Subcarpaţi. „Muzica nu trebuie confundată cu showbiz-ul”

Dana Berghes | 24 Oct 2012

Folclor și medicină, colinde underground, Bean și Mănăilă.

În noaptea dintre 30 noiembrie și 1 decembrie 2012 se confirmă o tradiție locală: Subcarpați serbează Ziua Națională, odată cu propria aniversare, printr-un concert de underground folclor.

Anul acesta, invitata principală  a sărbătorii este Georgiana Mănăilă, cu care Subcarpați a colaborat prima oară „culegând din cartier” piesa Am fost urâtă, cu Aneb. Acum, Georgiana o să cânte un colind.

Cine este Georgiana?

Georgiana Mănăilă e născută pe 23 ianuarie, are 21 ani și „un metru cincizeci și unu” - a completat prietenul ei Cristi înainte să apuce ea. Sunt colegi la Medicină, unde s-au și cunoscut. O însoțește la toate repetițiile, deși înainte nu prea îi plăcea mai nimic legat de folclor. Georgiana a ajuns la Medicină pentru că i-a fost rușine, după doi ani de meditații la chimie, să mai zică nu. Ar fi putut intra fără admitere la Conservator, iar în sinea ei se ruga să nu intre dincoace, dar a intrat, iar în semestrul al II-lea s-a și obișnuit să învețe.

Este printre fruntașii facultății, pentru că a vrut să îi arate mai întâi mamei că nu e leneșă. Acum așteaptă să se hotărască între pediatrie și laborator. A făcut 12 ani de școală de muzică, iar din pasiune pentru folclorul adevărat românesc a renunțat la studiile de pian. Nu are de gând să se lase nici de muzică și nici de medicină, deși i-a fost pe alocuri foarte greu să își păstreze vie motivația. Dar „printre morți, doar muzica mă ținea în viață uneori”. Speră să jongleze în continuare cu medicina și pasiunea ei. Probabil ambiția prin care a ajuns olimpică la teoria muzicii, armonie, solfegiu, dicteu o va sprijini și în acest demers.

Cine este Bean?

Discuția cu Bean a pornit tot așa, despre ce se întâmpla când era lupul cățel. Până în clasa a 8-a a fost tripat pe rock și prin `97 s-a dat în zona în care e acum, după Cei care te calcă pe cap - R.A.C.L.A. și Suta - Paraziții. Și bineînțeles Wu-Tang. Nu și-a imaginat traiectoria pe care a desenat-o ascensiunea Subcarpați când s-a apucat de acest proiect, lansat acum doi ani. Deja următoarele materiale includ un aport substanțial de muzică produsă original în cadrul proiectului, care va fi înscrisă pentru recunoașterea drepturilor de autor. Probabil că în cadrul categoriei „muzică cultă”.

Cum s-au întâlnit Georgiana Mănăilă și Subcarpați?

E calea de la o întâmplare la o idee. Georgiana a auzit prima oară de Subcarpați când era „cu mănușile pe mâini, la cadavru”. Îi vibra într-una telefonul în buzunar, urma să audă întrebarea dacă ar vrea să includă Bean piesa Am fost urâtă cu Aneb pe Culese din Cartier.

„Cred că a a fost ideea soției mele, Alina”, spune Bean. Au urmat apoi piesele cu Subcarpați și Afo de pe cel mai recent album Subcarpați. „Și ideea de a încerca să colaborez cu Vali Umbră, pe care îl cunoșteam totuși de atâta timp tot Alinei îi aparține”. Albumul e în lucru, deocamdată sunt gata câteva piese și urmează a se lucra la ceva featuring-uri. Primul invitat are numai 3 ani și jumătate și se numește Micha.

Subcarpați = underground folclor.

La primăvară, materialul va fi gata să ducă mai departe dovada fundamentării unui nou gen muzical: underground folclor. Folclorul era mainstream-ul de pe vremuri, care astăzi traversează în undeground. Iar acolo se găsește Subcarpați.

Subcarpați rămâne un proiect cu un filtru tare aspru și mândru când vine vorba de noi colaborări. De la nivelul primelor idei și până la prelucrare, singurele condiții care trebuie îndeplinite este ca materialul să treacă prin discernământul personal și să netezească acea conștiință colectivă a proiectului. Cu Subcarpați nu își va spăla niciun artist mainstream rușinea. Pentru că „muzica nu trebuie confundată cu showbiz-ul”. De aceea, Subcarpați își propune să rămână, ca și până acum, un proiect care se distribuie gratuit.

***
Subcarpați și invitații cântă pe 30 noiembrie la Atelierul de Producție, de ziua lor și a noastră, a tuturor. În deschidere Dan Basu, după concert party cu UFe. Un eveniment
Banana Society și Atelierul de Producție, instigat de Ollie Gang Shop și cântat de Radio Guerrilla.
Pin It email