Moodboard de weekend (11)

Emilia Barbu | 22 Aug 2015

Playlist de sfârșit de vară, ploaie și the 80's.

1. Whitesnake - Is this Love

Picură din burlan ca la nebuni și iei toate bălțile la rând, chiar dacă te stropești. Nu te interesează, ai ciorapii tăi de plasă și mergi apăsat pe ritm de tablă stropită. E umed și întunecos, dar îți plac ungherele astea în care parcă nu ajung decât pisici și resturi de mâncare. Îți plac scările de incendiu și bârnele de care te mai agăți din când în când pentru răsuciri dramatice. Acolo nu te vede nimeni și când ajungi la ușă și apeși pe buton, parcă zbârnâie și pielea pe tine de cât de strident se aude țârâitul vechi. Îți deschide și ai senzația că ești acolo pentru prima dată, din nou.

2. Bryan Ferry - Slave to love

Ai un trench negru și lălâu, geometric, cu umeri lați, cordon lăsat să atârne și nasturi mari și catifelați. Când îl porți ai senzația că abia ce ți l-a așezat un bărbat, ușor, pe umeri, și ai un mers aplecat spre dreapta, de parcă te-ar strânge cineva de brațe și te-ar trage ușor spre el. Îți lași capul într-o parte și te bușește râsul când te gândești cât de ridicolă pari, râzând parcă la gluma bună venind din dreapta ta. Oricum nu îți prea pasă, îți place prea mult să mergi și să te distrezi în sinea ta, cu trench-ul, râsul și filmul tău.

3. Guns’N’Roses - November rain

Stai în mașină, înfășurată într-un pulovăr lung și crem, mirosind a prăjituri. Aștepți de o veșnicie să se facă verde și să mergi înainte. Plouă încontinuu și n-auzi decât scârțâitul ștergătoarelor pe parbriz. E noapte și nu se văd decât neoanele de pe clădiri, clipocind umed spre cer. Urmează să îl culegi și să mergeți undeva, nici voi nu știți unde. Oricum, știe regulile, oriunde v-ați duce, oricât ar dura, nu are voie să scoată un cuvânt. Nici tu nu vei vorbi. O să-i dați tot înainte cu priviri schimbate în retrovizoare până ajungeți undeva, nici voi nu știți unde. E un început perfect de vacanță, cu geamuri aburite.

4. Spandau Ballet - Gold

Ești înconjurată de frunze mari și lucioase, fructe al căror nume nu îl știi și insecte care strălucesc ca niște opale când se lasă seara. E tot timpul umed, cu un aer greu de respirat și transpirații reci pe ceafă. De data asta ai decis să cobori în holul hotelului și ți-ai pus rochia ta bună, din lamé auriu. Toată lumea e neagră și vântură evantaie improvizate sub coloanele de marmură, urmărind ploaia de afară. Începe să cânte o formație scoasă parcă din naftalina filmelor lui Lynch, machiajul colorat începe să se scurgă spre decolteuri irizate, mâini încărcate de inele ridică pahare de șampanie cu o lentoare de tropice. Aluneci ca într-o febră în dans, cu un crai bătrân și prea bronzat la lumina fulgerelor. Ți-e rece și ți-e bine și ți-e cald și nici măcar nu ai băut ceva.

5. Duran Duran - Ordinary World

Ți-ai tras pe furiș kimonoul pe tine și ai tulit-o spre piscină, prin ploaie. Se crapă de ziuă și toată lumea doarme, se mai aude doar vreun chiot bețiv prin depărtare și o muzică pe cale să moară cu ultimul său client. Te lași încet în apa tulbure și te bagi la fund, să vezi cum plouă în apă. Vezi un fulger pocnind parcă în reluare cerul aflat prea departe de tine ca să îți mai pese. Simți că nu îți mai poți ține respirația și ieși la suprafață să iei aer, primind tot apă. Peste tot unde te uiți picură și stropește, totul se scurge și parcă plutești într-o apă care nu se mai termină. Lângă tine a apărut un băiat mic și negricios, care se pune cuminte pe un șezlong pe marginea piscinei și te privește somnoros de sub frunza unui palmier. Îi faci semn să se bage și el în piscină și îți zâmbește adormit, așa că ieși, te strecori sub frunză și vă uitați la apă cum curge.

6. Erasure - Always

În ultima vreme visezi că umbli îmbrăcată în rochii înflorate și subțiri, aproape dezbrăcată, prin frig și furtuni greoaie. De glezne ai prinși niște clopoței chinezești mari, care zgârie asfaltul umed cu chițăielile lor metalice. Nu încerci să ți-i dai jos și mergi și tot mergi, până dai de o ușă colorată cu tapet, bați la ea și cade, foaie cu foaie, ca și când nu ar fi fost niciodată acolo. Atunci clopoțeii încep să zbârnâie de parcă râd de tine și tu începi să dansezi, de frig și de ciudă, ca să-i obosești și să nu mai râdă. Și tot faci asta, până te trezești.

7. America - The last unicorn

E ultima ta zi aici și abia ce a ieșit soarele după o săptămână de furtuni și petreceri deznădăjduite, cu aer de sfârșit de vară și curent care tot pica. Ești pe plajă și vezi cum apune soarele în mare, încercând să te înviorezi și să prinzi fiecare rază, fiecare nuanță și fiecare pulsare de căldură. Știe că o să pleci și vine să se așeze cuminte lângă tine și să îți dea jos șalul uitat pe umeri. E bine acum, e cald și pentru prima dată îți pare rău cu zâmbetul pe buze.

Playlist de anii 80
Pin It email