15 chestii de luni până joi

Carina Cozminschi | 02 Oct 2017

Filme, teatru, expoziții, discuții & more:

 Luni, 2 octombrie

1. Cel care a arăta lumii, prin pozele sale, cum a avut loc invazia sovietică din Praga – Josef Koudelka, pornește de data asta spre o nouă zonă de conflict (Israel), unde își petrece patru ani pentru a încerca să surprindă și să redea realitatea violențelor de acolo. Regizorul Gilad Baram îi documentează proiectul în filmul Koudelka Shooting Holy Land, pe care mergem să îl vedem în proiecția specială de la 20:00 la Cinema Muzeul Țăranului. După o avem aproape pe co-scenarista Elisa Purfürst sa ne răspundă la întrebările arzătoare și să ne împărtășească din experiența acestui proiect.

2. Oamenii care fac teatru-deschizător-de-dialog în Cluj ajung astăzi la 19:00 la Unteatru, cu spectacolul M.I.S.A.PĂRUT (r. Dragoș Alexandru Mușoiu). Plecând de la scandalul mediatic referitor la Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut – MISA, spectacolul depășește aspectele care au ajuns în paginile ziarelor și propune o abordare a poveștii din perspectiva practicanților de yoga care au fost asociați cu scandalul și afectați la nivel personal.

3. Astfel, Reactorul de creație și experiment, vă propune să vă gândiți la cum arată și e promovată normalitatea în România de o presă căutătoare de scandal și un public însetat de senzație.

4. Universitatea Alternativă propune un început dacă vreți, alternativ, a anului universitar - deschiderea nu se întâmplă în vreun amfiteatru, ci în Sala Berlin din Control. De la 21:00 începe un party plin de studenți care nu s-au mai văzut peste vară și care se reîntâlnesc pe ritmurile lui Zabriskie. Indiferent care ți-ar fi orarul pe marți, fă-ți timp de un început de an care să dea ritmul tuturor petrecerilor la care știm deja că o să dai attend anul acesta.

Marți, 3 octombrie

5. Programul educațional Ajungem MARI a însemnat pentru 650 de copii din centrele de plasament din București un an mai ușor, mai aproape de cum ar trebui să le arate copilăria: ieșiri în parc, spectacole de teatru, vizite la muzee sau tabere alături de voluntari care i-au ajutat să redescopere orașul și să-și facă amintiri noi și mai frumoase pe străzile lui. Aceste amintiri au fost surprinse de câțiva dintre ei în fotografii pe care le puteți vedea în expoziția Love is all we need de la F64, care are vernisajul azi, de la 19:00. Dacă vă hotărâți să luați acasă operele lor, oferiți șansa unor alți copii să aibă o astfel de experiență prin care să-și descopere pasiunile și copilăria, pentru că banii sunt folosiți pentru a asigura participarea copiilor în taberele de anul viitor.

6. Marți și miercuri, la Arcub are loc, în cadrul expoziției WOW. War of the Worlds, o serie de conferințe în care invitații vor discuta despre conflictele sociale pe care le observă în jurul lor. Speakeri sunt artiștii Andreea Chirică, Liviu Bulea și Răzvan Ion, președintele ProDemocrația Ionuț Țața, psihologul Ioana Bădulescu și curatorul expoziției, Eugen Rădescu. 

7. Pentru întârziați, a mai apărut o șansă să vedeți Planeta Petrila, unul din documentarele noastre preferate, pe care l-am descoperit anul acesta și l-am revăzut cu fiecare ocazie. O să înțelegeți de ce odată ce o să îl întâlniți pe protagonistul filmului - Ion Barbu, care va fi prezent la proiecția din QP PUB, de la 20:00, alături de regizorul Andrei Dăscălescu, gata să vă răspundă la curiozități și să vă farmece prin șarmul lor.

8. În cadrul Maratonului de Teatru Independent se joacă de la 20:00, la Unteatru, Lumea Dinăuntru, în regia Catincăi Drăgănescu - un one woman show care respectă fragilitatea și inocența . Spectacolul spune povestea unei femei pe care paralizia totală a corpului o provoacă să se întoarcă spre universul său interior, pornind într-o aventură spre sine, începând cu amintirea unei fetițe îmbrăcată în costum de dinozaur.

Miercuri, 4 octombrie

9. Începând de miercuri, literatura e la ea acasă la FILIT - Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi, unul dintre cele mai importante festivaluri de literatură din Europa de Est, care împlinește 5 ani. Printre sutele de invitați de anul ăsta se numără Svetlana Aleksievici şi Gao Xingjian (laureaţi ai Premiului Nobel pentru Literatură), Olga Tokarczuk, Jeff Lindsay sau Jonathan Coe, iar dintre români, Mircea Cărtărescu, Filip Florian, Ioana Bradea, Adrian Schiop sau frații Vakulovski. Mai multe info aici.

10. Știm ce facem miercuri - film la Manasia. Astăzi de la 19:00 proiectează, împreună cu organizația Ashoka, proiecția documentarului The Beginning of Life (r. Estela Renner), despre perioada de dezvoltare care ne influențează tot parcursul vieții. După proiecție, va avea loc o discuție pe subiectul importanței educației timpurii calitative care să vină în susținerea factorilor genetici pentru o dezvoltare cât mai armonioasă a copiilor.

11. Trei autori vin în fața voastră la Cărturești Verona să vă vorbească de la 19:00 despre experiența debutului literar - despre probleme și soluții, frică și curaj, încercare și reușită. Cum scoți prima carte din sertar? e un eveniment organizat de Fundația Friends for Friends, care va aborda subiectul primei cărți din perspectiva autorilor, a editurilor și a unui trainer de creative writing din cadrul programului „Prima Carte”, care oferă autorilor nepublicați contextul de a ieși din anonimat cu un prim volum de ficțiune. Poate întâlnirea le dă curaj celor mai timizi să se înscrie până pe 15 octombrie în cadrul programului care ar putea fi șansa lor de debut literar.

12. O altă întâlnire inspirațională are loc de la 19:00 la librăria Humanitas Cișmigiu, alături de autorul Francesc Miralles, la lansarea volumului Iubire cu i mic. Romanul e închinat lucrurilor mici care ne fac viața mai ușor de iubit, iar pe noi ne-a convins pisica adormită de pe coperta că omul știe despre ce vorbește.

Joi, 5 octombrie

13. După ce n-a intrigat cu spectacolele sale – Hedwig and the Angry Inch, la Point sau Psycho, la Apollo 111, Iris Spiridon vine în conferințele de joi de la Palatul Șuțu să ne pună pe gânduri once again, de data asta pe tema Personaje care sfidează realitatea. Inspirată de ideea că arta imită viața mai mult decât viața imită arta, Iris va vorbi despre acei oameni care inspiră și sunt dezvoltați ulterior în marile personaje ale epocii noastre sau despre cum e, ca artist, să imaginezi un personaj și apoi să dai nas în nas cu el pe stradă, întâmplător. De la 18:30 începe această discuție moderată de Cătălin D. Constantin, la limita dintre persoană și personaj.

14. De la ora 19:00, la creart (Piața Alexandru Lahovari, nr. 7) are loc vernisajul #TheEstethicOfSeduction, o expoziție foto a lui Răzvan Ion, care vorbește despre seducție, nostalgie, imaginație.

15. Festivalul Art Factory și-a propus să reinventeze, începând de astăzi și până sâmbătă, clădirile dezafectate ale uzinelor Faur, care devin o galerie de artă neconvențională, adăpost pentru lucrări de artă care explorează relația omului cu mediul înconjurător, și scenă pentru câteva din trupele noastre preferate. Azi îi ascultăm, între pereții uzinelor, pe băieții de la Nopame, Are you Anywhere și Silent Strike & EM, iar următoarele zile arată și sună la fel de mișto, așa că check it out.
Pin It email