Imaginarium: Skinny Bunny

Redacția | 13 Ian 2013

Maria Laura Stroe despre iepuri, vechituri și ce mai plutește prin universul ei creativ.

Absolventă de scenografie la UNATC, Maria Laura Stroe a lucrat la clipuri muzicale, reclame, s-a ocupat de decoruri și costume în teatru, dar și film (pentru scurtmetrajul Nunta lui Oli). Cel mai recent videoclip la care a contribuit e Swallowing Space, al proiectului Tanz Ohne Musik.

În 2005 a început să deseneze tricouri și să le vândă, iar în 2009 a scos prima mini-colecție Skinny Bunny pozată în studio. Iepurii nu sunt atotprezenți în ce face: anul trecut a lansat tricouri cu citate dintr-o carte despre tradițiile de nuntă românești.
Câteva piese din puzzle-ul Skinny Bunny, povestite de ea:

O coadă de iepure
Când eram mică am primit de ziua mea un colier de piele maro de care atârna o coadă de iepure albă. Mi-am amintit de el abia în 2005, când am văzut iepurele din Gummo și am început să desenez personaje-iepure întâi pe hârtie, apoi pe tricouri. Așa a luat naștere Skinny Bunny și o impresionantă colecție de fotografii, ilustrații, gravuri, costume, măști, cam orice legat de iepuri. Probabil dacă în loc de iepure ar fi fost o coadă de dihor, acum ne-am fi numit altfel.

Tablourile bunicii mele
Bunica mea a fost prima persoană pe care am văzut-o eu desenând/pictând când eram foarte mică. Încercând să fac și eu la fel, am schițat primele linii pe pereții casei, spre bucuria generală a familiei. Toate tablourile ei mi-au influențat felul de a desena – două dintre ele se află pe peretele atelierului meu și o să rămână acolo pentru totdeauna.

Muzica
Ascult foarte multă muzică atunci când desenez, ultima prezentare Skinny Bunny a fost însoțită de muzică live. O listă de muzicieni care m-au influențat atât muzical cât și vizual ar fi prea lungă, așa că o să mă rezum la un singur nume, care a făcut pentru mine legătura între desen și muzică: Daphne Oram. Ea a inventat demult un aparat ce poate transforma desenele în sunete și, apoi, în muzică.

Japonia, Germania și România
Japonia, pentru că primele reviste de modă pe care le-am văzut vreodată erau două aduse de la Tokyo, și pentru că absolut orice legat de cultura sau chiar subcultura japoneza mi se pare minunat.

Germania, pentru că sunt o treime nemțoaică, dar mai ales pentru că primele borcane de vopsea textilă cu care am desenat vreodată veneau de la Berlin.

Și România, pentru că tiparele costumelor românești mi se par perfecte, întodeauna caut simplitatea lor în hainele pe care le creez. Arta naivă și broderiile românești au avut o mare influență asupra desenelor mele, iar culegerile de proverbe, zicători și ghicitori românești adunate de-a lungul timpului au devenit principala sursă de inspirație a inscripțiilor de pe tricourile Skinny Bunny.

Albumele cu fotografii de familie

Felul în care am văzut că se îmbrăcau străbunicile, bunicile, bunicii, mama, mătușile, verișoarele m-a ajutat să-mi formez propriul stil și să am încă de mică o fascinație pentru hainele vintage. La asta au contribuit și hainele moștenite de la aceleași surse.

Benzile desenate
În copilărie aveam o colecție impresionantă de Pif, Misha, Asterix, Peanuts, Garfield, DC Comics și almanahul Anticipația. Asta explică poate de ce al doilea personaj desenat pe tricourile Skinny Bunny a fost un derivat al lui Batman, urmat de câțiva frați de-ai lui Mikey Mouse. Acum citesc cam orice roman grafic apuc, îmi plac: Daniel Clowes, Epileptic, Persepolis, iar ultima descoperire în domeniu care m-a inspirat a fost o gravură din 1300 numită Rabbit Justice.

Anticariatele, second hand-urile și târgurile de vechituri
Trei dintre colecțiile mele și-au găsit inspirația în cărți și jocuri (păpuși de hârtie și un joc de cusut) găsite în anticariat sau în târg. Apoi se găsesc tot timpul un album minunat de pictură sau fotografie, o vedere sau un disc ascuns pe rafturi. Iar în SH-urile din România poți avea de multe ori surpriza să descoperi haine incredibile, chiar vintage sau de designer, ascunse între costume de carnaval și rochii de nuntă.

Fotografii nu-de-modă
Cred că am petrecut luni, dacă nu chiar ani, răsfoind albume de fotografie și privind site-uri ca Shorpy, flickr/tumblr, Retroscope, arhiva Life, arhiva Magnum, Cult, Show Studio. Atunci când caut idei pentru colecții, nu prea mă uit la fotografii de modă – de exemplu, pentru ultima colecție m-a inspirat un detaliu văzut într-o fotografie de reportaj. Momentan mă inspiră: Litoral, seria de fotografii a fratelui meu, Juergen Teller și arhivele foto cu fotografii găsite.

Oamenii de pe stradă
Îmi place să observ cum poartă anumiți oameni anumite haine și detaliile care le tradează personalitatea. Pe stradă sau când parcurg blogurile de street fashion selectez întâi ce-mi place, apoi ce aș schimba, scurta, strâmta, scoate sau adăuga de la ținutele respective. E un exercițiu de imaginație bun, și câteva dintre colecțiile Skinny bunny au pornit de la aceste observații.

Filme
În ultimul timp am văzut și revăzut: Mystery Train și Stranger than Paradise, Culoarea rodiei, Twin Peaks (filmul), March of the Wooden Soldiers, filme de călătorie din anii 1930, documentarele Tokyo Melody și Notebook on Cities and Clothes.

Noua mini-colecție creată de Maria e inspirată de moda anilor 80-90, culoarea violet, două proverbe și o ghicitoare. Poate fi văzută pe pagina de Facebook Skinny Bunny.
Pin It email