13 (treişpe) recomandări de weekend

Carina Cozminschi | 29 Sep 2017

Final de septembrie:

VINERI

[vernisaj & party] Azi e prima zi din seria de zece ale Anim’est 2017 – festival dedicat animațiilor, anul ăsta inspirate din benzile tale desenate preferate. Prima zi înseamnă și prima petrecere pe care avem de gând să o bifăm la Apollo111. Undeva pe la 22 se începe cu vernisajul expoziției ilustratorului Dave Cooper, după care știm povestea: muzica e de la that couch funk collective și dansul și-l aduce fiecare de acasă.

[party] Manasia Hub is back, ca noul sezon din serialul tău preferat, doar că aici e cu mai puține intrigi și mai mult dans. Dau start la noua serie de petreceri băieții de la Duro Disco, ca să se înceapă în forță. Bairamul începe la 23:00 și ține în funcție de cum și-a făcut fiecare antrenamentul la dans vara asta.

[nocturna bibliotecilor] Cei de la Spațiul X au intrat și ei în provocarea Nocturna Bibliotecilor și își deschid porțile de la 21:00 cu un mediumetraj care vorbește despre încercarea reabilitării unui cartier din Palermo, Sicilia, unde rata șomajului nu scade sub 40%, iar accesul la educație e foarte redus. Borgo Vecchio Factory e numele filmului, dar și a proiectului de ateliere de pictură care aduc culoare pe străzile cartierului și în locuitorii săi.

[film] Astăzi intră în cinematografe Breaking News, filmul, nu știrea, lungmetrajul de debut al Iuliei Rugină, cu Andi Vasluianu și Voica Oltean, o puștoaică brici, care a fost premiată la Karlovy Vary pentru rol și de care o să mai tot auzim de acum încolo. Also, dacă nu ați apucat încă să vedeți un alt debut foarte așteptat - Un pas în urma serafimilor (r: Daniel Sandu) - acum e momentul.

[party] Dragostea necondiționată merită sărbătorită în fiecare zi, dar mai ales astăzi, când Kran ne oferă ocazia perfectă să iubim cum și pe cine ne place. Queer Night începe la 23:00 și se termină după ce Portable, dar adal și Gems ne-au purtat toată noaptea prin ritmuri afrodisiace pe aripile îndrăgostelii.

SÂMBĂTĂ

[party] Local Records, care au grijă ca pasionații de muzică electronică să aibă șansa să devină următorii artiști de la festivalurile noastre preferate, ne cheamă la petrecerea lor de relansare, în cadrul Serilor lejere la MNAC. Vor fi acolo două din cele mai recente descoperiri are lor: Saluna – care se lansează la party și Droict. Muzica începe să se audă pe terasa Muzeului Național de Artă Contemporană de la 19:00, iar când things will start to get wild se mută toată lumea la Kran, unde știm că se petrece până dimineață.

[teatru] Apollo111 e pe val. Astăzi de la 19:00 au o nouă premieră pe care abia o așteptăm, încă de când a câștigat la Satelit - proiect care știe că dacă iei regizori tineri și adaugi texte românești o să iasă scântei. Andrei Măjeri a ales să exploreze universul textului Alexandrei Badea, unde patru personaje trăiesc în diferite nivele ale unui joc inuman, legându-i singurul lucru pe care îl au în comun, dar pe care riscă să îl piardă - umanitatea. Pulverizare vorbește, prin umorul acid a celor patru personaje, despre epuizarea care intervine în lupta cu imposibilitatea fericirii.

[party] Nu fugiți nicăieri după spectacol, pentru că distracția abia acum începe. Tot la Apollo111 poți să-ți împărtășești printre beri părerile de la spectacol, sau să continui călătoria în care te-a introdus spectacolul lui Andrei Măjeri, de data asta către propriul univers, pe ritmurile amețitoare de la Orbita Lacustră.

[party] Dacă tot sunteți acolo, trageți o fugă și până la Fix Bar, ca să le spuneți la cât mai mulți ani și băuturi celor care își sărbătoresc astăzi un an de la deschidere. Ei au fost buni cu tine de fiecare dată, așa că întoarce-le favoarea și nu rata invitația la petrecerea lor, unde lansează a brand new menu, iar pe fundal îi au pe Julien Britnic & Lana. S-ar zice că din imaginea asta lipsești doar tu, dar asta o să se schimbe în curând.

[discuție] Artiștii nu au nicidecum o viață ușoară, iar, uneori, faptul că s-au născut în România nu face decât să îngreuneze lucrurile. În experiența sa de regizor, Victor Ioan Frunză a întâlnit artiști care au sacrificat totul, știind că nu vor primi nimic în schimb, ci că vor fi tratați cu o indiferență rece de către o societate care nu le recunoaște meritele. La librăria Humanitas Cișmigiu, de la 19:00, acesta va avea un dialog pe tema„ Artistul în România de azi”, referindu-se la aceste nedreptăți care depășesc cu mult zona teatrului și se extind către întreg domeniul creator.

[party] Se anunță bairam mare - de data asta chiar în Clejani. Marin Sandu - „Țagoi, s-a întors din țările calde unde a cântat cu Taraf de Haidouks, ca să încingă o petrecere de să răsune tot satul. Numai primii o sută de norocoși care apucă să își cumpere bilete o să aibă parte de Clejani-full-experience: lăutari, acordeoane, manele, mici, fotografii cu familia Sandu și aventurile lui Țagoi filmate în America.

DUMINICĂ

[lansare album foto] Documentaria.ro și Funky Citizens lansează de la 18:30, în halele de la Expirat, albumul de fotografie documentară PROTEST și, cu ocazia asta, cheamă o mână de oameni mișto să vorbească despre motivele și formele protestului, dar și despre alte modalități de implicare socială. Unii au fost satisfăcuți de proteste, alții au rămas cu un gust amar, de aceea propun dezbaterea „Protestul, încotro?”, pentru a înțelege mecanismele și posibilitățile acestei forme de exprimare.

[poezie] Dacă vă gândeați că Grădina Sticlarilor nu poate fi mai dreamy decât o știm deja, s-ar putea să vă înșelați, pentru că devine gazdă a celei mai înalte expresii ale spiritului iranian – poezia. Se vor recita de la 20:00 poezii din colecția Poeme Persane, care respiră înțelepciunea poporului persan. În continuare, ni se bucură simțurile prin experiența muzicală oferită de Mehdi Aminian şi Mohamad Zatari - Quieter than silence, o călătorie către rădăcinile persane prin sunet și vers.
Pin It email