Readress

Monica Moisin | 14 Feb 2013

Ia hainele și du-le povestea mai departe.

11th North Street, Williamsburg, Brooklyn. Pe strada asta mă plimbam cu Bridge over troubled waters, de la Simon & Garfunkel în căști și cu o fericire bizară în suflet, când pentru prima dată mi-a trecut prin minte că vintage nu e doar un stil vestimentar, ci un stil de viață. Implică un anumit tip de adolescență, o anumită norstalgie, un fel aparte de sentimentalism și o trăsătură aparte de nebunie. Nu e nimic la fel. Fiecare piesă e unică și fiecare combinație de textură și culori are povestea ei. Cămașa de pe tine nu e o simplă cămașă de mătase, e povestea puștoaicei îndrăgostite de 18 ani care a purtat-o înaintea ta și pe care i-a smuls-o cu poate prea multă pasiune, un tip cam cool pentru vârsta lui. Sau poate-o fi povestea doamnei cu perle de la scara 3, care împlinește 70 de ani săptămâna viitoare și care a purtat cămaşa asta în prima ei vacanţă într-o ţară străină cu bănuții strânși de pe la 15 ani din meditațiile la matematică.

În State, unde am fost la niște cursuri de vară, am învățat că orice e posibil dacă îți dorești. Nu că n-aș fi crezut asta înainte, dar am avut nevoie de un zbor peste ocean şi de conjunctura locului în care e cel mai simplu să înveţi aşa ceva, căci te afli în permanenţă sub stricta supraveghere a visului american.

Readress s-a născut și renăscut de mai multe ori.

Ca idee concretă a apărut prin decembrie 2012. Ca marcă, în ianuarie 2013 printre vin și țigări in Dianei 4. Lucrurile s-au legat așa cum se leagă ele când trebuie să se întâmple și la idee au contribuit vreo 5 gagici cu povești în dulap și haine de vândut, 2 copywriteri de geniu, o școală de teatru și o mulțime de suporteri. La Centrul de Creație InLight, care înmagazinează și școala de teatru despre care vorbesc, le-am cunoscut pe Miruna, care e copyrighter, pe Alina, care e actriță, și o groază de oameni care m-au încurajat să fac treaba asta pentru că ei cred că eu mă îmbrac frumos. Nu vă spun asta ca să mă laud, ci ca să arăt cum s-a ajuns aici.

Cand am rugat-o pe Miruna să spună ce crede ea despre hainele mele, ea a zis așa: „Monica sau Mona, (după gust), e un om al combinaţiilor de texturi, culori şi atitudini. Îi place când se ataşează de-o persoană să-i povestească despre hainele ei. Pur şi simplu te ia cu ea în cameră şi din dulapul IKEA se apucă să ia de pe umeraş bluză cu bluză, rochie cu rochie şi să-ţi spună de unde le-a cumpărat, pe unde le-a purtat şi câte au trăit împreună.”

Date fiind toate ingredientele, pentru mine 17 Februarie 2013 e o zi mare. E ziua în care Readress își deschide porțile ca să mă cunoșteți pe mine și prietenii mei. Ideea e să întâlnim oameni frumoși, să bem un pahar de vin împreună și să ne îndulcim cu o acadea (asta dacă o să mi se concretizeze inițiativa în materie de home made cookie). Printre piesele de acolo veți găsi atât elemente vintage în sensul literal al cuvântului, cât și tinere speranțe cu mare potențial.

Pentru mine, o studentă la Drept în anul IV care iubește să se îmbrace și să se dezbrace, să râdă – dar nu e bai nici dacă plânge chiar şi-n public –, și care își dorește o carieră în avocatură, dar simte că mai are și altceva de spus, Readress e expresia curajului și a credinței că totul e posibil atâta timp cât îți dorești.

Nu mă consider nici pe departe o autoritate în modă și nici măcar un discipol al cuiva. Nu cred că hainele mele trebuie purtate pentru că sunt ale mele şi sunt frumoase sau cool, ci cred că hainele mele trebuie purtate pentru poveștile lor și pentru că într-un fel sau altul m-au făcut să am curajul să împart asta cu cu alții. Va fi acolo rochia pe care am găsit-o acum mai bine de patru ani într-un magazin vintage de pe Strada Moldovei din Oradea, și pe care am purtat-o la conferința la care Dan Puric promova cartea Omul frumos. Venise atunci cu mine și Vlad: eram mici și ne iubeam mult. Asta e doar o parte din istoria ei.

Restul depinde de voi. Dacă vi se face poftă de poveşti frumoase şi aveți chef să le purtați mai departe, vă așteptăm cu obiecte vestimentare purtate de mine şi prietenii mei prin fel de fel de oraşe, cluburi, fantezii. Sunt încă în putere şi gata de un nou capitol, cel puţin la fel de palpitant.

Readress se întâmplă pe 17 februarie 2013, pe str. Mircea Vulcănescu 60 (Energy co), între 11:00 şi 18:00.
Pin It email