16 (şaişpe) recomandări de weekend

Redacția | 25 Sep 2015

Festival de muzică electronică, expoziții de fotografie, o noapte lungă a caselor, iar dans și ceva teatru.

1. Azi începe în Ploiești Secvențe, festivalul de fotografie. Ajuns la a treia ediție, adună cele mai relevante lucrări ale artiștilor români și internaționali întru ilustrarea forței pe care o are fotografia, mai ales în contextul social contemporan. Din program: expoziții, ateliere, conferințe și concerte. Dintre invitați: Oltin Dogaru, Alina Negoiță, Diana Stanciu, Julien Coquentin, Ioana Casapu, Marc Wilson, plus o expoziție de grup marca Oitzarisme. Acces liber; Mai multe detalii aici.
 
2. Tot azi, de la 21, începe și PLUM, festivalul pentru #PeopleLikeUandMe, la Fabrica Pionierul (str. Tăbăcarilor, nr. 7). Se dansează toată noaptea pe muzică electronică la două scene. Up in the Air este cea unde vor presta DJ Fresh, DJ Shiver, Silent Strike și DJ Sauce (vineri) și Digitalism, Pillowtalk, Miss Kittin, Ada Kales și Oktopus (sâmbătă). A doua scenă e Collective Dance care va fi animată de DJ Breach, Henrik Schwarz, Jasper James, Khidja și Fouchat (vineri) și de Woz, Laura Jones, OK Corral, Golan și The Model (sâmbătă). Mai ai timp să îți iei abonamentul (125 lei) prin Eventim, H2O, URBN și Ollie Gang Shop, sau poți să iei direct de la intrare, pe zi (70 lei). Programul pe ore.
 
3. Expoziția Cu mâinile curate, a lui Ion Bârlădeanu, autoproclamatul regizor de colaje, poate fi văzută azi, de la ora 19, la H'Art Appendix, pe Calea Victoriei 91-93.

4. Vineri începe a 9a ediție a Kinofest, unul dintre cele mai importante festivaluri de film digital de la noi, unde veți putea vedea o selecție extrem de diversă și generoasă de scurtmetraje. Mai multe detalii pe pagina de Facebook.

5. Și tot vineri intră în săli unul dintre cele mai așteptate filme românești ale anului, Autoportretul unei fete cuminți (r: Ana Lungu), care a avut premiera la Rotterdam și în care joacă Emilian Oprea, unul dintre actorii români ai momentului. Un interviu cu regizoarea, în curând pe SUB25.

6. După expoziții și filme merge și un party, așa că puteți da o raită în Kulturhaus (Str. Sfânta Vineri, nr. 4), unde Jack Daniel's sărbătorește 165 de ani de la nașterea lui Mr. Jack, așa că îi aduce pe Argatu', Robin and The Backstabbers, Gojira & Planet H și Jazz Syndicate. Intrarea este liberă.

7. Sâmbătă și duminică, de la 9 la 20, la Impact Hub Bucharest (str. Halelor, nr. 5) e Dichisar, episodul 1. E o ocazie numai bună să iei la puricat cele mai noi haine și accesorii a 50 de creatori români, pe background de muzică. Când te plictisești de asta, poți să treci la o sesiune de masaj, de tatuaje henna sau de împletituri. Intrare gratuită.

8. Sâmbătă are loc nocturna bibliotecilor, așa că începând cu ora 18 și până la 2 dimineața poți s-o arzi prin Biblioteca Națională, unde te așteaptă tot felul de evenimente și surprize. Menționăm, printre altele, posibilitatea de a-ți face selfie-uri cu scriitorii clasici ai literaturii române proiecțiile Aferim! și Autoportretul unei fete cuminți, concertele de muzică clasică și jazz, dar pentru întregul program consultați pagina evenimentului.
 
9. Control Club (str. Constantin Mille, nr. 4) a făcut șapte ani, motiv pentru care petrecem trei zile și trei nopți în locul unde ne tot adunăm de atâta timp. Azi avem Dean Blunt, Red Axes și Khidja, iar sâmbătă, Daniel Miller, Tornado Wallace și Norman Reeves. Biletele sunt 20 lei. Cum am petrecut până acum.
 
10. Sâmbătă, de la 11 la 17, la Grădina Verona (str. Arthur Verona, nr. 15), se sărbătorește Ziua Europeană a Limbilor. Se țin mini-lecții de limbi europene, pentru adulți, dar și pentru copii, se organizează jocuri și concursuri lingvistice. Intrare liberă.
 
11. Numărul 11 al Gazetei de Artă Politică se lansează sâmbătă, de la 19, la Care Cafe (str. Olari, nr. 8). Ne adunăm să discutăm despre locuirea în provizorat, persoane fără adăpost și situații locative precare, mai precis. La final, vedem și-un film: Australia (r. Claudiu Mitcu), despre echipa de fotbal a persoanelor fără adăpost din Timișoara.
 
12. Episodul doi din Serile Housing Stories de desfășoară sâmbătă, de la 20:30, la Manasia Bar (str. Stelea Spătarul, nr. 13). Tema este locuirea în zone de tip ghetou și va fi abordată printr-o proiecție de film documentar, urmată de discuții al căror moderator este Andrei Crăciun, cu participarea regizorului Matei Budeș și a sociologului Vlad Cătună.
 
13. Sâmbătă e a doua ediție de Noptea Caselor, circuit nocturn prin casele și apartamentele alternative din oraș. O să intri în casele unor creativi, întreprinzători sau artiști, cum vrei să le spui, care și-au transformat dormitoarele în spații alternative ce strâng comunități active în jurul unor inițiative independente din zona socio-culturală. Dintre participanți, e de mers neapărat la Casa Costa-Foru, pentru turul ghidat al celei mai recent deschise case; la Manasia Bar, pentru proiecția de documentare și expoziția de fotografii cu tematică post-comunistă, plus expoziția „Șuteală cu Șmenuială” lăsată în urmă de cei care au trecut prin carcerele fostei secții de poliție; la Casa Jurnalistului, pentru proiecția filmului documentar (încă în lucru) realizat de Vlad Petri despre litoralul românesc, pe care l-a documentat cot la cot cu Vlad Ursulean, ocazie cu care se va lansa și site-ul interactiv prin care o să ne dăm virtual pe litoral, ca să ne uităm la poze sau să citim despre oamenii locului; la Home Mătăsari, unde Adi Bulboacă își expune fotografiile cu bicicletele și străzile din New York, după care poți să încerci niște silent disco. Hartă și program.
 
14. La Sala Floreasca, de la 22 încolo, The Mission are grijă să nu stai locului o clipă. Solomun, Dennis Ferrer și Miguel Campbell o să te țină în priză toată noaptea cu ritmurile lor electronice. Biletele costă 50 de lei în avans, 70 lei la intrare.
 
15. Dacă ai chef de-o petrecere psy, Romanian Psychedelic Nights e exact ce îți trebuie. Swap (str. Mihai Bravu, nr. 32) e locul, Eleusyn, Fractaliceanu, Proton și Alecsey sunt artiștii pe a căror muzică o să dansezi până nu mai știi de tine. Intrarea e 15 lei înainte de 00:00 și 20 lei, după. Cum s-a simțit psy-ul vara asta, în pădure.
 
16. Dacă nu ai reușit să vezi încă Gadjo Dildo, mai ai o șansă duminică, de la 20, la Copper’s Pub (Hristo Botev, nr. 25). Spectacolul-cabaret regizat de Mihai Lukacs dezvăluie și analizează clișeele despre femeile rome, în trei ipostaze interpretate de Elena Duminică, Mihaela Drăgan și Zita Moldovan. Costumele au fost realizate de Diana Bobină, coregrafia îi aparține lui Paul Dunca și muzica e asigurată de Ion din Dorobanți. Biletul e 25 lei.
Pin It email