Ghid de supravieţuire în primele rânduri la un festival

Tea Nicolae | Matei Dumitru | 26 Aug 2017

Groupie de festival: Tea Nicolae. Fotografii de Matei Dumitru, la SummerWell 2017.

Scriu acest ghid din cauză că mulți prieteni de-ai mei s-au plâns că nu puteau să reziste 10 ore în fața scenei, că își pierdeau trupele preferate, că erau extenuați, că preferau să stea în spate, pe iarbă, deși voiau în față etc. Nu spun că nu e frumos să stai la un concert și puțin mai în spate, unde ai avea, într-adevăr, mai mult loc, dar să fii în primele rânduri la un concert este o cu totul altă experiență. Mie una mi-e mult mai ușor să mă sincronizez cu muzica, și cu viața, de altfel, din primele rânduri. 

NECESAR TEHNIC 

-          2/3 sticle de apă (dar să nu uiți că, pe la jumătatea concertului sau pe la sfârșit, o să primești apă gratis de la bodyguarzi)  

-          baterie externă  (în caz în care vrei să faci poze și vrei să dai de prieteni)

-          un plovăraș (o să transpiri mult și o să te întorci acasă noaptea, când este considerabil mai frig)

-          o pancartă (dacă vrei să fii observat; fii inventiv, găsește versuri reprezentative, folosește markere colorate, ridică pancarta cât de mult poți, DAR doar în pauzele dintre cântece sau la aplauze, ca să nu-i deranjezi pe cei din spatele tău)

-          un snack (sandviș, biscuiți, nu vrei să leșini după șapte ore de stat în picioare fix când intră pe scenă trupa ta preferată)

-          verifică vremea înainte de concert; dacă plouă, nu o să poți să-ți iei umbrelă, așa că ia-ți o pelerină de ploaie. dacă uiți, e okay; poți mereu să ceri saci de gunoi de la bar, pe care poți să-i porți ca pe o capă sau în care te poți înfășura (și dacă ceri doi poți să-l porți pe unul, căruia să-i faci o gaură prin care să-ți bagi capul, iar pe celălalt să ți-l pui pe cap. Iulia Albu ar fi mândră)

CE SĂ FACI SĂ REZIȘTI: 

-          în pauzele dintre concerte (care sunt, de obicei, de vreo jumătate de oră), așază-te pe vine sau jos / pe ghiozdan

-          dacă vii cu prieteni, faceți cu rândul; cineva stă în față cât timp celălalt ia mâncare/apă/se întinde undeva

REGULI DE BUNĂ PURTARE: 


-          vino cu câteva ore înainte de începutul concertelor; cu destul de multe, pentru că niciodată nu știi cât de dedicați sunt ceilalți fani și cât de devreme o să vină (de exemplu; în Mexic, mulți oameni au venit cu o zi și jumătate înainte de concertul Placebo ca să stea la rând. Bine, ăsta e un caz extrem, și în cazuri din astea nu poți să nu pierzi locurile din față)

-          NU te împinge

-          NU face moshpit în primele cinci rânduri (serios, e îngrozitor, nu ai loc, nu o face, LUMEA DOAR SE CALCĂ ÎN PICIOARE)

-          dacă ai mood-ul necesar, vorbește cu oamenii de pe lângă tine; sunteți la fel de dedicați, iubiți aceleași trupe, cel mai probabil o să vă revedeți random la alte concerte și sigur rămâneți prieteni

-          dacă persoana din spatele tău te împinge sau încearcă să se strecoare în fața ta, înfige-ți picioarele în pământ și nu te mișca. Poți și să-i spui un „scuze” sugestiv sau să te întorci puțin, să-ți ridici sprâncenele sau să te încrunți; nu te criza, pentru că o să stați tot concertul unul într-altul și un vibe nașpa poate să îți strice experiența. Dacă insistă, explică-i frumos că nu e okay, tu ai ajuns întâi, înțelegi că a venit pentru trupa preferată, dar și tu ești acolo din același motiv. 

-          dacă TOȚI oamenii din spatele tău se împing, anunță un bodyguard, pentru că poate să devină extrem de nasol. (la Pearl Jam, nouă oameni au murit sufocați; e important, nu te simți snitchy). De obicei, frontman-ul observă că ceva nu e okay și poate opri concertul în caz în care se întâmplă ceva (Placebo și Radiohead fac asta des), dar e mai bine să fiți în siguranță de la început.

Nu uita că, atunci când o să vină trupa ta, o să uiți tot. nu o să te mai doară picioarele sau spatele și o să sari cât de tare poți tu, țipând versurile și dansând. Și merită!
Pin It email