Ce am învăţat despre dragoste de la părinţii mei

M-a ars gura prima oară când am spus cuiva „Te iubesc”. De la ai mei am învățat cum să mă ghidez prin lume, dar nu și cum să las focul din mine să mă cuprindă, fără să mă usture arsurile.

Am întrebat 7 adolescenți cum arată dragostea învățată de la părinți – cuplul primordial al copilăriei noastre, înainte să putem citi despre Romeo și Julieta sau să ne curgă lacrimile pentru o iubire ca în The Notebook. Ce din relația părinților folosesc ca ghid pentru a se orienta pe pământul nou descoperit, al dragostei. (Carina Cozminschi)

Respectul


De la părinții mei am învățat că e important să nu vorbesc urât cu celălalt, să îl respect și să mă gândesc că așa cum și mie îmi place să fiu respectată și iubită, așa și celuilalt îi place. Ca lucrurile să meargă ok, nu trebuie să fii încăpățânat, să îți dorești să îl domini mereu pe celălalt, ar trebui să mai lași de la tine - o dată tu, o dată el. Și că e important pe cât posibil atunci când avem păreri diferite, să avem discuții calme. – Diana

Un măr

Părinții mei sunt un măr care pare foarte gustos și pe care l-am primit iarna. Din câte știu, fructele nu cresc în decembrie.

Am luat mărul ăsta cu mine și l-am plimbat prin grădinițe, prin școli și chiar pe stradă; l-am dus în parc, să vadă cum arată pomii adevărați și l-am pus noaptea lângă pernă. Îmi spunea povești înainte să adorm.

În schimb, mi-am ascuns mereu mărul la spate dacă părinții mei se certau. Am învățat să-l pun în frigider dacă se ceartă pe aragaz sau pe tigăi și am învățat să-l ascund în dulap dacă ei au ușa închisă pentru că sunt supărați.
Nu mi-am ascuns mărul niciodată când am mers cu părinții mei la film și mereu l-am lăsat pe masă dacă ieșeam cu prietenii noștri de familie la restaurant.

Între timp, am cam uitat de mărul meu. Acum îl țin mereu pe birou, unde mi-am întins toate caietele și unde mi-am aruncat multe haine. Mă rog, din când în când, mai vorbim. Îmi pune foarte multe întrebări la care nu am chef să răspund și mă roagă foarte des să-l plimb în locurile în care merg și eu. Eu nu vreau.

Într-o dimineață, m-am trezit și mărul meu avea o gaură maro. A fost și prima zi în care m-a întrebat ce-i aia dragoste. Eu n-am știut să-i răspund prea bine, iar primul meu gând a fost un lanț de 'evenimente' de-ale mele cu băieții pe care i-am cunoscut. I-am spus mărului meu ca eu știu doar ce este îndrăgosteala și că poate să fie foarte ușor un lucru rău.

Era miercuri și mie nu prea îmi plac zilele de miercuri. Am plecat agitată de dimineață și toată ziua m-am gândit ce înseamnă dragostea; cred că am și văzut-o la câțiva oameni în ziua aia și ba chiar cred că unii se și certau.
Când am ajuns seara acasă, mărul meu avea gaura maro și mai mare, era groaznic. Am stat să mă gândesc puțin, și i-am răspuns la întrebare.

- Pentru mine dragostea înseamnă o grămadă de lucruri. Cred că dragostea înseamnă toate lucrurile pe care le-am făcut cu tine și tot ce m-ai învățat tu până acum. Dragostea și monotonie și veselie, și ceartă și înțelegere. Cel mai des am văzut dragoste la părinții mei, mai ales prin compromis. Să știi că eu te asociez foarte des cu părinții mei. - Andrada

O grădină


Gândul de a fi cu cineva toată viața mi se pare atât de frumos, încât nu pot să-mi imaginez cum el dispare. Ai mei îmi zic mereu că dincolo de iubire, trebuie să existe respect și comunicare. La început mi se păreau plictisitoare cuvintele astea, dar am descoperit că ele constituie așa, un fel de grădină minunată cu flori din care gândul, odată venit, nu mai vrea sa plece. – Ilinca

Iubirea vine și se instalează


Eu unul sunt adeptul arhetipului în ce privește dragostea. Long story short: tata i-a spus mamei în clasa întâi că ea va fi soția lui, mama i-a dat o palmă și nu au mai vorbit despre ce s-a întâmplat până în liceu. Tata a făcut militarul, apoi școala militară, așa că o bună perioadă totul s-a rezumat la scrisori. Uneori cu, alteori fără răspuns. Ideea e că așa am ajuns eu să îmi dau seama că iubirea vine și se instalează în întreg stilul de viață, nu ca o rutină, ci mai degrabă ca nevoia constantă de a te ști iubit. - Alberto

Parcurs

Ai mei s-au cunoscut la facultate, s-au căsătorit și l-au făcut pe frate-meu la o vârstă la care acum, și probabil în mod normal, te gândești doar la, habar n-am, carieră, viitorul tău, evoluție personală. Mi-au zis să nu mă grăbesc și să fiu atentă la persoana pe care o iubesc atât de tare și să-mi construiesc eu drumul și parcursul. Știu că mama speră să nu îmi sucească mințile vreun băiat și tata are încredere, cred. Tot ce mă întreb e: Parcursul meu nu ține și de ideea de dragoste? - Ana

o să

nu învăț, imit.

1. Eu nu știu să iubesc. NU ȘTIU SĂ IU-BESC. E prima dată când îmi recunosc asta. Când eram mică strângeam altfel oamenii în brațe, iar cu fiecare an ce trece, mă îndepărtez parcă din ce în ce mai mult de piele și mă lipesc cât pot de oase, o mare parte din mine refuzând să simtă. Eu iubesc cum am văzut în filme, cum am citit în cărți, cum am văzut în albumele de artă pe care le mai scot de sub pat câteodată. Mă las în sentimente așa cum se desface un copac în frunze. Cred că pe mama am iubit-o din totdeauna cel mai sincer. Ea a fost acolo, la inceput, când nu fugisem încă de exterior. Dragostea se învață, dar se și uită; eu așa cred.

2. Era gălăgie mare în casă. Cuvinte ca avioane de hârtie se loveau de pereți, mă înțepau și pe mine și culmea că nu știam să mă feresc.
M iubește poetic, iubește furtună, iubește tornadă, iubește iubește, iubește. Jurnalul ei de la 21 de ani, cu fraze mângâiate de pete de sare, îmi povestește singur. Nu mai știu pe nimeni care să iubească la o asemenea intensitate. Dragostea se sfârșește acolo unde începe orgoliul. M și el nu se cunosc foarte bine, dar se dispută.

3.„Zâmbește și fii bun”.
O propoziție foarte simplă. O propoziție foarte ușor de atins. M iubește și când înjură, la nervi. Se vede în ochii ei. Asta mă îngheață uneori și nu mai pot articula nici un cuvânt.
Nu m-am mai uitat de mult în ochii cuiva...

4. „Dacă iubești, nu rănești”
Eu totuși rănesc iubind și iubesc rănind. Sau nu? Nu știu. Nu cred că o să învăț niciodată să iubesc cuminte; doar nebun și exagerat sau iubesc în secret chiar și față de mine. Nu vreau să îmi spun pentru că mi-e frică de felul în care aș putea reacționa. Iubesc idealizând, păcălindu-mă și pe mine. Acum poate nu, dar o să o să o să...la naiba cu acest o să!

5. Dragostea noastră se termină acolo unde începe nevoia celuilalt; te iubesc DAR...Greșeala mea este păcatul de a pretinde. Uneori mă simt ca o muscă gălăgioasă care s-a încurcat în pânza unui paianjen cu ochi frumoși. Și zumzăi zumzăi fără să mă mai opresc.

6. De la M am învățat ce înseamnă să trăiești. În familia mea, când se trăiește o emoție, fie ea bună sau rea, se trăiește până la capăt. Când e ceartă se aruncă, se plânge, se trântește, se pleacă, se iubește. Atunci când e fericire se râde, se îmbrățișează, se țipă, se iubește.

7. EU NU ȘTIU SĂ IU-BESC și vreau să șterg tot ce am scris până acum pentru că mi-e frică să arăt lumii.

8. Când nu se mai poate nu se mai poate. Când nu se vrea nu se vrea. Când nu se râde nu se plânge, se înțelege. Când nu se plânge niciodată, ceva e greșit, monoton, plictisitor; n-am nevoie. Când nu se țipă niciodată, nu ai pentru ce lupta. O fi prostie. Pot ridica asta și la rang de idioțenie, dar și la rang de adevăr.

9. Când se iubește nu sunt acolo, când nu se iubește, doresc forțat.

10. La 10 n-am ajuns, mai este timp.

Sufletului meu i-au crescut și mâini, i-au crescut și picioare, i-au crescut și crini și coji de portocale, iar când se ceartă cu mine, iese trântind ușa corpului, lăsându-mă fragilă pe podea. - Andreea

Toxic

Dacă relația în care ești începe să devină toxică și nu mai găsești un motiv de a rămâne în ea, nu mai rămâne în ea. Dacă totuși vrei să îndrepți situația, fă tot ce-ți stă în putință să o îndrepți. De obicei e nevoie de efort din partea amândurora (sau câți sunt). Dacă trece timpul și relația e din ce în ce mai toxică, ieși afară. Niciodată n-o să fie prea târziu să ieși dintr-o relație toxică. Cred că e important să nu fii orbit de o dragoste iluzorie și să realizezi că pur și simplu nu-ți face bine. - Mihnea

***
Articol publicat în cadrul proiectului de prevenție a violenței în cuplurile de adolescenți In a Relationship, creat de Fundația Friends For Friends cu sprijinul Avon România. Vezi campania video cu cele mai frecvente forme de abuz în relațiile dintre adolescenți și testează-ți relația. 

Pin It email