Chestionar Bucureşti: Monica Jitariuc

Monica Jitariuc | 25 Sep 2014

Monica Jitariuc, 32 de ani, din Sighişoara. A venit în Bucureşti la 14 ani, să facă liceul în limba franceză la Şcoala Centrală. Deunăzi şi-a dat seama că stă deja de 18 ani în Bucureşti, mai mult decât a stat la Sighişoara.

1. O stradă preferată

Strada Icoanei. Acolo am locuit patru ani, în liceu. Ştiam pe de rost icoanele de la biserică (era linişte acolo şi citeam), înjurăturile schijelite pe fiecare bancă din Grădina Icoanei, toate vânzătoarele de la toate buticurile, toate florile copacilor şi castanele castanilor. Ştiam cum arată cerul în toate momentele zilei şi cum se revarsă soarele pe case şi simţeam cea mai mare linişte când mă plimbam seara să iau o gură de aer.

2. Unde pierdeai vremea când chiuleai?

Mergeam în parc. Grădina Icoanei sau Parcul Ioanid. Mai fugeam la Institutul Francez şi acolo era perfect. Vara era şi aer condiţionat.

3. Un răsărit mişto în capitală

Îmi place răsăritul. În Bucureşti am prins din fericire multe răsărituri. Pe unul dintre cele mai frumoase l-am trăit sus, pe un bloc din Berceni, cu câţiva prieteni şi nişte sticle de vin. Era frig şi deodată a început să ni se dezgheţe nasul, apoi ne-a intrat soarele în ochi. Apoi am plecat să ne culcăm. Eram fericiţi.

4. O prima dată în Bucureşti

Am dat naştere unui copil în Bucureşti. E o prima dată bună, cred. Eram la Elias la spital şi de pe stadion se auzea Leonard Cohen, care avea concert. Asta nu se prea putea întâmpla nicăieri în alt oraş.

5. Un gust pe care-l asociezi cu Bucureştiul

Miros de salată de ceapă. Bună, dar de ceapă.

6. Cafeaua la prima ora în oraş o bei...

La cafeneaua mică de la parterul blocului de la capătul bulevardului Dacia, intersecţie cu Eminescu. Nici nu ştiu cum se numeşte, probabil Coffee Shop, dar ştiu că au cea mai bună cafea pentru cele mai frumoase zile. Şi cafeaua la prima oră făcută acasă e bună. Întodeauna pe balcon.

7. O amintire dintr-un club/bar care nu mai există

Amintiri multe am din Embryo şi din Web. Aş povesti multe, majoritatea sunt dintr-alea care au rămas acolo şi nu vor fi spuse nicodată. Una care poate fi spusă e când l-am cunoscut în Web pe Frederic Beigbeder şi am fost dezamăgită tare că nu avea chef de discuţii serioase şi intelectuale (cum eu, care îi citisem în franceză toate cărţile credeam şi naivă speram), voia doar să agaţe.

8. O poveste de la un meci văzut pe stadion

Steaua-Middlesbrough cu fratele meu mai mare. S-a lăsat cu jandarmi şi bătaie. Am fost şocată că, deşi nu juca cu Dinamo, galeria Stelei striga tot M**e Dinamo. Mi s-a părut risipă de energie. Și în plus, Dinamo e OK. 

9. Un moment în care Bucureştiul a fost violent cu tine

M-a jefuit într-o noapte un taximetrist. Mi-a cerut tot ce aveam la mine şi mi-a zis să zic mersi că am scăpat aşa uşor. Era în 1998 şi eu eram mică. Şi m-am speriat tare.

10. Un moment în care te-ai simţit turistă în Bucureşti

Când m-a dus un băiat să îmi facă un tur al caselor memoriale. A fost plăcut. Nici nu ştiam că atâţia scriitori au locuit în Bucureşti şi nici nu ştiam că există băieţi care să ştie că atâţia scriitori au trăit în Bucureşti şi să mai ştie şi unde au trăit.

11. De unde îţi iei de mâncare când ţi se face foame în mijlocul nopţii

Am supernostalgii după PANIPAT. Dar, pizza forever, cu de toate, de oriunde.

12. Un loc pe care-l asociezi c-o fostă relaţie şi cum te raportezi la la el acum. Îl eviţi? Mai mergi acolo?

A trebuit să locuiesc câţiva ani în Militari. Am stat pe Dreptăţii. Nu mi s-a părut deloc drept. Aşa că nu mai revin niciodată acolo.

13. Povesteşte-ne o anecdotă c-un vecin

O vecină. Profesoară de franceză. La un moment dat i-am zis că sunt pasionată de franceză, că ştiu franceză, că de fapt, sunt cumva profesioară de franceză şi eu (pot preda până la clasa a 8-a). A început să îmi lase cărţi mici în poştă. Cărţi mici. Alea, le ştiţi, de la J’ai lu. Nu ştiam apartamentul ei. Aşa că nu i le-am returnat niciodată. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu ea. Nu am mai văzut-o. M-am ales cu 8 cărţi în 8 săptămâni şi o amintire pe care să pot să o povestesc aici.

14. Un nume de stradă memorabil

Cel mai memorabil… am locuit pe strada Ileana Cosânzeana, în Rahova. Am fost dezamăgită să aflu că Ileana Cosânzeana era paralelă cu Făt Frumos (adică nu se întâlneau niciodată, că toate paralelele) şi, ca şi cum asta ar fi trebuit să mă consoleze, ambele străzi se întâlneau la un moment dat cu strada Petre Ispirescu.

LATER EDIT: conform unor surse informate, se pare că strada Ileana Cosânzeana se întâlnește totuși cu strada Făt Frumos.

15. 5 locuri preferate prin care te găsim zilele astea 

La Lente pe Praporgescu - mai mereu.
Vara asta a fost şi Monteoru, o terasă cu linişte şi castani şi o casă superbă.
Merg des la MNAC. 
Tot des mai merg şi la restaurantul Kostas sau la restaurantul de la Cercul Militar.
În Parcul Icoanei sau în Ioanid ajung de câteva ori pe săptămână.
Pin It email