16 (şaişpe) recomandări de weekend

Ştefania Matache | 20 Noi 2015

Weekend plin cu teatru, dans, arte și party-uri, ca de sfârșit de toamnă.

1. Azi, de la 19:00, la Cinema Elvire Popesco (Bd. Dacia, nr. 77, București), e zi de film irlandez, cu lungmetrajul Good Vibrations, despre o casă de discuri care a făcut istorie în anii 1970 și despre revenirea la viață a Belfastului prin punk-rock, după o perioadă zbuciumată. Bonus: hiper-premiatul scurtmetraj de animație Coda, al lui Alan Holy.

2. Până duminică, la Pavilionul Central Romexpo (Bd. Expoziției), are loc Gaudeamus, târgul de carte de învățătură. Adună la un loc 300 de edituri românești și străine, centre și institute culturale, instituții mass-media, agenții de difuzare de carte, agenții literare, organizații non-guvernamentale cu profil cultural și educațional, librării, biblioteci. Stai cu ochii după lansările de cărți, se anunță câteva interesante. Program și detalii aici.
 
3. Artele vizuale, coregrafia, foto-video sunt cele trei forme de exprimare artistică pe care poți să le explorezi în seara asta, la Ceatatea Artelor (Henri Coandă 38), reunite sub titlul Trilateral. E vorba despre multiculturalitate și diferențele de viziune asupra realității, porinte de la premisa unicității individului. De la ora 20, cu intrare liberă. 
 
4. Tot în seara asta, la Centrul Național al Dansului (Bd. Mărășești 80-82), ți se propune premiera spectacolului Simuliert, creat de coregraful Sergiu Matiș, dramaturga Mila Pavićević, compozitorul Vlaicu Golcea și scenografa Cristina Mile. Spectacolul propune un scenariu SF din interiorul căruia se proiectează speculații despre viitorul apropiat al dansului și al teatrului. Biletele costă 25 de lei la preț întreg și 15 pentru elevi și studenți. 
 
5. Fântâna de la Universitate e un simbol al schimbării care vine din stradă. În seara asta, de la 7 jumate, ne strângem acolo cu chitările și chef de cântat, ca să nu uităm de ce suferim, să ne gândim la ce-am pierdut și să trimitem gânduri bune supraviețuitorilor. Fără scene și megafoane, unplugged.
 
6. De azi până duminică, la Casa de Cultură a Studenților (Calea Plevnei 61), are loc Festivalul Național Studențesc de Teatru al Absurdului Eugène Ionesco. Spectacolele sunt jucate de studenți și au intrare liberă. Detalii și program aici.
 
7. Cine are chef de dănțuială merge în Herăstrău, la Tete a Tete. Se adună DJ-ii Rosario Internullo, Victor Stancov și Fouchat ca să te țină în picioare până dimineața. Se dă drumul la petrecere de la 23 și te costă 20 de lei. 
 
8. La CARE Café (Olari 8), sâmbătă și duminică e zi de târguială-talcioc cu țoalele bunicii, în atmosferă de antique, ceaiuri parfumate, Edith Piaf și, cum altfel, zâmbete pudrate.
 
9. Discuțiile despre schimbare continuă sâmbătă, la forumul #colectiv, de la ora 12, în Parcul Izvor. Societatea civilă se organizează, chiar dacă piața s-a stins treptat. Ia-ți ideile discutate cu prietenii la bere și adu-le în parc, vino cu propuneri, implică-te.
 
10. La Café Verona (Arthur Verona 13-15), de la 19:00, vine poetul Radu Vancu, să-ți răspundă la întrebarea Ce mai faci, scriitorule? Evenimentul e primul dintr-o serie de astfel de întâlniri relaxate cu scriitori contemporani, la invitația ARCEN. Vino și stai de vorbă cu ei înainte să ajungă în manuale.
 
11. French Electro se aude sâmbătă seara în Control. Maschine pune de un rave micuț cu Zadig (Construct Re-Form, Tresor), susținut de Alexandru Jijan și Dreamrec. 
 
12. La Arenele Romane, al patrulea an de party Hospitality în România îi aduce pe Maduk, Nu:Tone și Krakota, pentru o noapte care aliniază scena dnb de la noi cu marile festivaluri din Sudul Americii și până-n Australia. Biletele costă 30 de lei în seara cu pricina, adică sâmbătă, iar accesul este interzis celor sub 16 ani. 
 
13. Plimbarea de duminică poți s-o faci pe dealurile Bucureștilor, cu plecare de la capătul liniei 783, de la Unirii. Traseul propus are 6 kilometri și include opriri la Catedrala Patriarhală din Dealul Mitropoliei; Strada Xenofon; Gara Filaret; Biserica Bărbătescu Nou; Arenele Romane; Mausoleul din Parcul Carol; Castelul Țepeș; Căminul Măturătorilor; Biserica Sfântul Spiridon. Contribuția e de 1 leu și e opțională.

14. La Centrul de Teatru Educaţional (Lânăriei, nr. 93-95) se joacă, duminică de la 19:00, CUNTHATE [URĂ], spectacol despre trei forme de viol cu care femeile încă au de-a face. Intrare liberă cu rezervare la centrulreplika@gmail.com. La ce să te aștepți.
 
15. După patru ani de la ultimul album, DJ Undoo lansează The Crown of Life, pe care-l descrie ca fiind street smart, cu wise lyrics și dătător de uplifting moods. Duminică, de la 21, la J’ai Bistrot, cu intrare liberă.

16. Dacă ești în Arad sau prin zonă, mergi duminică la Festivalul Internațional de Teatru Clasic. De la 19:00, se joacă în Sala Mare Beznă de mină, regizat de László Bérczes la Teatrul Național Pecs.
Pin It email