Chestionar Bucureşti: Edmond Niculuşcă

Edmond Niculuşcă | 17 Mai 2018

Edmond Niculușcă are 28 de ani și e în București dintotdeuauna, la a patra sau a cincea generație de bucureșteni. De 12 ani a fondat ARCEN, într-o încercare de a recupera memoria unui oraș tot mai mutilat.

O stradă preferată

De câteva luni, o stradă preferată a devenit Vasile Lascăr; mă plimb pe ea noaptea, în drum spre casă.

Unde pierdeai vremea când chiuleai?
 
Chiuleam în Grădina Icoanei și Grădina Ioanid, vagabondam cu doi colegi prin zona străzii Viitorului și la fostul bar Colony.

Povestește-ne unde ai prins un răsărit mișto în capitală

La începutul anului ăsta, prin ianuarie, pe strada Vasile Lascăr, când cerul era de-un albastru pe care nu-l mai văzusem vreodată. Cred că era duminică dimineața. Ziua aia a avut un farmec aparte.

Un parc pe care îl asociezi cu o amintire amoroasă

În mod clar, Grădina Icoanei. Acolo m-am abandonat de fiecare dată certitudinii că există întâlniri nesfârșite și, tot acolo, m-am încurajat că neîntâlnirea e doar o chestiune de context și de timp potrivit.

Dacă ar fi să păstrezi doar 3 locuri din București, care ar fi ele

În mod evident, Școala Centrală, de care mă simt câteodată anormal de legat, locul pe care l-am salvat, locul pe care îl deschid pentru mii de oameni, în fiecare an, la Noaptea Muzeelor, chemând, cumva, pe toți să vadă „locul începuturilor mele”, locul în care mă simt protejat, locul în care m-am trezit că intru pe când eram în anul 3 de facultate, fără să-mi dau seama că nu mai sunt licean; un altul este zona Mântuleasa, unde mă plimb periodic și pe unde nu trec fără să văd sau să simt ceva excepțional; al treilea aș vrea să cred că e intersecția Arthur Verona cu Pitar Moș.

Cafeaua la prima oră în oraș o bei... 

Pe a doua o beau întotdeauna în oraș – la Origins, la M60, la Verona, la T-Zero, depinde unde am întâlniri. Prima cafea, însă, o beau întotdeauna acasă, pentru că am câteva tipicuri la care nu renunț niciodată. Pe vremuri, când eram mai liber, a doua cafea din zi o beam la ora 4 după-amiaza, în camera în care am și pianul la care mama nu m-a învățat niciodată să cânt.

Un loc secret pe care ești dispus să-l împarți

Curtea fostului Pensionat de Fete Catolic din spatele clădirii abandonate de pe Arthur Verona, unde sunt trei platani imenși de vreo 200 de ani. Acolo te vor surprinde liniștea din inima Bucureștiului (la vreo 15-20 metri de Bulevardul Magheru), Capela Catolică ascunsă, și resturile unui țesut urban de dinainte de trasarea Bulevardului Magheru.

Un moment în care Bucureștiul a fost violent cu tine

Nu-mi amintesc ceva concret, dar știu sigur că Bucureștiul va fi violent cu noi toți dacă continuăm să-i ignorăm vulnerabilitatea.

Un moment în care te-ai simțit turist în București 

Turist nu m-am simțit niciodată, însă orașul mă surprinde mereu. N-o să uit niciodată momentul când, în spatele străzii Biserica Amzei, am descoperit așezămintele Brătianu proiectate de Petre Antonescu, aflate în spatele Casei Mița Biciclista.

Cel mai bun cocktail îl bei...

La Salon Golescu, unde merg des, fie singur, fie însoțit. E un loc la care mă întorc ca pentru o reîntâlnire. Cumva e.

O casă în care ai vrea să stai


Într-un apartament dintr-un bloc interbelic aflat în dreptul străzii Dimineții, colț cu Popa Soare, în Cartierul Mântuleasa.

O ruină preferată

Ruinele nu-mi plac, mă lupt zi de zi împotriva lor.

Povestește-ne o anecdotă c-un vecin

Nu-i chiar o anecdotă; am avut niște vecini care mi-au pus prima țigară în gură; aveam vreo 4 ani; le-am cerut o țigară, mi-au aprins-o și mi-au dat-o. Cred că-mi făceau toate poftele.

Recomandă-ne un loc public pentru sex

Curtea din fața casei familiei Brătianu, despre care am zis mai sus. Mergeți și vedeți.

O carte cu care asociezi Bucureștiul 

Nuntă în cer, de Mircea Eliade | „Toamna aceea lungă şi frumoasă am petrecut-o colindând împreună Bucureştiul. Sunt unul dintre puţinii bucureşteni care-şi cunosc şi iubesc oraşul. Plecăm aproape de apusul soarelui, căutând străzi încă nestrăbătute de noi, oprindu-ne mai mult în faţa unor anumite case, descoperind mahalale noi, cartiere crescute peste noapte, regăsind colţuri preferate, mici grădini publice uitate de Dumnezeu sau alei singuratice, cu trandafiri agăţători şi zorele. Două săptămâni am cutreierat numai Cotrocenii. Alegeam case în care am fi voit să trăim, urmăream cum dispar platanii pe o anumită stradă, regăsindu-i tocmai la capătul celălalt al cartierului, urmăream mai ales cum se stinge verdele aspru şi, zi de zi, năvălesc nuanţele galbenului şi ale portocaliului, până la roşul-aprins.”

5 locuri preferate prin care te găsim zilele astea

Salon Golescu, Grădina Verona, Artichoke Coffee, Pâine și Vin, și iar Salon Golescu.

***
De curând, Edmond a lansat împreună cu Svetlana Cârstean proiectul District 40, cu scopul de a da un nou suflu Cartierului Icoanei (cunoscută și ca zona protejată construită nr. 40) și de a oferi experiențe culturale și creative comune. Primii locuitori ai districtului care își deschid ușile publicului sunt Școala Centrală, Rezidența BRD Scena9, Institutul Francez, Librăria Cărturești Verona și CINETic, pe care le puteți descoperi de Noaptea Muzeelor, când iese și revista District 40.

Pin It email