9 de văzut la Zilele Arhitecturii 2013 – Crossing Borders

Ioana Bucureştean | 15 Mai 2013

Asociaţia Studenţilor Arhitecţi Cluj Napoca (A.St.A) organizează Zilele Arhitecturii 2013 - Crossing Borders, în perioada 15-18 mai, ceea ce înseamnă 4 zile pline de evenimente. A nu se rata:

Pavilion ZA – o structură parametrică-gridshell, prima de acest gen care s-a construit în ţară şi care este amplasată în P-ţa Unirii din Cluj Napoca. Structura e făcută din larice siberiene, un lemn foarte rezistent care permite curbarea fără necesitatea unor stâlpi de susţinere. Acest pavilion va mai susţine încă 3 festivaluri pe lângă Zilele Arhitecturii şi anume: Zilele Cluj Napoca, Photo Romania şi TIFF. Dimensiunilor sale de 13x16x5m fac din el cel mai ambiţios proiect A.St.A de până acum.

Grădina Boema – un proiect prin care studenţii şi-au propus readucerea în circuitul cultural al Clujului a unei clădiri care a funcţionat ca restaurant şi obişnuia să vibreze în anii 1990, dar care a fost lăsată în paragină mai bine de zece ani. La Grădina Boema se vor întâmpla concerte, expoziţii şi instalaţii propuse de studenţi.

Parc Mobil powered by Mercedes Benz Trucks – este un manifest legat de spaţiile verzi din Cluj care ori lipsesc cu desăvârşire, ori nu sunt puse în valoare. Studenţii au proiectat şi gândit un parc mobil cu tot mobilierul necesar care va fi transportat de un tir şi care se va opri în cinci locuri din Cluj.

Calcan à la Cluj – este vorba de mici intervenţii asupra spaţiului urban care nu sunt menite să reprezinte o înfrumuseţare a oraşului, ci mai degrabă să sesizeze o opinie critică asupra spaţiului public ocupat abuziv de bannere publicitare adeseori politice. Calcanul e acel perete exterior gol al unei case, cel mai apropiat de clădirea de alături. Proiectul constă în amenajarea unor instalaţii de forma unor calcane din centrul Clujului, pentru care se vor propune alternative de folosire.

Casa Mea – este un proiect realizat pentru copiii între 6-12 ani care au făcut modele de case din carton. Modelele urmează să fie construite din placaj la scara 1:1 de către studenţii de la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Cluj Napoca şi expuse la Grădina Boema în timpul Zilelor Arhitecturii.

Conferinţele de anul acesta vor privi arhitectura în afara limitelor ei, analizând perspective diferite. Printre conferenţiari se numără: Collective Etc., James Horan, Jonas Lencer, Ateliermob, Massimo Alvisi, Francesco Lipari, Mark Mückenheim, Giorgos Mitroulias, Chris Williams, Jos de Krieger, Moctar Ba, Carmelo Zappulla, Jim Segers, Ger Duijings şi Andrea di Stefano.

Expoziţiile aduc reprezentări ale modului în care arhitectura îşi pune amprenta în oraş, în societate şi în idei. Folosind cadre alternative, expoziţiile propun reactivarea unor spaţii uitate şi găsirea unei forme de utilizare a spaţiilor culturale în oraş. De văzut:
- Post Industrial Stories – Ioana Cârlig şi Marin Raica
- Mândrie şi Beton – Petruţ Călinescu
- Modulab – Drumtable
- Lila Mond – CER

Strada înseamnă spaţiul public şi oamenii care-l folosesc. Datorită faptului că limita între spaţiul public şi cel privat este neclară, STRADA va oferi reinterpretări, iar pentru acest lucru în data de 18 mai strada Mihail Kogălniceanu va fi închisă şi pe ea se vor susţine evenimente.

muZA, adică muzica Zilelor Arhitecturii, reprezintă seria de concerte şi party-uri cu care se va încheia fiecare din cele patru seri ale evenimentului. Printre formaţiile care vor cânta sunt: Woodnote, Mojo Barrel, Mushroom Story, Transilvania Brass.

Pentru mai multe detalii sau pentru a vizualiza programul complet al evenimentului, accesează Zilele Arhitecturii.
Pin It email