Moodboard de weekend (16)

Emilia Barbu | 05 Mar 2017

Playlist de început de martie, cu miros de sex și naftalină.

1. The Blaze - Territory

Un perete galben, scorojit, două icoane și-un poster. O perdea croșetată dată într-o parte și un cap de bărbat brunet care tot apare și dispare, la pachet cu niște ditai umerii goi. Te uiți mai bine și îți dai seama că țopăie. Efectiv, țopăie. Clipești din ce în ce mai des și începi să vezi straturi de praf ridicându-se pe vibrații și căderi, totul auriu, ca-ntr-un abajur vechi, slow motion. Oare sare coarda? Nu pare să se oprească prea curând. Sare pe ritmul care îți vibrează ție-n cap, chiar dacă e noapte și tu ești pe trotuarul de vis-a-vis. Fața nu i-o vezi, doar o ceafă de păr negru atașată unui spate săritor, de care îți sincronizezi clipitul și o respirație care nu știe ce să facă mai departe. Este, clar, martie.

2. Golan - Zenith

Trasezi fire cu degete pe pereți și pervazuri, pe ferestre vechi, înalte, de când se puneau trepte și verande la case. Te zgârii în straturi de var, cretă și cărămizi care se expun disperat, ca niște budigăi de domnișoară bătrână. Sub niște jaluzele rulate prost și mâncate de molii se scutură o pisică deranjată; lângă ea, o mână cu degete lungi și supte pe oase, de pianist mumificat, bate darabana. Te oprești și începi să urmărești zvâcnirea venelor, unghiile trasate cu linia, manșeta de pe încheietura încordată. La capătul lor, un bărbat cu ochii gri, mustață și-o mandibulă crestată, se uită în gol prin fereastră, prin tine, și te sperii. Pisica clipește cu fața aia pe care o au toate pisicile, de parcă au mai văzut filmul ăsta de un milion de ori, și nici măcar nu-i așa de bun. Geamul de lângă se deschide violent cu niște păr ondulat și prea negru, niște sfârcuri atârnate și o țigară aprinsă și mânjită cu ruj. Suflă fum ca un oftat sâcâit, își întoarce capul și te vede acolo, cu picioarele-nfipte în pantofi. Vrei să pleci privirea, dar nu poți, și nici să pleci nu are sens, că se uită la tine de parcă acum te vede și te și citește, ca o țigancă bătrână. Așa că te duci spre ea să te iscodească mai bine de sub dermatograful întins și mirosul de sex și naftalină. Scrumează nervoasă și te-ntreabă dacă vrei să privești? Tu faci ochii mari.

3. Alex Gopher - The Child

Treci pe lângă curți lăsate baltă, cu fumuri de grătare și canapele-n portbagaje de 1310. Unele au porțile întredeschise, ca niște invitații pentru întâmplare, altele nu mai au porți deloc. Printr-una iese un cap mustăcios cu ochi sălbăticiți care îți rânjesc și-ți spun ceva ce nu înțelegi, apoi te trag de fustă. Te ferești și te împiedici, că așa-i frumos, să râdă și ochii lui de ceva. Te adună de pe jos și te bagă-n curte, printre mingi dezumflate și roți de biciclete, o găină pleșuvă și haine pe sârmă. Te ascunzi printre haine, că așa-i văzut tu prin reclame la dero, și te trezești cu palme peste fund și multe chiote amuzate de copii (deci chiar e ca-n reclame, cumva). Te ia la dans în miros de tăciuni încinși, dar ție-ți fug ochii printre perdele și uși lăsate vraiște, așa că-ncepe să te învârtă bine, cât să nu mai vezi nimic și să rămâi desculță. Te trezești întinsă pe o capotă veche, cică să-nveți să te uiți mai bine la stele decât în casele oamenilor.

4. Nicolas Jaar - No

E aerul ăla care îți zice că ratezi ceva, că orice pas spre înăuntru e o negare, că trebuie să rămâi alertă și afară, alertă și afară, poate nu chiar așa de alertă, dar măcar afară, să nu închizi ușa, nici măcar cu clanța și deloc cu cheia. Să te uiți în casele altora și să nu-ți tragi nici tu draperiile, să lași urme de lasere verzi pe dresuri aruncate pe podea, să te iei după urme de ochi în camere aerisite, cu mobile grele, de căpătat. Să nu știi unde să te oprești - la colțul cu plante-n ghiveci, la tălpile lipite de cearșaf, la cârpa de praf scuturată-n capot, la luminițele de Crăciun în martie sau la prăjelile de cartier sărac. Și să-ți intre toate-n ochi.

5. The Blaze - Virile

Așa e când te-nvârți aiurea pe străzi, ca un dervish fără fustă și fără dumnezeu, te ții de trotuare și de afișe cu țurțuri și de „ATENȚIE CADE GHIAȚĂ”. Cazi peste lumini aruncate de lămpi de birou, teme făcute noaptea, frunți aplecateși urme de gesturi printre jaluzele verticale, printre jaluzele rulate, printre jaluzele de bambus sau din material textil, lipite de termopane, lipite cu ziare, lipite cu scuipat. Se succed ca diafilme din alte vieți, fără subtitrare.

6. Blue States - Seasons song

Te legi de trecut, de perdele, de capace și de canale, de pietre mici și mâțe ascunse sub mașini, te aduni sub stâlpi de lumină care pâlpâie a scenarii triste și a dimineți programate. Mereu ți-a plăcut să fii acolo când se sting luminile pe stradă, când s-a gândit cineva că e ok, undeva răsare soarele și oamenii încep să se rupă din pat. Când încep să se aprindă lumini în două-trei apartamente de bloc și te întrebi unde pleacă oamenii așa de devreme. Sau poate că sunt bătrâni și nu mai pot să doarmă. Sau poate că trebuie să prindă un avion. Sau poate că vând covrigi. Dacă beau cafea sau dacă mai citește cineva ziarul (nu crezi), dacă se întreabă cu ce se îmbracă azi sau dacă le lasă soțiile pachet, de cu seara (deși oricum se trezesc și dimineața, dar așa s-au obișnuit). Dacă au și ei un stâlp de lumină preferat, care pâlpâie fix când trec pe lângă el, ca un salut de schimb de ture.

7. Charles Wilp - Mad. Ave. Perfume Ad

Voal de mătase chinezească pe abajurul vechi, de proprietar scăpătat. Tablouri cu rame grele, tușe obscure, praf între ele. Mileuri adunate toate într-o noptieră (nimeni nu știe ce să facă cu ele). Cine știe, poate se-ntoarce moda. Pereți cu slipici și dungă la tavan, curți cu regina nopții. Dâre de melci, urme de rouă. Mânere răsucite la geamuri, covoare cu ciucuri și ghemotoace de păr. Muște moarte pe la colțuri, păianjeni dispăruți (noaptea, ca hoții). Șevalete aruncate, albume de familie, ceștile bune, argintăria grea. Ochi apoși și obraji căzuți, capoate și mistere. Tot ce poți să respiri printr-o fereastră întredeschisă, cât să invite a întâmplare.

***
Playlist
Colecția de moodboarduri

Pin It email