Chestionar Bucureşti: Răzvan Luţac

Răzvan Luţac | 09 Ian 2017

Răzvan Luțac face 24 de ani, scrie la Gazeta Sporturilor și împreună cu Tolontan și Mirela Neag a anchetat afacerea Hexi Pharma. E în București de-o jumătate de viață.

1. O stradă preferată

Cea în trepte de lângă parcul Romniceanu. Nu știu dacă treptele au un nume și formează o stradă, ca-n cazul Xenofon, dar le fac eu o plăcuță dacă e musai. 

2. Unde pierdeai vremea când chiuleai? 

În Parcul Sebastian, unde ne alergau gardienii fiindcă jucam fotbal pe iarbă, și, după, la liceu, în Kisseleff. Bine, eu eram tocilar, nu prea chiuleam mai departe de curtea din spate. 

3. Un răsărit mișto în capitală

În tramvaiul 41, în drumul spre liceu. Când mă urcam pe la 6 și ceva la Plaza, mă culcam și îmi puneam ceasul să sune peste 20 de minute, când ajungeam pe la Miciurin. 

4. O prima dată în București

Am mers pentru prima oară în buburuze. Sau cum se numeau mașinuțele alea electrice. Și m-am dat pe tobogan. Totul în vechiul Moghioroș, unde tataia mă plimba, prin vacanțe, în amintirea vremurilor în care stătea în Drumul Taberei. Era ceva pentru poveștile de după, când mă întorceam acasă, în Valea Vișeului. 

5. Un gust pe care-l asociezi cu Bucureștiul

Macul de pe covrigii de un leu, cules din punguță la sfârșit de covrig. 

6. Cafeaua la prima oră în oraș o bei 

Nu beau cafea. 

7. O amintire dintr-un local care nu mai există

Sunt mâncău. Puiul în lipie, nenorocit de mare, de la Vama. Am înțeles că nu mai există Vama în București. Îmi aducea aminte de mare și mă sătura pentru 2-3 ore. Dublu impact. 

8. O poveste de la un meci văzut pe stadion

Întrebare cu steluță și anunț de TIR, d-ăla cu gabarit depășit. Am un volum întreg de povești. Coada de la singura cișmea de la tribuna a doua a stadionului Cotroceni. Stadion Cotroceni în care intram câte 5 pe biletul de 30.000 lei. Vechi. Nenea care-și parca scuterul în Regie exact în spatele băncilor de rezerve și apoi își lua misiunea de înjurat antrenorul advers. Un Sportul – Rapid 1-0, jucat tot în Regie, cu stadionul plin de rapidiști, în care gazdele au dat golul victoriei pe final, iar singurii lor suporteri nu se bucurau, tocmai ca să nu deranjeze cei 13.000 de rapidiști din jurul lor. Am ales special stadioanele Cotroceni și Regie ca simboluri ale Bucureștiului. Dinamo, Rapid și Steaua au caracter național, mai puțin local.

9. Un loc secret pe care ești dispus să-l împarți

Un spațiu verde din spatele blocurilor care înconjoară Parcul Sebastian. Pe cât de multe geamuri aveam de jur împrejur, pe-atât de personal și de-al nostru ni se părea acum vreo 10 ani. Ferit pe-atunci de garaje, care acum au fost scoase. Nu, acum nu mai e atât de secret.

10. Un moment în care Bucureștiul a fost violent cu tine

Imediat după ce m-am mutat de la țară, am vrut să mă bag la o școală de pe lângă casă. Mi s-a zis că, din păcate, ar putea să mă pună doar la clasa “C”, una care ar urma să fie făcută cu elevi veniți de la sat. E destul de violent pentru cineva de 11-12 ani. Le-am mulțumit și am ajuns lângă, la cea mai mică școală din cartier. A fost prima decizie bună din viața mea

11. Un moment în care te-ai simțit turist în București


M-am văzut mereu turist în București. Nu mă simt deloc bucureștean, de-al locului, ci mai mult nimerit aici cu multă șansă.

12. Cel mai bun cocktail îl bei...

Bere Holsten la 2 jumate. Cu Culea, Iulian, Andi și ceilalți din trupă. Locul e secret. Prin Drumul Taberei. 

13. De unde îți iei de mâncare când ți se face foame în mijlocul nopții


Din frigider. E mereu plin. Am grijă. 

14. O stradă pe care ți-e frică să mergi

Acum n-am treabă, când eram mai mic nu-mi plăcea să merg, culmea, pe strada Veseliei de lângă Ferentari. Da, arată ca naiba, e o ironie de genul miturilor din Caracal, cu cimitirul pe strada Învierii și închisoarea pe cea a Libertății. 

15. O casă în care ai vrea să stai

Într-o cameră de la parterul oricărei case de pe lângă arenele BNR. 

16. O ruină preferată 

Ruinele fabricii de bere Bragadiru. Mai exact una dintre hale. Trec des pe lângă ea. O știe oricine stă în Rahova și coboară dealul spre Unirii. Bine, o iau pe celălalt trotuar în ultima vreme, a început să-i cadă mătreața, câte o bucată de tencuială, de geam, de acoperiș. Însă noaptea e o liniște zdravănă pe lângă, deși totul se întâmplă pe o arteră principală. Și asta e de bine.

18. O anecdotă c-un vecin

Acum vreo 6 ani, veneam cu maică-mea de la cumpărături și am dat nas în nas, pe stradă, cu un vecin. Căuta un lănțișor pe care-l pierduse fiica lui.
- Cum arată?, l-am întrebat.
- Nu știu cum să explic. Uite, d-astea, cum poartă soră-ta!

Să trăiești, vecine! Să-l găsească soră-mea! 

19. Un nume de stradă memorabil

Puțul cu Plopi. E pe lângă Știrbei Vodă. Mi-am imaginat mereu un puț suficient de lat încât să bagi și niște plopi în el

20. Recomandă-ne un loc public pentru sex


Ca la oracol, idem 16. Sunt pudlic pubic pudic în spațiul public.

21. O carte cu care asociezi Bucureștiul. 

Cișmigiu et Comp. Și Glasul roților de tren. Ambele pentru că Bucureștiul bun de tipar e ăla interbelic.

22. O melodie?

Depinde de cartier.
Magheru, de la 17:00 seara, un Skrillex, cu drujbe și cățeluși.
Cotroceni – Dorel Livianu – Ce faci astă seară tu.
Drumul Taberei – melodiile din Farmacia inimii, Catena.
Dudești, Uranus sau Foișorul de Foc – Circa 7 – Exil Mon Amour.
Berceni – Dans de Ada Milea.
Sălăjan, Titan, Vitan și orice e plin de blocuri de 10 etaje și se termină în –an - Pink Floyd – Goodbye, Blue Sky.
Nordul Capitalei – Moșule, ce tânăr ești!
Militari – Drum bun, drum bun, toba bate. Denumirea cartierului plus ieșirea pe Autostradă. Se pupă.
La Pantelimon nu-s original deloc, BUG Mafia.
Rahova, Florinel și Ioana – Doar pe mine tu mă vrei. Sau orice manea ascultată de unii prin cartier, la boxele mașinii, acum un deceniu.

23. Un film?

Puțin de Terminus Paradis, puțin de Amintiri din Epoca de Aur, puțin de Cidade de Deus. Și faza de început din animația Up!, în care casa bătrânului rămâne singura în cartierul de blocuri noi. Nu mă pot limita la un singur nume.

24. 5 locuri preferate prin care te găsim zilele astea

Ai restrâns mult întrebarea prin „zilele astea”. La muncă și acasă, la odihnă. Altfel, Comitetul Executiv al trupei se ține, în ultima vreme, la Panik, cu Ciuc la 4 lei. În rest, Half Time, Home, iar de cinema îmi place la Elvira Popescu, pe Dacia.

***
Luțac pe Facebook 

Pin It email