Moodboard de weekend (9)

Emilia Barbu | 03 Mai 2015

Playlist de muzică ușoară.

 1. Mihaela Runceanu - De-ar fi să vii

Lumini. Bâjbâi, dreapta-stânga, roșu, mov, albastru, le stingi și lași doar lumina albă și caldă din centru. Faci pași mici și atenți pe scena goală. Ești cu spatele la sală. Sala-i goală. Faci o piruetă în centru ca să ți se învârtă rochia. Ți s-a dus firul de la un ciorap. Îți dai părul din ochi și te iei de una singură în brațe. Începi să gesticulezi dramatic uitându-te în gol spre scaunele tapițate kitchos, cu urme de fund. Gesticulezi și încerci să cânți dar nu iese niciun sunet din tine. Nu contează, tu dai din gură, dai din mâini, scuturi din cap, te miști și te agiți ca și când ți-ai da sufletul acolo. Dar nu dai decât o șoaptă. Ieși din conul de lumină și îți întinzi doar mâinile în față. Îți tremură și stau lungi și răsfirate cu praful trecând printre degete și prin lumină. Cineva stinge lumina.

2. Angela Similea - Să mori de dragoste rănită

Îți ridici ochii din carte. Azi se fac doi ani de când lucrezi la bibliotecă. Același lucru în fiecare zi, același miros perfect de cărți vechi și de praf așezat. Ai început să porți și ochelari și să capeți gesturi mai mici și mai ușoare, de parcă ai exista ca să nu deranjezi oamenii. Ajungi acasă în fiecare seară după ce mergi pe jos și intri ca o Michelle Pfeiffer salutându-și soțul, ca să constate că nu are. Ai și o pisică, doar Batman mai lipsește. Pui hortensiile albe într-o vază, îți scoți deux-piece-ul café-au-lait și rămâi în furoul tău preferat de mătase. Îți torni un pahar de cognac, te urci pe geam și îți aprinzi o țigară. Îți admiri manichiura perfectă, înainte nu aveai deloc așa ceva. Azi se fac doi ani de când nu mai ești cine erai.

3. Ilinca Cerbacev - Marea cântă 

N-ai fost niciodată singură la mare, dar constați că îți place. Porți rochii galben pai și pălării cu boruri largi care nu intră în ochii niciunui ibovnic care să trebuiască sărutat. Ieri la cazinou se pare că ai făcut și furori, dacă e să te iei după bârfele gazdei la care stai. Numai de azi dimineață până acum au ajuns vreo cinci buchete de flori pe adresa ta. Te amuză treaba asta de oraș mic, cu pasiuni estivale și vești pe care le află toată lumea. Azi ai decis să ieși cu un profesor de liceu, predă franceză și e un mustăcios brun, cu ochi de tătar și promisiuni graseiate. Mergeți la cofetărie și apoi să vă plimbați pe faleză. Îți place de el, tace suficient de mult cât să se audă și marea.

4. Misae Takamatsu - Heart Moving

Ți-ar fi plăcut să știi să faci roata, dar în schimb doar sari coarda. Aveai multe, colorate și puteai să faci zero și cu fața și cu spatele. Acum mai mult o întinzi, decât o sari, ce-i drept. N-aveai machiaj în casă așa că vara te dădeai cu cretă colorată pe pleoape. Probabil că d’aia au ajuns așa de mari și de apăsate, cu pistrui făcuți cu pixul. Colecționai surprize de la gumele Sindy și plănuiai să fugi cu mătușa ta în Portugalia. Nu știai nimic despre țara asta, dar părea un loc cât se poate de bun în care să sari coardă și să mănânci înghețată fără să ceri voie

5. Aurelian Andreescu - Pescăruşul

Ai pielea rece și arzi. Ești neagră, într-un sat de pescari înecat în seară. Stai pe plajă în continuare, înfofolită într-un șal care mai mult flutură decât ține de cald. În jurul tău, se mai foiesc câteva siluete care strâng plase și aranjează undițe la locurile lor. Se aude clipocit de apă sub bărci și câteva chiote îndepărtate de copii uitați pe stradă. Ai tălpile amorțite de la atâtea scoici înfipte în ele și nici nu te gândești să te miști de acolo. De fapt ai capul gol de gânduri, doar te uiți cu ochii grei și încordați spre un punct fix din orizont. Și aștepți.

6. Edmond Deda - Mă mai gândesc la dumneata

Sunteți pe o scenă improvizată într-o cârciumă dărăpănată, în port. În jur până și lăutarii s-au cherchelit și încep să o dea pe jale și dor, cu sare. Ai obrajii roșii și te întrebi dacă se vede, așa bronzată cum ești. Respiri greu, îți bate inima repede și ai un gol în stomac. Nu mai știi de cât timp dansați, dar acum nu mai simți cureaua subțire pe talie, doar o mână încolăcită perfect pe florile mari de mătase. Aerul are un miros de nebunie și te rogi să nu se oprească lăutarii din cântat, pentru că atunci ți-ar ceda picioarele, care te mai susțin doar atâta timp cât mai dansați.

E ca atunci când te învârți mult și repede și ți-ai găsit echilibrul în centrul sfârlezei, ca-n centrul unui uragan. Nu ai ce să faci decât să te învârți în continuare, nu vrei să ajungi înapoi pe pământ.

7. Loredana Groza - Bună seara, iubito

Ți-ar plăcea un amant din lumină și sclipici, care să lase urme străvezii ca de melci pe tine, dâre lucitoare care să facă o hartă de atingeri. Să nu aibă nume, să fie doar un zburător din praf de stele, care să dispară cum apare soarele, fără niciun cuvânt și fără altă urmă. Să stai apoi pe prispa casei din satul bulgăresc în care ai ajuns, să știți doar tu și pielea ta ce s-a întâmplat, și să simți orice haină străină pe tine. Iar din când în când, să îți întinzi picioarele pe balustradă și să zâmbești la reflexiile păstrate haotic în memoria gambelor tale.

Dă-i play. 
Pin It email