Tips and tricks: cum să-ţi alegi subiectele despre care să scrii

Oana Racheleanu | 17 Sep 2016

Sfaturi despre cum să-ți alegi subiectele despre care să scrii, culese de Oana Racheleanu de la jurnaliști care s-au înscris la Premiile Superscrieri.

Pentru studenții la jurnalism, absolvenții care se află la începutul carierei în presă, sau pur și simplu cei cărora le place să scrie, am făcut o listă cu câteva sugestii despre cum poți să-ți alegi un subiect bun despre care să scrii. 

1. Imaginează-te în locul cititorului: „Mă gândesc în primul rând la ceea ce mi-ar plăcea mie să citesc”

2. Caută acolo unde nu s-a gândit nimeni: „Eşti condamnat să descoperi un subiect acolo unde el nu există”; „Caut locuri unde nu se întâmplă aparent nimic. Locuri, dacă se poate, necăutate de reporteri”.

3. Poți porni de la conflictele cu cei din jur: „Îmi vin idei certându-mă cu oameni. Ca să nu mai explic ceva de 100 de ori, o trec în scris”.

4. Fii atent la ce îţi cere publicul:
„Văd asta prin Facebook şi site”; „discut cu prieteni despre lucruri care mie mi se par cunoscute şi clare şi îmi dau seama că, de fapt, lumea nu ştie”

5. Impulsul de a corecta ceva: „Subiecte care mi se par prea puţin acoperite în presă sau care sunt prezentate distorsionat”

6. Porneşte de la o căutare personală: „Nu găsesc răspunsuri pentru diferite probleme ale României contemporane, încep să investighez şi îmi dau seama dacă subiectul este sau nu de interes general, dacă afectează mai multe comunităţi”; „Găsesc o întrebare care mă intrigă în primul rând pe mine”; „un lucru nedrept de care m-am lovit şi pe care să îmi doresc să îl pun în context, să îi înţeleg cauzele”

7. Uită-te cu atenţie în jurul tău:
„Poate pleca totul de la un gând, o emoţie, o invitaţie la film, activare brand. […] Important este să avem urechi să ascultăm începutul, pentru că apoi totul vine de la sine”;

8. Ţine cont de ce simţi: „Depinde ce mă obsedează într-o anumită perioadă”; „o chestiune ce mă deranjează personal”; „am scris din această furie” (n.r. după ce a aflat de o problemă de interes naţional); „văd sau aud ceva care îmi atrage atenţia”; „scriu când mă emoţionează un subiect”; „o realitate care mă uimeşte, mă deranjează pe mine”

9. Nu-ți uita ideile: „De fiecare dată când îmi vine o idee o notez într-o listă. Am 20 de pagini până acum”.

***
Răspunsurile sunt culese dintr-un sondaj făcut de Fundația Friends For Friends printre cei 700 de jurnaliști care s-au înscris în competiția Premiile Superscrieri între 2011 și 2015, despre raportul lor la scris și la cititorii lor. Înscrierile pentru a șasea ediție a Premiilor Superscrieri sunt deschise. Înscrie-te până pe 30 septembrie
Pin It email