16 (şaişpe) recomandări de weekend

Redacția | 15 Apr 2016

Bijuterii, brunch și destroy la București, dar am vrea și la Arad, Timișoara, Iași, Craiova și Brașov.

1. Târgul AUTOR s-a transformat dintr-un eveniment bianual într-unul anual, așa că, dacă te pasionează bijuteria contemporană (aka o vrei), mergi pe 16-17 aprilie la Hotel du Boulevard. 70 de designeri din toată lumea vor fi acolo, de la 11:00 la 20:00. Intrare: 10 lei. #freedom

2. Festivalul de film Cinepolitica continuă până la sfârșitul săptămânii cu filme puternice, care ating probleme presante și teribil de actuale. Vineri aveți un film care vorbește despre criza politică din Macedonia și un documentar realizat de Amos Gitai despre ultima zi a lui Yitzhack Rabin, fostul prim-ministru al Israelului, după ce a fost victima unui atentat. Programul integral îl găsiți aici.

3. #Creativo este prima adunare a comunității oamenilor pasionați de cusut, brodat, quilting și patchwork. Dacă te numeri printre ei, te așteaptă acolo: cele mai noi modele de mașini de cusut și brodat; ateliere interactive de croitorie, design vestimentar și stilism; tipare de croitorie și alte accesorii necesare în domeniu; inspirație. De vineri până duminică, între 10:00 și 19:00, la The Ark, în București. Intrarea este gratuită.

VINERI

4. Luați trenul spre Craiova, unde a început Festivalul Internațional Shakespeare, cu minunății de spectacole din toată lumea. Azi, de la 16:00, se joacă Richard II, în regia japonezului de 80 de ani Yukio Ninagawa. La 20:00, urmează un Hamlet regizat de Fred Abrahamse, fondatorul uneia dintre puținele companii de teatru clasic independente ale Africii de Sud.

5. Inas Al-Soqi a copilărit în România și Kuwait, iar acum locuiește în New York. Expoziția ei de colaje Povești / Stories are vernisajul azi, la 18:00, în sala Ovidiu Maitec a Muzeului de Artă din Arad.  

6. La 19:00, la Galeria JECZA din Timișoara, se vernisează expoziţia AD VITAM a artistei fotografe franceze Sophie Zénon. Laureată a Premiului Kodak pentru critică, nominalizată la Premiul Niépce în Japonia, Sophie a expus în locuri precum Fundaţia Pierre Bergé / Yves Saint-Laurent sau Salonul Paris-Photo de la Grand-Palais. AD VITAM propune un dialog între Mumiile din Palermo (o serie despre pierderea persoanelor dragi, un subiect predilect al artistei) şi Omul-peisaj (Alexandre), o revizitare a istoriei sale familiale. 

7. Dacă nu Craiova, Arad sau Timișoara, atunci Brașov. Tot azi se deschide prima expoziție History Hackers din oraș: Secretele Egiptului Antic, la Casa Sfatului, începând cu ora 14:00. Expoziția este interactivă și făcută în așa fel încât să le stârnească interesul copchiilor, deci poți să-ți iei de mână un frate mai mic, să ai o scuză mai bună să te chiombești la mumii. 

8. Color face cinci ani de când organizează cam cele mai mișto petreceri pe electronică, ocazie cu care îi aduce din nou pe Wolf & Lamb. E la Terra Event Halls (str. Lacul Tei, nr. 1 bis) și începe la 22:00 (dar o să te duci pe la 1, minim, desigur). Intrarea e liberă, pe bază de card, pentru tine + 3 prieteni. Dacă n-ai încă card Color, poți să ceri la contact@coloring.ro.

SÂMBĂTĂ

9. Aici la SUB25 se pare că nutream toți o pasiune nemărturisită pentru musicaluri, pe care ne-am împărtășit-o în grup. Așa că nu puteam să ratăm producția grecească Xenia, care are cel puțin două momente muzicale care ne-au ridicat din scaune și ne-au pus aripioare sub omoplați. Dacă vreți acest efect, mergeți sâmbătă de la 17:00 la Cinemateca Eforie. Biletul este 5 (!) lei, iar proiecția este urmată de o discuție psihanalitică pe baza filmului. 

10. Good Buy Budișteanu: Eclecticó Studio se mută într-un spațiu nou, ceea ce nu poate decât să ne bucure, pentru că fac o lichidare de stoc cu reduceri de până la 80% la minunățiile vintage de pus prin casă pe care le au în magazin. Dacă visezi la niște lettering neon porno la tine în garsonieră, ăsta e momentul. Sâmbătă și duminică, de la 12:00 la 20:00, pe Budișteanu 18. 

11. Andrei Dinu, băiatul cu mai vechiul Atelier Brut, creează de ceva vreme sub brand-ul Prosper Center. Pentru colecția toamnă-iarnă 2016, s-a dus până la Iași unde a dat de echipa transit.ro. A ieșit o colecție de streetwear care vorbește despre corp ca instrument financiar, cu simboluri de la bursă și motive decorative războinice, în egală măsură. Va fi lansată sâmbătă de la 19:30 la Sala Polivalentă (Str. Palat, nr. 2). 7 modele, 3 mărimi și 155 de piese pe live mix-uri de Adda Kaleh. Colecția colaborativă București-Iași face referință și la trecutul glorios al Iașiului în industria textilă de pe vremea comuniștilor.

12. Cine are chef de muzică ‘90s - ‘00s, să meargă la J’ai Bistrot (Calea Griviței, nr. 55). Muzica e pentru gagici, mainly, așa că ai noroc de playlist-urile noastre cu muzica de dinainte de party și aia cu versuri de amor din .ro. Unde mai pui că ai și cu ce să îți dregi mahmureala a doua zi. Începe la 22:00 fix și se lasă cu dansat pe bar, shot-uri până la 5 am și dansat până te lasă picioarele.

13. La Manasia (str. Stelea Spătarul, nr. 13), tot de la 22:00, se proiectează sezonul întreg de Ștrăndooț, webseries-ul estival de anul trecut al lui Mihnea Mihalache-Fiastru (înainte de Șușanele), filmat între 30 mai și 6 septembrie în toate ștrandurile din București, ocazie cu care am aflat o tonă de chestii interesante despre istoria lor. Dacă ai văzut deja episoadele, merge să le mai vezi o dată, dar cap-coadă; dacă nu, ce mai stai? După, e party PARADAIZ. Intrarea e liberă la proiecție, la party e 10 lei.

14. Dac-ai citit Soldații lui Adrian Schiop, dar și dacă nu, și ai chef să cunoști oamenii care l-au inspirat și să vezi locuri despre care a scris, urcă-te-n tramvai și în Ferentari cu tine. Petrecerea e în barul La Băiatu’ (str. Zețarilor, nr. 2), începe la 21:00 și e cu 15 lei intrarea. Muzica live e de la Fane din Clejani.

DUMINICĂ 

15. Zi plină la încheierea festivalului LIKE CNDB 2016. Brunch DADA de la ora 11:00 cu alchimiștii culinari de la FROG, cu DJ set de la Mihaela Dancs, Jean-Lorin Sterian, Andreea David și Adriana Gheorghe, în curtea centrului. La Institutul Schimbării va fi prezentat în avanpremieră de la ora 19.30 - spectacolul lui Paul Dunca (după The Institute of Change) are la bază investigarea, documentarea și arhivarea unor povești personale, din realitatea locală, cu preponderență vizând comunitatea transgender românească, cu Mădălina Brândușe, Carmen Coțofană, Renate Dinu, Paul Dunca, Alice Monica Marinescu, Maria Mora, Ada Mușat și Vava Ștefănescu. Festivalul se încheie în stil mare cu un live Raze de Soare. Începe la 22:00 și e cu intrare liberă. Adresa e Bulevardul Mărăsești, nr. 80-82. Dacă nu știi (încă) cu ce se mănâncă, uite ce zice Ion din Dorobanți, mastermind-ul, despre proiect.

16. Vlad Tăușance, strateg de comunicare, trainer și fin cunoscător de mâncare bună, ne cheamă la brunch la Point (str. General Eremia Grigorescu, nr. 10), între 11:00 și 18:00. A gătit mâncare inspirată de Asia, pe unde s-a tot plimbat în ultima vreme, dar a mai și improvizat. Meniul e 100 de lei, cu băutură din partea casei. Rezervări și detalii.

P.S: Dacă vrei să prinzi un pic din atmosfera de la #4anideSUB25, avem un video pizdeț
Pin It email