment ActiveWatch și Centrul Romilor Romani Criss. Vor fi nominalizați și premiați campionii discursului public responsabil, dar și repetenții, promotori de hatespeech, promoția 2014-2015. Gala se continuă cu spectacolul de teatru Voi n-ați văzut nimic, în regia lui David Schwartz, și se încheie pe muzica lui Rek Abu. Intrare liberă.
 
5. La Centrul Tranzit din Iași (Alexandru Lăpușneanu 7-9), de la 19:00, artista islandeză Ásdís Sif Gunnarsdóttir pune la cale un soirée de instalații video. Pe lângă proiectele ei ce amestecă voce și video (de la performance-uri la spoken word poetry), o să vedem și proiecte similare, ale unor artiști locali. Un preview.
 
6. Sâmbătă, de la ora 17, la Cinemateca Eforie se proiectează Louder than Bombs, de Joachim Trier. Bonus, după film ai parte de o discuție moderată de Dorin-Liviu Bîtfoi, psihanalist și scriitor, prin care poți să explorezi înțelesurile profunde ale filmului și interpretările din perspectivă psihanalitică.
 
7. Sâmbătă, de la 19:30, la Teatrul Odeon se joacă Eu. O casă de păpuși, după piesa lui Henrik Ibsen. Montarea lui Carmen Lidia Vidu pune emanciparea Norei într-o nouă lumină și o leagă de condiția femeii moderne. 
 
8. Dacă te mai ţine, poţi să continui petrecerea la J'ai Bistrot (Calea Griviței 55), unde de la 22:00, Domnu X Misterix, această enciclopedie muzicală misterioasă, ne pune la dans, sigur, pe balans. Intrare liberă.
 
9. Atipic 001 e noul label pe care Vlad Caia, Vincentiulian și Priku îl lansează la Guesthouse (Popa Nan 82). Party-ul începe sâmbătă seara și ție cât e weekendul de lung. Intarea costă 30 de lei, all night&day.
 
10. Duminică, la TNB - Sala Atelier, începe la 11:00 conferința susținută de Matei Vișniec, Teatru și jurnalism (influențe reciproce). Tema conferinței este legătura dintre cele două și ce se întâmplă când scriitorul și jurnalistul sunt aceeași persoană. Biletul costă 16 lei. 
 
11. La 18:00, la Clubul Țăranului se proiectează documentarul regizat de Alexandru Solomon, Omul cu o mie de ochi. Documentarul spune povestea vieții lui Iosif Berman, care a fotografiat Revoluţia Bolșevică, Constantinopolul în anii 1920, pușcăriașii de la Ocnele Mari în anii 1930, copilăria regelui Mihai, efervescentul Bucureşti interbelic, precum și oraşele şi satele mici ale României Mari. Intrarea este liberă.
 
12. Duminică, de la ora 19, Cinemateca Eforie va proiecta Sărmanii flăcăi, unul dintre cele mai importante filme ale lui Miklós Jancsó. Acesta va fi prezentat de către Andrei Gorzo, autorul unei cărți dedicate cineastului maghiar, iar la eveniment veți putea cumpăra cartea cu autograful autorului.
 
13. Nicoleta Lefter e de văzut tot duminică, dar de la 19:30, la Green Hours (Calea Victoriei 120), în Aleargă, performance după un roman de Ana Maria Sandu. Biletul e 25 de lei, rezervările se fac la teatru@greenhours.ro. 
Pin It email