Chestionar Bucureşti: Matei Oprina

Matei Oprina | 09 Feb 2016

Matei Oprina are 31 de ani și e născut în București. Ocupație de bază: realizator și producător de radio, entuziast cu muzica.

O stradă preferată

Nu am una anume. Îmi place zona în care stau acum, lângă Parcul IOR. Uneori mă mai plimb așa, în cartier, nu neapărat în parc, și mă simt bine.

Unde pierdeai vremea când chiuleai?

În primă fază îmi plăcea să merg în Kiseleff. Școala generală era pe aprope. Mai târziu, în liceu, am descoperit bucuria internet-café-urilor. Atunci am chiulit foarte mult, dar am și terminat o grămadă de jocuri.

Povestește-ne unde ai prins un răsărit mișto în capitală

În studio la radio, cât am lucrat la Gold. La Lujerului, în blocul de pe colț, cel mai înalt, de 16 etaje. În unele zile se vedeau și munții.

O prima dată în București

Cred că răspunsul de la întrebarea șapte e numai bun și-aici.

Un gust pe care-l asociezi cu Bucureștiul


De dude. Am fost prima dată „la furat” în generală. Erau niște pomi chiar lângă școală. Aia a fost perioada mov a vieții mele.

Cafeaua la prima oră în oraș o bei…

La radio. Altfel nu prea beau cafea, în general.

O amintire dintr-un bar care nu mai există

Între Țăndărică și Grădina Icoanei era un bar care se chema Vama Veche Kilometrul 0. Mai e și acum ceva, dar doar restaurant. Acolo, într-o seară, pentru prima dată, am făcut mai mulți chetă pentru niște iarbă. Trebuia să meargă cineva să aducă. Eu nu fumam pe vremea aia și, între timp, ca să nu mă înec aiurea, l-am rugat pe un prieten fumător să-mi explice cum să trag în piept. Mi-a ieșit din prima. Până la urmă, de iarbă n-am mai făcut rost în seara aia și așa m-am apucat de fumat.

O poveste de la un meci văzut pe stadion

Prima dată când am fost la un meci, convins de altcineava, evident, am văzut FC Național pe stadionul lor. Mi s-a părut haios că avea vreo 20 de susținători în tribune și cinci dintre ei erau o formație de mariachi care a și cântat.

Un moment în care Bucureștiul a fost violent cu tine

Pfff! A fost un moment tare ciudat. În generală, i-am reproșat unuia mai mare, tot elev, că prinsese o pasăre, o legase cu o sfoară și o învârtea prin aer. M-am trezit brusc cu un picior în față.

Un moment în care te-ai simțit turist în București

Îmi place ce se întâmplă în timpul festivalului Enescu, când se cântă muzică clasică aproape în stradă. Lăsând la o parte faptul că nu e nepărat cel mai potrivit loc, cu toate mașinile și agitația din jur, mi se pare în același timp ceva foarte fain.

Cel mai bun cocktail îl bei…

La Energiea.

De unde îți iei de mâncare când ți se face foame în mijlocul nopții

Mega Image e deschis non-stop, dar adevărul e că în situația asta, mai degrabă profit de șaormeria Socului care mi-e foarte aproape. De obicei mă consolez cu gândul că au rulaj destul de mare și mizeriile alea măcar sunt proaspete.

O stradă pe care ți-e frică să mergi

Mă fascinează Aleea Livezilor din Ferentari, strada aia care mai apare în poze și reportaje, cu mormane de gunoi amestecate cu seringi. Acolo încă n-am ajuns.

O casă în care ai vrea să stai

Am pus ochii pe câteva dintre vilele din zona Cotroceni. Într-un final, o să mă rezum la una. Mai e timp, nu-i grabă.

Un loc pe care-l asociezi c-o fostă relație și cum te raportezi la la el acum.

Hm, da, e un astfel de loc. Gara de Nord. A fost o relație la distanță, de aia. Îmi place mai mult gara acum și la fel să și călătoresc cu trenul.

O ruină preferată și de ce


Nu am una. În schimb, apropo de asta, am tot auzit povești legate de centura de fortificații din jurul Bucureștiului. Dacă aș prinde la un moment dat o ocazie să le vizitez cumva mai organizat, aș face-o.

Povestește-ne o anecdotă c-un vecin


Am fost într-o perioadă vecin de palier cu Mălăele. Mai era și un al treilea apartament pe etaj, în renovare. Și apăruse într-o zi pe hol un imens scaun electric pentru masaj, genul ăla care se lasă pe spate. Eram cu chef de glume atunci și l-am târât până la mine în apartament, unde l-am folosit vreo oră, până a sunat cineva la ușă. Mai exact muncitorii care renovau, care mi-au spus doar că sunt niște camere de filmat pe-acolo și că ar fi bine să-l pun, totuși, la loc. Ceea ce am și făcut, normal, era o glumă doar. Peste câteva zile Mălăele a auzit povestea asta și a întrebat pur și simplu proprietarul apartamentului în renovare dacă mai folosește scaunul. A ajuns să-l păstreze. Ah! :)

Un nume de stradă memorabil


Puțul lui Crăciun. N-o să uit niciodată, e undeva pe lângă 1 Mai, prin spatele blocului unde am copilărit. Acolo mă dădeau ai mei cu căruciorul, cu sania, acolo am învățat să merg pe bicicletă.

Recomandă-ne un loc public pentru sex

Imediat cum îmi va recomanda și mie cineva unul.

O carte cu care asociezi Bucureștiul.


Întâmplător am găsit la un moment dat în biblioteca maică-mii „Scrieri, volumul 18” de Tudor Arghezi. Mi-a plăcut coperta inițial. După care am descoperit că era o colecție de mai multe povestiri scurte denumită de fapt Cu bastonul prin București. De fiecare dată, după ce mai citeam un pic din ea îmi venea cheful să mă plimb prin oraș. Ceea ce și făceam.

O melodie cu care asociezi Bucureștiul. 

De fapt, e un album întreg. Synchronicity de la The Police. Îl ascultam la walkman când eram mic și mă plimbam cu bicla.

Un film cu care asociezi Bucureștiul?

In The Mood for Love. A fost printre primele filme pe care le-am văzut singur, la cinema, la Studio Martin. A fost o alăturare interesantă de elemente. Locația, povestea, coloana sonoră. Quizas, quizas, quizas.

5 locuri preferate prin care te găsim zilele astea

Energiea și Ludic. Acolo mă văd cu prieteni. În rest, pe unde hotărâm să mergem ulterior.
Pin It email