dela Sora Treişpe: Kazi Ploae

Dana Berghes | 27 Ian 2013

Regis Osmund e scriitorul, Kazimir e omul, Kazi Ploae e avalanșa cu discurs liric.

Revin la obsesia mea recurentă Kazi Ploae cu aceeași bucurie de fiecare dată. De data aceasta, vestea bună este că sus-numitul are un album la cuptor, împreună cu Silent Strike. Titlul materialului este Silent Regis, jumi-juma, așa.

Regis Osmund / Kazi Ploae

Vorbim despre o existență spectaculoasă, încifrată să trăiască prin versuri și proză, amin. Regis Osmund e scriitorul, Kazimir e omul, Kazi Ploae e avalanșa cu discurs liric. Pe blogul lui se joacă în tandem hiperrealismul cu suprarealismul într-un univers intim și ludic. Murdăria curge ca din aripi de îngeri, orice frumusețe e mutilată în exprimare, deconstrucția e la putere și așa a ieșit poetul meu postmodernist preferat. Atenție, nu am atașat naționalitatea, așa că e primul din topul suprem.

Prima oară când am ascultat Kazi Ploae, am auzit o combinație de artiști pe care am ajuns ulterior să îi plac, sprijin, susțin, dar nu înainte de a îmi inspira o combinație de magnetism cu dezgust. M-am lovit de o junglă toxică și extrem de îmbietoare. Am zis „ce dracu' e asta, n-o să ascult în veci așa ceva”, după care lâncezea în mine tentația copilului care râvnește la borcanul cu magiun de prune din cămară. Am început să ascult tot ce găseam pe net cu și al lui Kazi, iar cei din jur mă dezaprobau cu înverșunare. Până s-au îmbolnăvit și ei.

Secretul la Kazi Ploae este că, în prima fază, sunetul e foarte, foarte bine. Atât producțiile proprii, cât și colaborările cu Silent Strike și alți artiști români sună foarte legat. Sunt puține piese care să zic că nu mi se așază perfect în backgroundul de sunete pe care îl vizualizează creierul la ascultare. Imperiul Lianelor și Hârtie de împăturit muntele sunt cele mai rulate albume din iTunes-ul meu. Apoi, Kazi ca MC mi se pare că are o voce perfectă, un timbru foarte pătrunzător și o tehnică curată. Mereu când ascult piesele astea am senzația că au fost scrise ca să descifrez eu enciclopedii întregi dintr-un refren, cu o geometrie morală care mă poziționează în față unor definiții incomode. „Ca o dragoste neîmplinită”, decupat din jurnalul lui.

Cea mai recent apărută colaborare a lui Kazi Ploae este Petit Soleil, cu Silent Strike, despre care am mai scris ce mult îmi place. Aștept cu mare interes spre primăvară să mă îndrăgostesc din nou de poezie rep, că tare bine sună tachinarea de la Silent Regis EP.

Blogul lui Kazi Ploae. 
Pin It email