Visssual: vine din vis şi rimează cu Amural

Zenaida Tătaru | 06 Apr 2018

Echipa Amural creează Visssual.

Vara e la distanță de un semafor și Bucureștiul e gata de clocoteala de evenimente. Dacă începe să te prăjească cu the fear of missing out din cauză că se întâmplă prea multe chestii tari, invers proporțional cu timpul pe care încerci să-l posezi, gândește-te că-n unele locuri oamenii abia prind curaj să aibă inițiative socio-culturale mai cu zvâc de prezent.

La Brașov, de exemplu. Unde abia acum se deschide primul hub de arte și industrii creative. Asta după trei ani în care o echipă de tineri sătuli de ariditatea de fun happenings din oraș, au început să provoace interesul de joacă culturală al generației mileniale locale și nu numai. După trei ediții ale festivalului de video-mapping și arte vizuale Amural, aceeași echipă inaugurează acum un stabiliment permanent, folosind conceptul de creare de spațiu creativ pentru comunitate prin reconversie industrială care există în Europa încă din anii ‘80:

O hală părăsită va deveni curând VISSSUAL* – „un spațiu de congruență pentru artiști, makeri, freelanceri și public. Un spațiu pentru evenimente, dezbateri, creație, experiment, producție și învățare. Cu alte cuvinte: un loc pentru visare și realizare.”

După evenimentul de (între)deschidere de sâmbăta trecută, Răzvan Pascu, unul dintre inițiatorii Amural & Visssual, răspunde pe scurt despre cum aduci visarea de idei în realitate pe plan local și pariul de a-i virusa pe oamenii din comunități însetate de manifestare să câștige curajul de a schimba ceva:

Ce reprezintă și cum de v-ați gândit să aduceți Visssual la realitate?


Visssual e de fapt visul nostru și al brașovenilor de a avea un spațiu de libertate creatoare. Se simte la nivelul oamenilor activi din oraș nevoia unui loc neîngrădit, unde să te poți exprima indiferent de domeniu sau mesaj. Noi credem că la asta au contribuit și cele 3 ediții de AMURAL Festival Vizual de până acum. Ca și cum i-am trezit pe oameni dintr-un somn lung și acum îi invităm să aplice visul în realitate.

Cum va funcționa în viitor?

Lucrurile sunt în construcție. În prima fază, vom avea un studio de sunet, un maker space și un spațiu multifuncțional pentru coworking, evenimente, expoziții și educație. Și mai știm că totul trebuie făcut cu ajutorul comunității, altfel nu avem nici o șansă.

Bun. Ați găsit o hală. Ați intrat – care a fost prima halucinație?


Noi am avut această halucinație acum vreo 6 ani, după ce am intrat într-o noapte într-un cinematograf părăsit din centrul orașului. Așa a apărut Amural. Deci, am schimbat doar spațiul de visare, visul e același - un loc pentru toți creatorii și consumatorii de artă ai zilelor noastre.

Care e cea mai mare frică și care e cea mai intensă năzuință legată de Visssual?

Frica de faliment probabil e cea mai mare. Sigur că pornim la drum cu niște calcule, dar dacă ele nu vor fi validate de oameni, de comunitate, nu vom avea puterea să luptăm prea mult cu inerția lucrurilor. Dar în același timp credem că vom schimba orașul în profunzime și Visssual e un pas mai departe spre această schimbare.

Cine sunt the dreamers – echipa care se implică? Aveți parteneri? Cum susțineți activitatea?


Suntem aceiași oameni care organizăm festivalul Amural. Visssual vrea să ajungă un fel de Amural permanent. Partenerii ne ajută să renovăm locul. Am voie să spun branduri? EPSON ca de obicei ne ajută să redăm culorile, atât CMYK cât și RGB. Villeroy&Boch, Kronospan, Sika, April91, Cubo Design pe materiale. Sperăm Rigips pentru pereți și căutăm un mare magazin de bricolaj să ne mobilăm zona de makeri.

Cum se suprapune la voi visul și plăcerea personală de a crea cu dorința de a crește ceva pentru comunitate, împreună cu comunitatea?

Treaba a devenit destul de serioasă. Toți mai avem un job și probabil vom mai avea o vreme. Dar începem să ne specializăm pe domenii, să fim tot mai mulți, să lăsăm publicul să construiască alături de noi. Paradoxul este că noi nu vrem să organizăm evenimente sau să construim spații de creație. Noi suntem de fapt creatori, makeri, artiști, comunicatori. De toate. Dar avem această misiune socială, aproape politică, de a ajuta orașul să umple frumoasele sale străzi și ziduri de conținut. Ne imaginăm Brașovul ca pe o sursă strălucitoare de dragoste și inteligență. Și încă nu e. Dar poate fi.

Cum e primit ceea ce faceți? Atât de oamenii din Brașov, cât și de ceilalți pe care îi anturați în activități – artiști, makeri and so on.


Noi zicem că se vede, deja se simte. Am câștigat premiul Festivalul Cultural al Anului și la prima și la a treia ediție. Iar recunoștința pe care o primim de la cei implicați e atât de mare, că ne ține pe calea cea bună, chiar dacă resursele noastre sunt depășite în fiecare an. Sutele de artiști cu care am colaborat (români și străini) par încântați de provocare, ei știu că și noi suntem o gașcă de artiști și aderă la nebunia noastră. Din punctul ăsta de vedere Amural e un festival experimental, creatorii vin să se joace cu publicul, să se dizolve în mulțime. Nu există vip-uri sau backstage.

Ceva util de știut pentru alții care vor să creeze astfel de spații pentru cultura locală.


E prea devreme să dăm sfaturi. Ce am făcut noi până acum a fost să testăm - întâi un test de 1 zi, apoi un festival de 3 zile, apoi am crescut festivalul și acum mergem firesc spre un centru cultural. Fără acest parcurs inițiatic am fi dat greș.

Următoarea voastră mișcare pe care publicul să țină ochii în REM**?

Toaletele de la Visssual :) tocmai am făcut un prim eveniment caritabil pentru a termina construcția lor. Lăsând gluma la o parte, Visssual va veni cu ceva în fiecare lună până la deschiderea oficială. Pe lângă asta pregătim ediția „A4” a Amural, care trebuie să te facă iar să zici „meamă cum e asta!”

„Am gândit Visssual ca pe un cadru care să cuprindă visurile tuturor.
Nu e ceva rigid, nu e o instituție, nu e ceva final. E mai degrabă o invitație serioasă de a face ce visezi cu adevărat să faci.
E un loc în care makerii își vor găsi space-ul.
E un loc în care freelancerii își vor găsi libertatea.
E un loc în care artiștii vor găsi inspirația și vor organiza creația.
Un loc în care consumatorul de artă se va găsi și regăsi și regândi pe sine.
Un loc de joacă.
Un set de unelte, ca un briceag uriaș în continuă metamorfoză. Un briceag cât o hală.
Un Amural permanent.” - organizatorii Amural Festival Vizual.

-------------
*Visssual – „se citește cum se scrie. Pentru că vine din #vis și rimează cu Amural”.
** REM – Rapid Eye Movement (perioada de somn în care se întâmplă majoritatea viselor).
Pin It email