Teona likes: Macbeth mut cu măşti

Teona Galgoţiu | 20 Oct 2012

Într-un hotel de 5 etaje, cu zeci de camere pline de fetuși în borcane și cărți prăfuite, are loc o adaptare dementă după Macbeth. E vorba despre spectacolul Sleep no more al trupei de teatru Punchdrunk, montat în hotelul McKittrick din New York.

Când intri, primești o mască albă și ți se spune să nu vorbești deloc. Ești condus spre un lift iar când se deschid ușile, o femeie blondă într-o rochie lungă de seară îți indică printr-o mișcare a mâinii pe unde s-o iei, fără să scoată nicio vorbă. În câteva minute, se încinge o atmosferă de Eyes Wide Shut: oameni cu măști albe stau în jurul unor actori care dansează goi în căzi și în cabine telefonice.

Cel mai interesant în legătură cu Sleep No More e că tu alegi după ce personaj te ții. Poți să fugi după Lady Macbeth sau poți să rămâi în sala de bal și să dansezi cu prințese și conți. Spectacolul se joacă de 3 ori consecutiv în 2 ore jumate așa că poți să vezi povestea din mai multe unghiuri. Deși e haotic și e greu să știi ce să faci dacă n-ai citit câteva review-uri înainte, pe tot parcursul spectacolului ai de făcut alegeri rapide și ești mereu în priză.

Pentru că porți o mască, aproape te lași și pe tine la intrare și intri într-un rol. După ce treci de prag, nu mai ții cont dacă trebuie să împingi câțiva oameni ca să fugi pe scări să o prinzi pe vrăjitoarea Hecate și nu te simți absolut deloc inhibat când Lady Macbeth sare goală prin cadă, stropindu-te.

Fiind un spectacol atât de interactiv, poți să îl vezi de 5 ori și tot să fii surprins. Lady Macbeth poate să te fixeze cu privirea în timp ce plânge și să îți dea o lacrimă în palmă, iar apoi să îți strângă pumnul în mâinile ei (în timp ce ție ți se înmoaie picioarele desigur), sau poți să ai parte de cel mai amețitor vals din viața ta și să te simți și tu un personaj nebun, fugind de la un etaj la altul într-un hotel întunecat, fără să scoți o vorbă.

Punchdrunk au mai făcut adaptări după Furtuna, Visul unei nopți de vară, Woyzeck, Faust și multe altele. Toate sunt în același stil, adică teatru de promenadă. Sleep No More s-a reluat anul ăsta după o lungă perioadă de pauză, la cererea publicului.
Pin It email