15 (cinşpe) recomandări de weekend

Redacția | 03 Mar 2017

Mic ghid pentru un weekend plin și divers.

VINERI

1. Vernisajul expoziției desen automat se întâmplă de la 18:00, la Reactor de creație și experiment Cluj, la etaj. Lucia Mărneanu (pe care sperăm că ai văzut-o în spectacolul Parallel) propune o cartografiere a propriei minți, pusă în fața unui prezent politic al cărui sens e greu descifrabil. Personajele din desenele ei comentează – fără cenzură – subiecte actuale, de la piața de artă globală până la porci și rachete. 

2. Festivalul Dakino continuă și nu ai vrea să ratezi Captain Fantastic, în regia lui Matt Ross, cu Viggo Mortensen, Premiul pentru Regie, Un certain regard, Festivalul de Film de la Cannes 2016, dar mai ales, Fire at Sea (Fuoccoamare în minunata limbă originală), documentarul lui Gianfranco Rosi care a luat Ursul de Aur la Berlin anul trecut, despre un puști de 12 ani din Lampedusa, Sicilia, unul dintre punctele în care, de 20 de ani, ajung refugiații în Europa, și doctorul care îi tratează. Programul complet

3. Dacă te vrei să afli mai bine care-i faza cu teatrul și filmul, UNATC organizează tot weekend-ul Uși Deschise, unde poți afla mai multe despre secția la care ai vrea să aplici. De la ateliere de actorie sau mânuire a păpușilor la cursuri deschise sau proiecții de filme de facultate, programul îl găsești aici.

4. Kogălniceanu: Aveți cod penal pentru țigani? Boier: Nu ne permite legea să-i omorâm, dar noi îi batem și ei mor singuri. Azi de la 19:00 la Fabrica de Pensula se joacă un spectacol-eveniment: Marea Rușine, despre cei 500 de ani de sclavie romă, scris și regizat de Alina Șerban, care a făcut o cercetare riguroasă pe o temă considerată tabu, și care nu se predă, din păcate, în școli. De la ora 19:00, la Fabrica de Pensule. Poți citi o cronică a spectacolului, de Gabriel Sandu, aici

5. Discotecă ajunge și la Brașov. Coughy, Sillyconductor și BatiscafRadio + Stela Enache, de la 21:00 până dimineața, la Kruhnen Musik Halle. Bilete: 25 de lei. 

SÂMBĂTĂ

6. Între 11:00 și 19:00, treci pe la A3 (Str. Mendeleev 29), că e Detox+ Market. Te așteaptă acolo țoale vintage și obiecte din colecții personale de tot felul (de pildă vei putea scormoni prin lucrurile Ralucăi Roșu), creații ale designerilor români la preț redus față de showroom, lucrări de artă vizuală și, of course, sucuri raw. Intrarea e gratuită. 

7. Pentru toți fanii berii Ground Zero care se bucură c-a venit și primăvara, se pune de o degustare live la terasă de Orange Wheat Ale, sortimentul de bere de Electric Castle. Pe Someșul Rece, la nr.123. 

8. A doua întâlnire de sororitate Vagenta are loc la Manasia și începe pe la un 16:00. Dacă colectivele de femei au mișcat lumea de-a lungul timpului, de ce nu ar face-o și azi? Detalii aici (chiar dacă nu crezi c-ajungi la eveniment, intră pe thread, sunt multe articole mișto de citit acolo). 

9. Nu trece săptămâna fără cel puțin un spectacol care merită toți banii la CNDB. Un minut de dans sau UF!!! este o creație pe care Gigi Căciuleanu şi-a dorit-o în tradiţia Nocturnelor 9 ½ ale lui Miriam Răducanu. Minutul de dans înainte de final va fi reinventat de coregraf la fiecare reprezentație, în „stare de urgență”. Detalii și bilete. 

10. Săptămâna Sunetului continuă cu prezentarea atelierului Danei Bunescu, proaspătă câștigătoare a Ursului de Argint la Berlin pentru montaj: Sunetul de film documentar ca parte din viziunea creativă, pe care l-a susținut la fARAD 2016. La Cinetic, pe Tudor Arghezi 3B. 

11. La  Teatrul Excelsior, de la 20:00, se joacă Interzis sub 18 ani, scris de Mihaela Michailov, regizat de Lenuș Moraru împreună cu Gelu Rîșca, pe scenografie și cu background muzical de la The Kryptonite Sparks. Un spectacol concis, fără prea multă poezie, din care aflăm că până la urmă, singurul lucru cu adevărat interzis sub 18 ani este ignoranţa.

12. Funk Rock Hotel pune de un party în cort încălzit la Arenele Romane. Responsabili pentru adrenalină: Șuie Paparude, Macanache & The Putreds, Cred Că Sunt Extraterestru, Tourette Roulette.

DUMINICĂ

13. Nu cumva să te învârți pe la Romană între 13:00 și 18:00 fără să te oprești să-i asculți pe Playhood. Băieții noștri preferați din Ferentari vor bate toba pe Platoul Piața Amzei. I-am ascultat făcând asta în Alexandria și jurăm, se creează ceva magic acolo.

14. 40 de designeri care lucrează cu piele vin la târgul MATERIA, pe 4 și 5 martie, la Grand Hotel du Boulevard din București. Deci dacă-ți cauți un rucsac mișto de ai uitat și tu când, ai șanse mari să te rezolvi aici. De la 11:00 la 20:00, cu 10 lei lăsați la intrare. 

15. Dacă ai chef să dansezi și azi și ești în București, direct în Control să mergi. Săptămâna Sunetului se încheie cu un super-concert Mahala Rai Banda, la 90 db. Intrarea e liberă. Serios. 
Pin It email