Flori, fete, Mad Men

Gabriela Piţurlea | 26 Mar 2012

Noul sezon Mad Men a început în America, după mai bine de un an de așteptare. La fix pentru o primăvară de stat la soare în rochii.

Serialul Mad Men a făcut să crească vânzările de rochii retro și a determinat zeci de fete să cotrobăie prin garderoba mamelor sau bunicilor în căutare de haine care să le facă să arate ca Betty Draper după o ţigară în bucătărie. Costumele create de Janie Bryant au câștigat premiu după premiu și au dus inclusiv la lansarea unei cărţi. Brandul american Banana Republic a profitat de succesul deplin al serialului și a lansat două colecţii inspirate de el (una chiar luna asta). Mad Men a readus moda anilor ’60 în malaxorul stilistic care e secolul XXI, și a prins, pentru că a venit cu ceva de care multe femei au uitat în timp: feminitate.

Și nu e vorba numai despre Betty, cu ale ei coafuri fără un fir zburlit și rochii fără cută în care pășește prin casă ca la un tea party perpetuu. Ci și despre modelele care vin la casting pentru reclame, figurantele care trec prin patul lui Don Draper sau doar prin faţa ecranului. Toate reflectă o latură a personalităţii feminine pe care lupta pentru egalitate cu bărbaţii a tocit-o în timp și pe care designerii au readus-o în atenţie sezonul ăsta. Spre deosebire de vremurile alea, femeile pot avea acum și graţia și puterea, așa că de ce nu?

Ca toate primăverile, și primăvara asta e despre trezire la viaţă și râs la soare, dar, mult mai mult ca-n ultimii ani e o invitaţie la abandonat blugii și tricourile și încercat o infuzie de flori, fuste și culoare. Din fericire, n-avem de ce să privim dincolo de viitorul apropiat, la reţinerea cromatică și formală a colecţiilor de toamnă-iarnă. Putem rămâne la Prada și Louis Vuitton, care domină deja revistele de modă, făcând pictorialele să arate ca ilustraţiile unor basme contemporane. La petalele albastre ale lui Jason Wu, la explozia de flori și pasteluri de la Marni.

Iar dacă vine vorba de lucruri mult mai accesibile, pe lângă magazinele binecunoscute din mall, care au ascultat cuminţi de tendinţe, există Modcloth. E greu să ieși fără o rochie de-acolo.
Pin It email