14 (paişpe) recomandări de weekend

Ştefania Matache | 04 Dec 2015

Începe să miroasă a iarnă, așa că ne refugiem în filme, discuții intelectuale și jazz.

1. Ia-ți după amiaza liberă azi, ca să vezi (în sfârșit) Micul Prinț și să bocești în pace după. Rulează de la 15:00 la Cinema Elvira Popescu (Bulevardul Dacia, nr. 77) și costă 15 lei. Dacă nu prinzi premiera de vineri, mai ai șanse sâmbătă și duminică, de la 11:00.

2. Dacă ai chef mai degrabă de teatru diseară, Cormac McCarthy sau Cehov îți propunem. La unteatru, de la 19:00, se joacă The Sunset Limited, o frumusețe de spectacol cu Șerban Pavlu și Richard Bovnoczki. De la 19:15, la Teatrul de Artă București are premiera Cerere în căsătorie, cu Florentina Năstase, de care ne place mult. 
 
3. De te găsești prin Londra weekendul ăsta și ți-e dor de cinema românesc, du-te la Festivalul de Film Românesc de la Londra (FFR). Vor fi prezenți la proiecțiile de la Curzon Soho și evenimentele conexe: regizorul Stere Gulea (Moromeții), actorii Andreea Vasile (De ce eu?) și Toma Cuzin (Aferim! și Comoara), scenaristul Alexandru Baciu (Un etaj mai jos) și producătoarea Florentina Onea (Box). Detalii și program, aici.
 
4. Gazeta de Artă Politică lansează numărul #12: În numele periferiei: teorie și intervenție decolonială în contextul românesc, azi, de la ora 19, la Librăria Hecate (Olari 8, în curte cu Care Cafe). Vorbim despre cum dorința de a aparține vestului ne schimbă ca societate românească și est-europeană. Intrare liberă.
 
5. Treci și pe la UNATC, ca să prinzi ultimele două zile din cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc CineMAiubit. Se proiectează toată ziua, azi și mâine, cu intrare liberă. Program.
 
6. Azi, de la 19:30, poți să te conectezi cu scena artei contemporane internaționale cu ocazia unui performance live audio și video de Tania Mouraud, artistă franceză care a avut o retrospectivă la Pompidou în primăvară. Dă check-in la Galeria de Artă Eastward Perspectives de pe Plantelor 50. 
 
7. În seara asta gustăm ceva experimental din era optzecistă, cu Psychic TV în Control, start la 21:00. I-am așteptat cu nerăbdare pentru Genesis Breyer P-Orridge, membru fondator Psychic TV, fost membru al proiectului industrial Throbbing Gristle. Biletele costă 40 de lei.
 
8. Anthony Frost English Bookshop împlinește 8 ani de când există și ne cheamă să-i sărbătorim sâmbătă de la 18:00, pe Calea Victoriei 45. Am auzit ceva de vin și prăjiturele, plus cărți la reducere. Cum e librarul la Anthony Frost.
 
9. La 18:00, în Londophone (Ion Zalomit 2, pe lângă Cișmigiu), îi punem întrebări scriitorului Octavian Soviany. Această întâlnire face parte din programul Zavera, care își dorește promovarea intelectualilor români, la inițiativa poetului Grigore Șoitu. Ținem un ochi pe Londophone pentru următoarele discuții cu oameni din toate domeniile creative (Cultură, știință, educație). Intrare liberă.
 
10. Eveniment cultural cu expoziție de bijuterie contemporană cu vânzare, degustare de vin, recital de chitară clasică și o petrecere aniversară (sâmbătă seara). Așa promite Assamblage Școala de Bijuterie Contemporană, cu ocazia a cinci ani de existență. Toată treaba are loc la Institutul Italian de Cultură (Aleea Alexandru 41), sâmbătă și duminică, între 11 și 20.
 
11. Pentru o sâmbătă seara în care ai chef să schimbi lumea, începând cu tine, desigur, du-te la incubator107 (Popa Nan 82). Aici se strâng mai mulți doritori de sens în viață, care meditează, fac fapte bune la nivel competitiv (întrecere de virtuți), discută despre ce contează pentru ei și învață unii despre alții în ritm de tobe africane. După ce o să te simți puțin mai bun și străinii de lângă tine nu mai sunt așa străini, te delectezi cu un electroacustic românesc cu Matze & Mandela. Contribuția e de 25 de lei și poți să aduci de acasă ce bucate ai mai gătit. 
 
12. La Manasia Hub, (Stelea Spătarul 13), de la 22:00, e prima chermeză cu titlul de Șezătoare urbană. Se ascultă doar refrene românești: tangouri retorice, 70's disco dâmbovițean, 60's salsa tropical, 50's lăutărești de lux. Se beau licori de sezon, se servesc cornulețe, se dansează și în odaia de la etaj. Intrare liberă.
 
13. Duminică, de la 21:00, în Control se lansează Chimie cu albumul lui cel mai nou-nouț, BioChimie. Vin și Dragonu AKA 47, Deliric, DOC, Flou Rege, KILLA FONIC, MMC, Vorbă, TKE, Dj Al*bu, Dj Vasile, Dj Muh'fucka și B-boy: Bucharest Underground Cocktail. Intrarea e 20 de lei. Chimie în 2013.
 
14. Pentru pofta de jazz de sfârșit de weekend: Antonio Sanchez & Migration va concerta duminică, ora 20:00 la Sala Radio, în cadrul Jazz Night Out, în formula: Antonio Sanchez - tobe, Seamus Blake - saxofon, John Escreet - pian, Matt Brewer - contrabas. Biletele costă 95, 135, 155 de lei, în funcție de categorie.
 
Bonus: Artiștii care au urcat pe scena Colectiv donează bunul lor cel mai de preț: muzica. Downloadează-ți albumul O mare scenă, compilație în care îi regăsești printre alții pe Silent Strike, Flou Rege, Chimie, K-lu, Cred Că Sunt Extraterestru, The Dream Diggers și Grimus, și donează cât crezi tu că poți în conturile Fundației Estuar cu referința #SCENACOLECTIV - vor merge către victimele #colectiv și familiile lor. Dacă îți place ideea, găsești acolo bannere, Facebook cover și alte brizbizuri prin care poți s-o dai mai departe. 
Pin It email