Chestionar Bucureşti a fost live la Hanul Gabroveni

Redacția | 10 Iun 2015

Săptămâna trecută, la „Intersecțiile de miercuri” din Hanul Gabroveni, în cadrul București 2021, 4 fete de la SUB25 au vorbit despre Bucureștiul fiecăreia, moderate de Svetlana Cârstean și acompaniate la marker de Adrian Popa.

CONTRASTE
„Într-un echilibru precar, Bucureștiul meu își reazămă bubele și buclele între ele într-un portret perfect schimonosit. Îl apreciez de când i-am descoperit cheia de lectură prin contraste, iar de atunci e totul OK. Așa funcționez și eu în raport cu el, e un fel de love&hate.” - Dana Berghes

STRATURI 
„Bucureștiul are o poveste fluidă, turnată de cine-o spune. Așa că poți să proiectezi pe harta lui orice, dar mai ales gândul că aici s-a întâmplat totul: și războiul și ura, și romanțele și schimbarea. Și așa, nedefinit și imperfect, Bucureștiul e seducător tocmai pentru că pare perfectibil.” - Ioana Pelehatăi

DIMINEAȚA ȘI NOAPTEA
„Bucureștiul meu e ca un curcubeu anemic la care nu știu dacă să mă bucur pentru că reușesc să-l văd, sau să-mi fie ciudă de ce-ar fi putut fi. Prea bogat în șoferi singuri cu volanul lor, prea sărac în trotuare libere. Plin-ochi de cotloane și detalii care mă transformă într-o turistă euforică, multe descoperite după ani de zile în care am trecut pe lângă ele fără să știu că erau acolo. Acum că vine vara, e bun să trăiesc în el doar dimineața și noaptea.” - Gabriela Pițurlea

AȘTEPTĂRI ALERGATE
„Când eram copil, la Medgidia, Bucureștiul era locul visat al răzvrătirilor, plin de poezie și de absențe pe care urma să (mi) le umplu. Deși parcursul meu până la el m-a trecut mai întâi prin orașe străine, poate mult mai frumoase, mă surprinde și azi că la 14 ani de când locuiesc aici, pentru mine Bucureștiul încă îmi aleargă, și uneori îmi și împlinește, așteptările.” - Karin Budrugeac

Chestionar la comun, completat pe răvașe de cei din public:

O stradă preferată.

Academiei.

Unde pierdea vremea când chiuleai / după școală? 


La Springtime, unde ulterior e întâlneam cu profesorii, iar noi ne fâstâceam încercând să mimăm învățatul pe brânci printre cartofi. 

Parcul vizavi de Casa Vernescu. Mihail Moxa, Romană. 

La Ruine / Argentin. 

Un loc (cartier, stradă, cafenea) pe care îl asociezi cu o fostă relație și cum te raportezi la el acum. Îl eviți, mai mergi acolo? 


Circul. Paradoxal. Totul a rămas un mare circ. Încă îmi mai plimb câinele în Parcul Circului. 

Zona Calea Victoriei cu Dacia, pe o străduță lăturalnică. Trec zilnic pe acolo. 

Un gust pe care îl asociezi cu Bucureștiul. 

Șaorma.

Pizza mâncată la 11 dimineața pe post de mic dejun în Pub 21 în Regie, în anii 2-3 de facultate. 

Șaorma luată la ieșirea din Club A, acum 10 ani-ish, pe la 4-5 a.m. Și sosul de rodii de la Mega Image, trântit peste orice. Și gustul celor multe și variate căni de cafea pe care le beau zilnic prin diverse locuri (acasă & beyond). 

Vinul rosé.

Când și unde ai prins un răsărit mișto în București

Sunt multe locuri pentru că îmi place să mă plimb noaptea spre dimineață. Din ce îmi amintesc acum ar fi terasa Motoare și Parcul Tineretului, la lac.

Romană, pe o străduță, bloc interbelic, terasă. Ne-am uitat la filme și am adormit înfofoliți în plapumă. 

O primă dată în București.

Am aterizat în Bucureștiul epocii de aur la 6 ani, după o copilărie petrecută în Munții Vrancei. Nu am înțeles contextul de joacă pe beton. 

O melodie cu care asociezi Bucureștiul. 

Du-mă acasă măi tramvai 

Un film pe care îl asociezi cu Bucureștiul. 

Do the Right Thing, al lui Spike Lee. 

Bande à part, sau orice de Godard. 

Filantropica

Moartea domnului Lăzărescu. 

O carte cu care asociezi Bucureștiul.

Pendulul lui Foucault - prima carte de cumpărată de mine, pentru mine. Tata fiind director de librării, îmi făcea în general el rost de cărți. 

Gemenii, de Mircea Cărtărescu, pentru că Bucureștiul poate oferi experiențe complexe. Trebuie doar să vrem și să fim dispuși să le vedem. 

***
Detalii și fotografii de la întâlnire
București 2021
Adrian Popa, facilitator grafic
Pin It email