FEZ

Cătălin Mihai Ghiţă | 27 Mar 2012

Un omuleţ cu fes roșu trebuie să salveze universul căutând bucăţi de cub printr-o lume retro-pixelată.

Hi there! This is dog. GHm, GHm ... dot. Cam așa începe jocul. Domnul punct, un hipercub vorbăreț, vine cu o veste proastă despre „cubul cu adevărat important”. Nu știm cine sau ce este, dar acesta a explodat, iar tu cel cu fes va trebui să găsești fiecare fragmențel al lui. De ce? Normal, universul va pieri și odată cu el și tu vei pieri dacă nu vei face așa! Asta dacă nu cumva îți place inexistența.

FEZ este un platform indie foarte interesant creat de o echipă de câțiva baieți talentați, sub numele de Polytron. Personajul principal pe nume Gomez, un omuleț alb cu fes roșu, care mi-a adus aminte de asistentul Morocco Mole din desenele animate Secret Squirrel, trăiește într-o lume bidimensională. Adică are libertatea să se deplaseze doar pe cele două axe: sus-jos și stânga-dreapta. Din fericire, mediul explorat de omuleț are 3 dimensiuni, iar fesul purtat de el are o putere specială care îi oferă posibilatatea să vadă și a treia dimensiune. Cum? În primul rând, îți poți imagina că tot universul jocului este o construcție mare, compusă din piese de LEGO, iar tu, Gomez, poți să vezi doar o latură a ei. Ca să explorezi și celelalte laturi tot ce trebuie să faci este să rotești cu totul construcția. Astfel gameplay-ul este un puzzle de iluzii optice à la Escher, cu posibile amețeli și dureri de cap, unde tu trebuie să te prinzi cum să ajungi din punctul A în punctul B. Trebuie să deschizi uși, să sari, să înoți, să te cațări, să potrivești bucăți de scări astfel încât să te poți urca pe ele, să arunci cu obiecte și, nu în ultimul rând, să colectezi tot ce îți stă în cale.

Din punct de vedere grafic, jocul arată fantastic. Cei de la Polytron cred că au tras cu ochiul la binecunoscutul Minecraft, și au ales ca FEZ să aibă un look retro de pixel art on steroids, care pare a fi la modă. Cu toate acestea, pixelii grosolani nu i-au împiedicat cu nimic să creeze o lume complexă cu multe detalii mărunte viu colorate: firicele de iarbă, ciupercuțe, pescăruși, broscuțe, fluturi etc. Nici coloana sonoră nu se lasă mai prejos. Pentru a păstra consistența cu grafica old school, designerii au ales muzică electronică și efecte audio în stilul jocurilor din anii '80.

Fanii jocurilor indie gata de aventură mai au de salivat, pentru că FEZ nu e încă disponibil pentru download, dar și-a anunțat apariția pentru Q1 2012 pe platforma Xbox Live Arcade.

Site-ul oficial al jocului: http://polytroncorporation.com/
Pin It email