De ce nu citesc elevii presa din România

Andra Matzal | 10 Noi 2015

Când vine vorba de elevi de liceu sau de școală generală, prăpastia dintre ei și presa din România pare să fie iremediabil fără fund.

Mereu conectați la rețelele sociale și la abundența de informații de pe net, copiii și adolescenții români își construiesc singuri propriile canale, de unde ziarele și televizorul apar învăluite într-o aură de neîncredere tulbure. Am stat de vorbă despre presă cu câțiva dintre participanții la proiectul Jurnalist în curtea școlii. Unii dintre ei învață la două școli generale din cartierul Ferentari, iar alții la două licee bucureștene importante, George Coșbuc și Mihai Viteazul. Niciunul dintre ei nu urmărește decât accidental presa din România și aproape niciunul din ei nu cunoaște exemple de jurnaliști români. Aceste lucruri spun multe. Pentru a înțelege de ce ziarele și TV-ul și-au pierdut relevanța pentru generația conectată, i-am rugat să răspundă la două întrebări. Din răspunsurile lor, sincere și foarte directe, putem înțelege mai bine de ce presa, cu toate mutațiile ei actuale, nu-i mai reprezintă.

De ce nu consumi presă românească?

1. Pentru că nu sunt adevărate și nu țin cont de viața intimă a acelui om. Când mă uit la presă, nu-mi place deloc să văd mereu oameni morți și oameni săraci. (Robert, 12 ani)

2. Pentru că bagă prostii, furturi, oameni care merg la pușcărie, care se bat și se înjură. (Ionuț, 13 ani)

3. Pentru că sunt plictisitoare și mincinoase. Eu nu suport minciunile. (Cătălina, 11 ani)

4. Nu urmăresc știrile pentru că sunt pline de negativism. Cenzură cu tot felul de negativisme. (Andrei, 14 ani)

5. Nu suport cititul, pentru că trebuie să-mi bat capul. Apoi, sunt numai despre crime, oameni care omoară sau violează. (Alexandra, 13 ani)

6. Motivul pentru care nu urmăresc îndeaproape presa din România, în special televiziunea, este faptul că aceasta se bazează în majoritatea cazurilor pe aspecte negative ale lumii, foarte rar promovează realizărilor anumitor persoane sau difuzează informații și curiozități despre lume. Când citesc, totuși, articole din presa românească, îmi displace enorm faptul că nu promovează lucrurile bune din societate. (Delia, 16 ani)

7. Pentru că nu prezintă neapărat subiecte de interes pentru mine. Însă, faptul că nu urmăresc îndeaproape presa, nu înseamnă că nu citesc deloc articole româneşti. Cu toate acestea, eu nu sunt genul de persoană care să fie la curent, spre exemplu, cu tot ce se scrie în Dilema. Eu citesc articole individuale, care mă interesează ca subiect în acel moment sau care îmi atrag atenţia atunci când le văd distribuite pe site-uri precum facebook sau tumblr. Iar ca televiziune, pur şi simplu nu mă atrag deloc toate scandalurile regizate care sunt, din câte am văzut, principalul focus al emisiunilor tv. Ştirile le pot afla şi citind. (Ioana, 18 ani)

8. Adesea, presa este saturată de cazuri tragice, drame din viața oamenilor și sunt mediatizate personalități fade, din punct de vedere al valorilor. Puține din subiectele abordate sunt relevante pentru mine. Îmi displac lipsa corectitudinii, prezentarea problemei dintr-un singur unghi, distorsionarea realității, atunci când pot sesiza aceste lucruri, precum și discriminarea din orice punct de vedere. (Bianca, 18 ani) 

9. Motivele pentru care nu prea urmăresc presa din România se leagă strict de informaţiile transmise. Foarte multe subiecte sunt absolute penibile şi consider că nu au cu ce să mă ajute. Nu sunt interesată de noua geantă a vedetei X sau de noua soţie a lui Y. Obişnuiesc să mă uit la ştiri atunci când ştiu că există o problemă actuală foarte gravă. Nu sunt uimită atunci când văd că aceeaşi informaţie este interpretată diferit de la un canal la altul. Cel mai mult îmi displace faptul că realitatea şi adevărul, care sunt cele mai importante criterii în presă, sunt exagerate şi uneori prezentate în aşa fel încât să se înţeleagă altceva, având scopul de a manipula publicul larg. (Elena, 15 ani)

Dacă ai fi directorul unui canal important de presă, ce subiecte ai promova?

1. Aș scrie despre copiii săraci și i-aș ajuta și aș scrie despre drogați (Robert, 12 ani).

2. Aș vrea mai multe lucruri pozitive. Aș scoate sinuciderile și omorurile și le-aș înlocui cu povești despre familii care se înțeleg bine, care fac fapte bune. Aș aduce și materiale distractive. (Alexandra, 13 ani)

3. Aș scrie știri haioase și aș urmări tot ce se întâmplă mai important în lume, pentru că nu mai avem nevoie de alte cenzuri negativiste. (Andrei, 14 ani)

4. Aș scrie despre lucruri importante care se inventează. (Ana, 11 ani)

5. Aș scrie că și vedetele care apar la televiziuni uneori se droghează. (Cătălina, 11 ani)

6. N-aș băga prostii și obscenități, ci aș scrie despre oameni amărâți, cu care bogații să facă averea jumi-juma. Și aș scrie mai mult despre sportivi, dar despre ei ca oameni și cum și-au început cariera. (Ionuț, 13 ani)

7. Mi-ar plăcea mai multe noutăți științifice. Dacă aș fi directorul unui ziar important, aș încerca să public multe știri legate de teme științifice, care influențează lumea și evoluția acesteia. (Delia, 16 ani)

8. Mi-ar plăcea să citesc despre oameni valoroși, lucruri care au impact asupra unei comunități. Dacă aș fi directorul unui ziar important, aș aborda subiecte din sfera socială. Consider că presa ar trebui să prezinte subiecte din care oamenii pot „fura” câte ceva, fie că e o lecție, ori o motivație, ceva care să îi inspire. (Bianca, 18 ani)

9. Cred că problemele de temă socială sunt cele mai interesante, poveştile unor oameni aparent obişnuiţi şi poate mai multe despre cultură urbană. Probabil ziarul/televiziunea mea ar fi în special despre educarea oamenilor atunci când vine vorba de lucruri precum: feminism, LGBT, violenţă în şcoli şi orice ţine de drepturile omului. De asemenea, eu fiind o persoană interesată de filme, aş avea ca un focus principal şi cinema-ul românesc şi internaţional, mai puţin comercial, incluzând în emisiunile mele discuţii despre filme, noutăţi etc. (Ioana, 18 ani)

10. Domeniile de interes pe care le-aş urmări ar fi diverse, cuprinzând tot felul de subiecte interesante. M-aş axa foarte mult pe educaţie, politică şi cultură, deoarece aceste domenii sunt foarte vaste şi, din punctul meu de vedere, sunt domeniile care îl dezvoltă cel mai mult pe om. Apoi, aş adăuga, într-o cantitate mai mică, tehnologie, sănătate şi sport. (Elena, 15 ani)

***
Jurnalist în curtea școlii
este un proiect editorial co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, derulat de Think Outside the Box, în parteneriat cu Policy Center for Roma and Minorities și Centrul CARE. În cadrul proiectului, care vrea să testeze curiozitatea și interesul tinerilor pentru jurnalismul cetățenesc, a fost lansată o publicație online dedicată elevilor-jurnaliști: curteașcolii.totb.ro. Trailer.

Primul articol de pe platformă, despre o profesoară care predă matematica prin frică. 
Pin It email