Chestionar Bucureşti: Bogdan Munteanu

Bogdan Munteanu | 01 Feb 2018

Bogdan Munteanu, 30 de ani, antreprenor, fost corporatist, de 12 ani în București.

1. O stradă preferată

Hristo Botev - o parcurg de câteva ori pe săptămână, atât cu bicicleta cât și pe jos. E strada de tranzit atunci când mă duc la întâlniri sau la evenimente și când mă întorc acasă noaptea din oraș.

2. Unde pierdeai vremea când chiuleai

La barul „La Jeg” din Campusul Leu - celebrul bar al studenților la Poli și nu numai. Din păcate, a dispărut. Terasa barului era ispititoare în sezonul călduros astfel încât acolo pierdeam vremea cu colegii când nu aveam chef de vreun curs plictisitor de 3 ore.

3. Povestește-ne unde ai prins un răsărit mișto în capitală

În Campusul WestGate, pe vremea când „corporateam” la Ericsson. Atunci lucram în ture de zi/de noapte, iar spre finalul uneia dintre turele de noapte, m-am urcat împreună cu colegii de pe tură într-o parcare supraterană. Era sezon călduros, era vreo 6 dimineața. Am rămas încremenit preț de câteva minute pentru a privi cum soarele se ridică ușor deasupra blocurilor și pentru a mă încărca de energie după o noapte de muncă. Mi-a rămas întipărit și acum în minte acel moment: eu, soarele și griul Bucureștiului „colorat” mai frumos ca niciodată.

4. O prima dată în București

Prima zi în care am pedalat. Era prin facultate. Nu m-am mai dezlipit de bicicletă de atunci. Sunt pe două roți aproape zilnic.

5. Un parc pe care îl asociezi cu o amintire amoroasă

Parcul Cișmigiu: tăvăleală în iarbă, la răsărit.

6. Dacă ar fi să păstrezi doar 3 locuri din București, care ar fi ele

Aș păstra parcurile Kiseleff și Carol, aș păstra zona Grădina Icoanei. Aș vrea să dispară betoanele, să rămână cât mai multă verdeață în oraș.

7. Cafeaua la prima oră în oraș o bei (unde)

Nu beau cafea, însă o cană de ceai aș bea oriunde. Dacă este cu ghimbir, cu atât mai bine.

8. O amintire dintr-un club/bar care nu mai există

Îmi amintesc de concertele din Suburbia ori din fostul Underworld de la Kogălniceanu. Eram student și aveam în buzunar bani fix pentru intrarea la concert și pentru bere. Nu îmi rămâneau de taxi, așa că noaptea mă întorceam de acolo până la cămin pe jos.

9. O poveste de la un meci văzut pe stadion

Meciul România-Ungaria de pe Național Arena, de acum câțiva ani. L-am văzut împreună cu tata. Pentru el a fost un moment important și emoționant. Deși nu sunt un mare pasionat de acest sport, m-am bucurat că am trăit împreună acel moment.

10. Un moment în care Bucureștiul a fost violent cu tine

Momentele în care șoferii (în special taximetriștii) nu îmi dau prioritate când sunt pe bicicletă pe străzile capitalei.

11. Un moment în care te-ai simțit turist în București (pentru că orașul te-a surprins în mod plăcut)

M-am simțit turist de fiecare data când am participat la tururile ghidate organizate de ARCEN prin diversele cartiere bucureștene. Turul preferat: cartierul evreiesc.

12. Cel mai bun cocktail îl bei...

Nu prea beau cocktail-uri de fel, dar cred că cel mai bun a fost băut la Laboratorul de Cocktailuri de pe Str. Stavropoleos.

13. Un gust pe care-l asociezi cu Bucureștiul

Gustul berii la draft, la terasa Argentin, într-o seară sufocantă de vară.

14. De unde îți iei de mâncare când ți se face foame în mijlocul nopții

De la shaormeria de la Rosetti. Nu e cea mai bună, dar este în drum și este deschisă până târziu în noapte. Oricum, dacă ți se face foame târziu în noapte, nici nu mai contează gustul.

15. O stradă pe care ți-e frică să mergi

Nu prea am teamă să merg pe vreo stradă anume, am colindat Bucureștiul de la un capăt la celălalt în acești 12 ani, am ajuns prin toate cartierele capitalei, atât pe jos cât și cu bicicleta ori cu autobuzul. Dispariția câinilor de pe străzi este un factor în plus pentru care simt o mai mare siguranță pe străzi.

16. O casă în care ai vrea să stai

Casa Costa Foru - m-am îndrăgostit de ea în scurtele vizite pe care le-am făcut acolo. E deschisă de câteva ori pe an și recomand oricui are ocazia să meargă să o viziteze.

17. Povestește-ne o anecdotă c-un vecin

O scurtă discuție avută cu președintele scării de bloc, în fața blocului.
El către mine (într-o seară din timpul săptămânii, pe la 21:00): - Unde te duci, părinte, la ora asta?
Eu (în timp ce ies cu bicicleta din scară): - Merg în oraș, la o bere cu amici.
El (aruncând țigara câtă colo): - Numai la distracție vă e gândul. Se duce dracu țara asta cu tinerii din ziua de azi.

18. Un nume de stradă memorabil

Strada Speranței

19. O carte cu care asociezi Bucureștiul

Soldații. Poveste din Ferentari a lui Adi Schiop. Pentru că vorbește despre cel mai sărac cartier din București: Ferentari. Pentru modul brut în care este descrisă lumea în carte, o lume cu boschetari, cu șmecheri, cu smardoi.

20. O melodie cu care asociezi Bucureștiul 

E cineva în orașul acesta de la Travka. E o melodie ale cărei versuri mă îndeamnă să îmi pun căștile în urechi, să ascult melodia pe repeat, să parcurg orașul în lung și în lat și să încerc să îl simt mai bine.

21. Un film cu care asociezi Bucureștiul

Filantropica
. Pentru că acțiunea filmului este încă foarte actuală. Se potrivește mănușă cu societatea bucureșteană din 2018. Este printre filmele mele preferate. L-aș revedea oricând.

22. 5 locuri preferate prin care te găsim zilele astea (cafenele, baruri, cluburi, teatre, cinemauri, muzee, etc.)

Am foarte multe locuri preferate, întrucât colind orașul în lung și în lat în fiecare săptămână. Dar, ca să sintetizez: sunt de găsit deseori la J'ai Bistrot la vreun eveniment fain, la Control ori la Expirat la câte vreun concert, la vreun film la Cinema Elvira Popescu, la o bere la Londophone, la Trei Bețivi ori la Centru sau la vreun spectacol de teatru la Green Hours, la Godot ori la TNB.

***
Bogdan Munteanu e peste tot în oraș, așa că a creat o pagină de Facebook special pentru recomandări de evenimente, artiști, locuri: Munteanu.
Pin It email