Montgomery Clunk lansează Mondegreen

Elena Ştefan | 14 Apr 2012

Al doilea lui EP e gata de ascultat.

Pe Silviu Badea, cei mai mulţi îl ştiu sub aliasul Montgomery Clunk. Are 23 de ani, e din Bucureşti, şi de doi ani încoace e o prezenţă constantă pe scena muzicii electronice de la noi.

Altfel, Silviu e şi Contorsionist - un alias mai personal şi un proiect care creşte lent, odată cu el, la care se referă ca la „un fel de jurnal”. E şi 50% din Fjord. Cealaltă jumătate e Alexandru Seidiu (Candlestickmaker/ Mountain) - sunt prieteni vechi, iar ce fac împreună sună a ghost music.

De ceva timp, am tot văzut pe net coperta cu o fantomă în hanorac roz, străpunsă de o săgeată, şi cu un adidas împotmolit într-o gumă de mestecat. Monty lansează Mondegreen, al doilea EP după Superbus, în 2010, şi primul pe suport fizic.

Ce ar trebui să ştie despre tine cei care nu te-au ascultat, încă?
Nu e nimic de ştiut, nu caut să-mi atrag fani cu ochii sau cu vorbele, cui îi place ascultă, se bucură, mai caută altceva...aşa facem noi.

Cum a început: din ce ascultai, ce ţi-a plăcut suficient de tare încât să vrei, până la umă, să îţi iei primul software de făcut muzică ?
Cred că primele încercări au fost ceva copii de Prodigy, Skinny Puppy, bucăţele mici, fără structură sau ceva, vroiam să reproduc ce auzeam ca o maimuţă. Aveam Fruity Loops 3 atunci.

Cât timp s-a scurs de atunci şi până ai simţit că începe să capete o direcţie şi că vrei să fie ascultat şi de alţii?
Sincer, nu mai ştiu, ceva ani, atunci eram într-a 9-a sau ceva şi când am intrat la facultate m-am apucat şi de „producţie”. Mă interesa mult să fac lumea să danseze...între timp m-am acrit.

Primul tău EP, Superbus, are o poveste oarecum dark şi o atmoferă încarcată – de unde a apărut? E vreun pic legată de modul în care „funcţionează” viaţa în Bucureşti, pentru tine?
În momentul în care lucram la Superbus funcţiona bine viaţa...făceam baie pe IOR, beam bere şi toate alea, ştiam că e aiurea aici dar nu-mi păsa aşa mult...după o zi de „anturaj nebun” ajungeam acasă şi mai adăugam ceva la „colecţie”. Acum nu mai ştiu cum funcţionează, sunt multe lucruri pe care nu le înţeleg, însă am cunoscut câţiva oameni deosebiţi în perioada asta, tre' să fie un câştig ăsta. Când dau drumu' la muzică nici nu mai simt că sunt în Bucureşti...nu ştiu cum să răspund la asta exact...ştiu unde mă aflu însă tre' să vezi cu ochii mei ca să înţelegi.

Între Superbus şi Mondegreen, ce se schimbă, ca story şi sound?
Nu mult ca story cât ca sound cred...e destul de evident, am folosit idei de pe Superbus şi pe Mondegreen...nu-mi place să vorbesc mult despre asta, n-am ce să zic, e totul personal, pentru mine şi prietenii mei. Nici nu ştiu dacă e vreun story la mijloc...legat de albume, mi-ar plăcea mult să aibă fiecare povestea lui. Pentru mine despre asta e, muzica e ceva personal şi subiectiv, cuvintele adaugă sens cu forţa şi am zis deja destule :)

Un pic despre coperta cu hanoracul roz.
Paul Păun (http://www.behance.net/PaunPaul) este autorul. Stă la 2 blocuri de mine, ne înţelegem bine. Povestea, nush, e pe-aici pe undeva pe unde suntem şi noi. E despre ceva foarte comun...să calci în gumă de mestecat. Ştii cum e...mai stai pe loc, mai dai 2 paşi în faţă, 74 înapoi. Vremuri bune.

Povesteşte-mi despre celelalte două proiecte, mai puţin cunoscute: Contorsionist şi Fjord. Cum te raportezi tu la fiecare dintre ele, cum se distanţează de Montgomery Clunk şi cum ai vrea să-ţi împarti, pe viitor, timpul între ele ?
Sunt toate universuri diferite. Îmi place multa muzica şi ca o maimuţă, în continuare, vreau să fac tot ce îmi place. Contorsionist creşte greu...e sută la sută pentru mine, n-am prea multe de zis...am 80 de likes pe Facebook şi îmi place. Voi scoate album la asiluum.com, un loc foarte drag mie, unde se strâng ăia de nu dorm nopţile, unde am scos primele sunete, unde se uită puţini şi unde totul e gratis. Fjord este cu Mountain/Candlestickmaker/Alex...sunt 1/2 din Fjord...adica 50 la sută, adica efort comun. Nu ştiu cum mă raportez la fiecare dintre ele, am momente când lucrez în continuu pentru toate 3 sau momente în care nu fac nimic, mă uit la pereţi...atunci nu ma raportez la nimic :)

Ai fost foarte ocupat, cel puţin în ultima vreme. Când ai timp să mai asculţi muzică, cum prioritizezi? :-) Ce artişti şi releasuri din ultimul an ţi-au plăcut cel mai tare?
Nu ştiu daca FOARTE ocupat...adică dacă aş avea şi JOB sau ceva legat de ce fac poate aş fi fost mai ocupat, însă, cum am zis mai sus, momente în care am făcut, momente în care am tăcut etc. Ascult muzică când pot, cât pot, aş asculta şi când dorm, nu sunt foarte multe de făcut în afară de asta, pentru mine cel puţin. Nu prioritizez, ascult tot ce îmi place să ascult, muzică mişto, zic eu. Anstam - Dispel Dances, Cosmin TRG - Simulat, Drexciya - Journey of the Deep Sea Dweller, Blaqstarr - Divine şi altele, rock şi rap, de-astea.

Există altceva ce ţi-ar plăcea să faci, dacă ai avea încă două- trei ore pe zi, în plus?
Da, mi-ar plăcea mult să fac sound design...fac deja asta, dar mi-ar plăcea să fie într-un loc organizat, plin de viziune etc...mai bine mă fac satanist.

Ascultă Mondegreen.
Pin It email