Fetiş. Reviste.

Karin Budrugeac | 19 Mai 2012

Dragoș Gavrilă este Art Director la Saatchi and Saatchi și un junkie al revistelor. Cu banii pe care i-a dat până acum pe ele ar fi putut să-și achite lejer un avans la casă.

"De când eram puștan strâng la reviste, de toate foile și mărimile, reviste de fashion și reviste cu Pif și Hercule, reviste decente și reviste porno, reviste Chip și reviste Playboy, reviste de bărbați și reviste de femei, câteva numere dintr-una sau teancuri dintr-alta, fiecare cu mirosul ei specific, cu hartia ei, cu un stil, o personalitate, o nebunie anume. "

De obicei le cumpără pentru copertă sau pentru design. Pe unele le recitește din timp în timp, altele sunt tocite de cât le-a răsfoit, dar are și reviste încă în țiplă, să nu-și piardă virginitatea. Nu-i pare rău că la fiecare mutare trebuie să care după ele teancuri de reviste, deși cele mai stufoase, ca defuncta Omagiu sau Vogue-urile nemțești necesită un transport separat, și nu în cutii mari de la IKEA, că le cedează fundul pe scări.

"Țin minte că am sustras odată o revistă de la chioșcul de lânga bloc prin generală. Era o revistă de jocuri plus CD cu demo-uri, mare minune atunci; m-am simțit prea vinovat pe urmă și luna următoare i-am făcut mega vanzare doamnei de la chioșc, să nu rămână cu gaură în gestiunea stocului. "

Relația cu revistele este atât de personală încât dacă împrumută o revistă cuiva și nu o mai primește înapoi rupe prietenia cât ai zice pește. 

"La un futai odată ne-am tras-o pe lângă un teanc de Dazed & Confused din dormitor și îmi era cumva să nu dăm peste ele să rupem vreuna în toată pasiunea aia."

A preluat pe bani grei sau pe degeaba teancuri de pe la diverși, urmează să-i intre câteva zeci de numere the One si Tabu din care vrea să facă măsuțe de cafea. Ca să-i testăm pasiunea, l-am pus să scormonească după câteva topuri. 

5 coperte preferate din toate timpurile

Nu am chiar coperți preferate anume, însă îmi plac coperțile LOVE Magazine cu modelele plângând, coperțile i-D care fac cu ochiul, cele Esquire retro și la ora actuală ce scoate Esquire Rusia, deloc în linie cu restul edițiilor din US, UK sau de la noi.

Wired mai au o cultură a copertei pe zona tech & IT. Coperțile WAD sunt un deliciu - spontane, provocatoare, chiar șocante uneori. Apropo, pe zona business, Businessweek are coperți satirice, un exemplu recent este “coperta cu craci”. 

5 reviste străine cu cel mai mișto design

Monocle, Interview dupa relansarea din anii ‘90 + noua Hunger și IL Magazine, e noua revelație care a luat și ceva premii în zona de design editorial recent. Ar mai fi Esquire UK, Eye, Elephant, Wired, Good Magazine și Fantastic Man, fantastic de bine pusă la punct. 

De la noi

Esquire (care și-a păstrat consecvența de-a lungul timpului), DoR (excelentă la început), Tataia care a luat locul Omagiu, Revista de Povestiri, Love Issue și se mai descurcă bine Ioana & ftl cu viciile (Vice România). Regret dispariția BusinessWeek România acum ceva timp și astept să văd, poate cu noroc, în viitorul apropiat, un Vogue România.

Ca etalon pe nișa experimentală era Omagiu, cu mult peste ce s-a făcut sau se face la noi pe publishing, dpdv design și concept creativ, plus conținutul bine structurat. Mă îndoiesc că se mai poate reproduce “rețeta” Omagiu prea curând sub forma altei publicații.

Am băgat de seamă și C4US acum vreo săptămână dar nu am înteles mare lucru din ea. Numele e criptic, designul e parcă prea plat, chiar și cu headline-urile custom încercate de Trifan. Dar e prima încercare, au “pupat cireșica”, poate va ajunge să fie o revistă chiar faină după câteva numere. Tot pe zona românească am descoperit recent The Institute și voi încerca să fac rost de câteva numere pe print...

5-10 itemuri din colecția ta de reviste la care n-ai renunța nici mort și ce ți-ai dori foarte tare 

Cred că mi-aș dori arhiva The Face. Iar din colecția mea n-aș renunța la revista Grafik care a cam murit și mai toate numerele rămase sunt vânate pe net.

Designeri preferați?

Mai mult art directori, aș aminti din clasici pe Alexey Brodovitch iar din generația de dupa 90 pe Fabien Baron care a repus Bazaar-ul pe scena și a reîmprospătat Interview-ul, Lee Swillingham, care a început la celebra The Face, apoi a trecut la Pop Magazine și zilele astea se ocupa de LOVE Magazine. Poate ca designer l-aș aminti pe Luke Hayman de la Pentagram și cel mai recent pe designerul IL Magazine, italianul Francesco Franchi. 

Online?

Citesc și online, pe la birou, în pauze sau mai pe oriunde am momente libere, de pe mobil. Folderul “REVISTE” din bookmarks numără “257 items” and counting. Mai urmăream intr-un timp PDF-Mags, însă am renunțat că nu țineam pasul cu update-urile.

Wishful thinking?


Mi-ar plăcea, ca art, să ajung cândva să fac un număr din Hunger a lui Rankin (unul dintre fotografii mei preferați oricum) sau poate LOVE ori chiar un Interview, dar în orice caz, probabil voi ajunge să fac o revistă cât de curând pe aici. Știu, sună ambițios, dar și pasiunea e pe măsură.
Pin It email