Debut: Lucia

Gabriela Piţurlea | 20 Mar 2012

Un cover după Silence, al trupei The MOOoD, a adus-o pe Guerrilla și, apoi, peste tot pe Facebook.

Lucia Popescu are 17 ani, s-a născut în București și e în clasa a unșpea. Și cântă, tot mai mult în ultima vreme. Videoclipul în care interpretează Silence are deja 177.000 de vizualizări pe Facebook, iar ea primește din ce în ce mai multe propuneri de colaborări și concerte. I se pare cu atât mai frumos, cu cât a fost ceva complet neașteptat.

Zi-mi cum, de când te-ai apucat de cântat.
Prietena mea cea mai bună m-a luat la corul pe care-l conducea bunicul ei la Palatul Copiilor. Noi mai cântam împreună în joacă. Acolo am exersat pe melodii corale și cântece religioase, cu note înalte.

Cred că prin 2008 prietena mea mi-a spus că bunicul ei predă și chitară. Suna foarte drăguț corul acompaniat de chitariști și atunci am zis: de ce nu? Mi-am luat o chitară foarte ieftină, de copii, și am învățat acorduri de bază: mi minor, do major, două degete, trei degete. Cântam numai câteva cântece iar și iar. La un moment dat devenise plictisitor. Așa că am continuat singură, acasă, și am căutat pe net scheme de acorduri. Orgă mi-am luat mai încolo, cred că în 2009. Am avut o peritonită destul de urâtă și a trebuit să stau acasă, să mă recuperez. Atunci i-am spus tatei că vreau una, să cânt la ea.

Cum de ai devenit fană The MOOoD?
În clasa a zecea, i-am auzit la balul bobocilor. Şi a fost o atmosferă foarte mișto. După aia, cum se întâmplă când descoperi o trupă nouă, am ascultat o săptămână, două, încontinuu. Apoi, în vară, m-a luat o prietenă fotograf la un concert de-al lor. Am lăsat-o pe ea să facă poze și am dansat toată seara, cum nu mai dansasem de mult.

Ușurel, ușurel, am făcut un cover după Back in the Shop. L-am înregistrat la mine pe balcon și l-am pus pe YouTube și pe peretele lor de Facebook. Mă așteptam să spună măcar de complezenţă: Bravo! sau ceva de genul ăsta. Dar ei mi-au cerut adresa de mail și mi-au zis că ar fi drăguţ să facem ceva împreună, poate să înregistrăm un cover după Back in the Shop.

Dar nu s-a întâmplat așa.

Nu. Între timp am mai postat și un cover după Silence, cred că la sfârșitul verii, care a fost mai bine primit ca primul. L-am pus pe YouTube, l-au văzut ei și l-au pus pe Facebook-ul lor. A strâns vreo 1000 de view-uri.

Cu câteva zile înainte de Crăciun, Marius [solistul trupei] m-a sunat și a zis: cum ar fi să facem un videoclip? Mi-a spus ca a văzut coverul şi Hypno, regizorul care a făcut primul lor videoclip, și că i-a plăcut foarte mult. Cred că n-am fost mai emoţionată in viaţa mea. Pe la începutul lui februarie am filmat.

Mai sunt cântăreți la tine în liceu [George Coșbuc]?

Sunt destui artiști începători. Avem o trupă de rock (Magnum Opus), o tipă care cântă folk, o trupă de heavy metal (Apa Sîmbetii). Mai mulţi membri ai formaţiilor sunt de la noi din liceu.

Tu ce muzică asculți?
Nu știu dacă știi cum e când ai o perioadă când asculţi în continuare același artist. Momentan sunt blocată pe Regina Spektor și pe Radiohead, care efectiv mi-au schimbat viața în ultimii ani. Pe Radiohead mi i-a arătat un prieten. Parcă ascultându-i simți că ţi se deschide și altă parte a minţii. Nu sunt în stare să produc ceva academic, dar e o chestie incredibilă când descoperi un artist care te descoperă pe tine. În ultima vreme ascult și mult The Beatles.

Spuneai că ai tot primit propuneri de concerte. Ești pregătită?
Mi-e foarte frică de scenă. Dar sunt niște sentimente foarte contradictorii aici. Eu fac și public speaking și-mi place foarte mult să vorbesc în faţa oamenilor. Numai că primul lucru când ajung în față e să mă blochez și să nu mai știu ce să fac. Dar după ce las vocea să pornească, totul devine natural.
Pin It email